του Νίκου Τσαμάνδουρα 

Οι επιδόσεις των ηλεκτρικών μοτοσικλετών έχουν πάψει να είναι αστείο εδώ και καιρό, με το Wattman να θέλει να σημειώσει το ρεκόρ τελικής για την κατηγορία του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εγχείρημα θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το καλοκαίρι του 2021 στη Βολιβία ο Max Biaggi, ένας αναβάτης που έχει αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής σε MotoGP και Superbike. Στόχος του Max είναι να φτάσει την ηλεκτρική βολίδα της Voxan στα +330χλμ./ώρα, έτσι ώστε να ξεπεράσει το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ του Ryuji Tsuruta στα 329χλμ./ώρα πάνω σε ένα Mobitec EV-02A. 

Ενδιαφέρον έχουν πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες του Wattman, όπως η όλη αεροδυναμική, η μπροστινή ανάρτηση αλλά και η… απουσία μπροστινού φρένου. Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της Voxan, Franck Baldet, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό: «Αρχικά, είναι καλύτερα για αεροδυναμικούς λόγους σε υψηλές ταχύτητες και έπειτα, καθώς στις αλυκές θέλεις χρόνο για να επιταχύνεις λόγω έλλειψης πρόσφυσης, έχεις και πολύ χώρο για να επιβραδύνεις. Ακόμα, το φρενάρισμα του εμπρός τροχού σε υψηλές ταχύτητες και πάνω στο αλάτι θα μπορούσε να επιφέρει αστάθεια και πτώση. Δεν χρησιμοποιούμε ούτε αλεξίπτωτο, ο αναβάτης όμως έχει στη διάθεσή του το πίσω φρένο στο αριστερό του χέρι και ένα μηχανόφρενο στο δεξί». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα άλλα εντυπωσιακά στοιχεία της κατασκευής είναι η ψύξη του συστήματος, η οποία επιτυγχάνεται μέσω ξηρού πάγου, ενώ η μπαταρία έρχεται από τη μητρική εταιρεία της Voxan, τη Venturi. Αυτή εξελίχθηκε από φοιτητές του πανεπιστημίου του Ohio και αποτελείται από 1470 στοιχεία, ζυγίζοντας 140 κιλά και αποδίδοντας 317Kw. Το πλήρες βάρος της ηλεκτρικής μοτοσικλέτας είναι 300 κιλά. 

Κερασάκι σε τέτοιου είδους προσπάθειες είναι τα ελαστικά, τα οποία εν προκειμένω είναι τα Michelin Pilot RS+. Θεωρητικά είναι κατάλληλα για ταχύτητες της τάξης των 350χλμ./ώρα, ωστόσο -για καλό και για κακό- η Michelin προέβη σε τεστ αεροπορικών προδιαγραφών, που έδειξε πως τα Pilot RS+ αντέχουν ως και τα 450χλμ./ώρα! 

Πλέον δεν μένει παρά να δούμε το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας σε έναν χρόνο από τώρα, εκτός συγκλονιστικού -υγειονομικού έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα- απροόπτου.  

Πηγή: Rideapart.com

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης