Ρεπορτάζ: Βασίλης Σαρημπαλίδης

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κατά τη διάρκεια του Ράλι ΔΕΘ. Αγωνιστικό αυτοκίνητο είχε έξοδο στην τρίτη ειδική διαδρομή, προκαλώντας τον θάνατο ενός εκ των θεατών που εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσε την εξέλιξη του αγώνα ο οποίος εντάσσεται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όχημα, μάρκας Mitsubishi EVO, με πλήρωμα τους Γιώργο Φιλιππίδη-Λεωνίδα Μαχαίρα, σε ένα σημείο αριστερής στροφής και με πολλά αγωνιστικά χιλιόμετρα, εξετράπη της πορείας του, παρέσυρε τον θεατή και στη συνέχεια έπεσε πάνω σε δέντρο . Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε στα πλευρά και ο συνοδηγός, ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

Το Mitsubishi EVO 9...

Άμορφη μάζα σιδερικών...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Φιλιππίδης (διακρίνεται να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο) λίγο μετά την έξοδο που είχε στην 3η ειδική διαδρομή του αγώνα...

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη μοιραία στροφή πριν το τραγικό περιστατικό

 

Το χρονικό του δυστυχήματος…

Το ατυχές περιστατικό συνέβη λίγο πριν τελειώσει (σχεδόν 1 χλμ.) η 3η ειδική διαδρομή του αγώνα (και 1η της σημερινής ημέρας). Το Mitsubishi EVO 9 με τον αριθμό 1 που οδηγούσε ο Γιώργος Φιλιππίδης και είχε συνοδηγό τον Λεωνίδα Μαχαίρα είχε αναπτύξει υψηλή ταχύτητα (κοντά στα 140 χλμ./ώρα). Λίγο μετά από μία ευθεία και σε μία αριστερή στροφή ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να πέσει σε δέντρο και να χτυπήσει θανάσιμα τον Μιχάλη Τεξακαλίδη.

Ο 47χρονος δεν ήταν άπειρος ως θεατής καθώς παλαιότερα είχε συμμετάσχει και σε αγώνες (ως συνοδηγός), άρα γνώριζε και τους κανονισμούς ασφαλείας. Ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά και
Το ασθενοφόρο ήρθε άμεσα, έγιναν προσπάθειες ανάνηψης του 47χρονου θεατή, αλλά δυστυχώς απεβίωσε.διατηρούσε το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοθήκη» στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δέχτηκε πολύ άσχημο χτύπημα ενώ οι γιατροί που έφτασαν πολύ γρήγορα δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Από την σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκε και ο συνοδηγός Λεωνίδας Μαχαίρας με αποτέλεσμα να σπάσει τα πλευρά του και γι’ αυτό το λόγο θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Δύο πληρώματα που ακολουθούσαν (Αλυγιζάκης και Τζαμπάζης) συνέχισαν μέχρι τέλος την ειδική διαδρομή προκειμένου να ενημερώσουν (έπειτα και από παρότρυνση των θεατών) για βοήθεια. Λίγο αργότερα ο αλυτάρχης έδεινε εντολή να διακοπεί ο αγώνας. Το πρώτο ασθενοφόρο έφτασε 20 λεπτά από το τραγικό περιστατικό και ακολούθησε ένα δεύτερο λίγα λεπτά αργότερα.

Το μοιραίο αγωνιστικό των Φιλιππίδη - Μαχαίρα...

Ήξερε από αγώνες…
Αξίζει να σημειώσουμε πως στο σημείο που συνέβη το τραγικό περιστατικό βρισκόταν ως θεατής και ο αγωνιζόμενος Σάββας Μαυροματίδης (που είχε εγκαταλείψει από έξοδο την πρώτη μέρα του αγώνα). Ο ίδιος και όπως δήλωσε στο zougla.gr, παρότρυνε σχεδόν 40 (!) θεατές να αλλάξουν το σημείο

Μία ακόμα μαύρη σελίδα προστέθηκε στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμούπαρακολούθησης κάτι που συνέβη εκτός από δύο θεατές, μεταξύ αυτών και τον άτυχου Μιχάλη Τεξακαλίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοργανώτριας λέσχης (ΑΟΘ) το συγκεκριμένο μέρος ήταν ακατάλληλο.

Μετά από αυτό το περιστατικό, ο αγώνας διεκόπη οριστικά. Τα πληρώματα κατευθύνθηκαν στο service park στον Πολύγυρο ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ο τερματισμός που ήταν προγραμματισμένος για το μεσημέρι στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μέχρι και την ολοκλήρωση της 2η ειδικής διαδρομής πρώτο πλήρωμα στην γενική κατάταξη ήταν οι Τσολακίδης – Δήμου με Skoda Fabia R5, ενώ την τριάδα συμπλήρωναν οι Μπρόζος – Βογιαντζής με Citroen ZX Kit Car και Νίκος και Δημήτρης Καρπάνος με Mitsubishi EVO 10.


Οι δηλώσεις του νικητή, Σωκράτη Τσολακίδη…

Η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής του 49ου Ράλλυ Δ.Ε.Θ.

«Στις 10:30πμ της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου 2016 στην ειδική διαδρομή 3 “Παλαιόκαστρο”, κατά την διεξαγωγή του 49ου Rally ΔΕΘ, μετά από έξοδο του πληρώματος Φιλιππίδης – Μαχαίρας με Mitshubishi Lancer Evo IX και αριθμό συμμετοχής 1, επήλθε το αναπάντεχο γεγονός του θανατηφόρου τραυματισμού θεατή, ο οποίος ήταν σε μη επιτρεπόμενο σημείο και παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των ανθρώπων ασφαλείας της οργάνωσης να απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο σημείο, τις άμεσης επέμβασης των ασθενοφόρων και λοιπών μέσων της οργάνωσης και του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Πολυγύρου όπου διακομίσθει δεν κατέστη δυνατόν να αποφευχθεί το μοιραίο.

Ο τραυματισμός του συνοδηγού δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή του. Ο αγώνας διεκόπη, ενώ διενεργείται έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Η οργάνωση και τα στελέχη του αγώνα εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση στους οικείους του εκλειπόντος κι εύχεται ταχεία αποκατάσταση της υγείας του τραυματισθέντος αθλητή.

Οργανωτική Επιτροπή 49ου Ράλλυ Δ.Ε.Θ.»


Από την συγκεκριμένη φωτογραφία μπορεί ο καθένας να καταλάβει την σφοδρότητα της σύγκρουσης...
Λίγα λεπτά μετά το τραγικό περιστατικό και ο κόσμος τρέχει ανήμπορος να βοηθήσει τον άτυχο Μιχάλη Τεξακαλίδη...

Οι Τσολακίδης - Δήμου με την Skoda Fabia R5 βρισκόντουσαν στην πρώτη θέση μέχρι να διακοπεί οριστικά ο αγώνας...

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης