Του Γιώργου Παλληκάρη

Ο δέκατος αγώνας του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Formula 1 μας «φέρνει» στην πίστα του Silverstone, εκεί όπου τα μονοθέσια εκκίνησαν για πρώτη φορά στις 13 Μαΐου του 1950. Μία από τις ιστορικότερες πίστες, στην οποία πέρυσι highlight ήταν η σύγκρουση ανάμεσα σε Verstappen και Hamilton, σύγκρουση που συζητιόταν μέχρι το τέλος του Π.Π. και αποτελεί το αποκορύφωμα στην κόντρα των δύο πιλότων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προβολείς λοιπόν στραμμένοι στην πίστα μήκους 5.891μ., η οποία έχει 18 συνολικά στροφές, με τους οδηγούς να κάνουν 52 γύρους και τον Ολλανδό Max να κατέχει τον ταχύτερο γύρο από το 2020, με 1:27.907.  
Ο οδηγός της Ferrari Carlos Sainz ξεκινάει πρώτος στον σημερινό αγώνα καθώς κέρδισε την 1η pole position της καριέρας του και έχει πίσω του τον Verstappen και τον ομόσταυλο του Leclerc. Το Βρετανικό Grand Prix θέλει τεχνική, ψυχραιμία και αλάνθαστη στρατηγική από τις ομάδες καθώς ο καιρός παίζει περίεργα παιχνίδια και τα ελαστικά δέχονται παράλληλα μεγάλες καταπονήσεις. 

Όλες οι ομάδες έφεραν μεγάλες βελτιώσεις για τον σημερινό αγώνα και οι θεατές που έχουν κατακλύσει για μία ακόμη χρονιά τις κερκίδες (400.000 στο τριήμερο) είναι όρθιοι. Χαρακτηριστικό είναι πως οι τρεις πρώτοι οδηγοί, έχουν διαφορά στους χρόνους κάτω από μισό δευτερόλεπτο.

Τα φώτα σβήνουν και ο αγώνας ξεκινάει!
Ο Max Verstappen που επέλεξε τη μαλακή γόμα, πέρασε εξ αρχής τον πρωτοπόρο Sainz, όμως στην ευθεία εκκίνησης, ο Gasly θα έχει επαφή με τον Russell, το μονοθέσιο του οποίου χτύπησε αυτό του Zhou. Δυστυχώς το μονοθέσιο του τελευταίου για εκατοντάδες μέτρα σύρθηκε ανάποδα μέχρι που σταμάτησε μετά τα προστατευτικά σύρματα. Παράλληλα και τα μονοθέσια των Albon και Ocon επέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα αμέσως να βγει κόκκινη σημαία και να διακοπεί ο αγώνας. Τόσο ο Zhou όσο και ο Albon μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις, έχοντας όμως αποφύγει τον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Μετά από διακοπή 55 λεπτών ο αγώνας ξεκινά και πάλι, με την διάταξη των μονοθεσίων  να είναι ίδια με αυτή στην πρώτη εκκίνηση. Τόσο ο Zhou όσο και ο Albon είναι καλά στην υγεία τους, και πλέον στον αγώνα ρίχνονται 17 μονοθέσια (εκτός οι Russell – Zhou-Albon).

Δεύτερη εκκίνηση!
Στην δεύτερη εκκίνηση πλέον ο Sainz καταφέρνει να κρατήσει την πρώτη του θέση παρά την ασφυκτική πίεση του Verstappen ο οποίος τολμάει να εκμεταλλευτεί και το παραμικρό εκατοστό. Μία επαφή του Perez θα του καταστρέψει ένα μέρος από την αεροτομή του, ο οποίος αφήνει κομμάτια στην πίστα και αναγκαστικά πηγαίνει στα pits. Με έναν γύρο να έχει συμπληρωθεί από την δεύτερη εκκίνηση η κατάταξη είναι: Sainz – Verstappen – Leclerc– Norris – Hamilton-Alonso.

Ο κόσμος ζητωκραυγάζει και πλέον ο Hamilton θα περάσει στην 4η θέση, ενώ ο Sainz έχει αυξήσει τη διαφορά του από τον δεύτερο Verstappen  ο οποίος κυνηγάει το DRS για να απειλείσαι άμεσα. Ο καιρός όλο και «ανοίγει» για αυτό και οι οδηγοί στην δεύτερη εκκίνηση επέλεξαν κυρίως τη μεσαία γόμα, και αυτός είναι κυρίως ο λόγος που ο Sainz κατάφερε να διατηρήσει και την πρώτη θέση του, σε αντίθεση με την πρώτη εκκίνηση. 

Στον 10ο γύρο ο Carlos Sainz θα «χάσει» μία στροφή και θα βγει για λίγο εκτός πίστας, με τον Ολλανδό να εκμεταλλεύεται τη στιγμή και να περνάει πρώτος στον αγώνα! Πλέον Max πρώτος, Sainz δεύτερος, Leclerc τρίτος και Hamilton τέταρτος με τις διαφορές να είναι μικρές. 

Gasly και Tsunoda παρά το γεγονός πως είναι και οι δύο οδηγοί της Alpha Tauri, θα συγκρουστούν και θα σταματήσουν για λίγο, με τα αντίστοιχα γαλλικά, να ακούγονται στο team radio. 

Τελικά στον 12ο γύρο ο Max Verstappen θα πατήσει ένα κομμάτι πλαστικό και θα αναγκαστεί να επισκεφθεί τα pit stops για αλλαγή ελαστικού, χάνοντας την πρώτη θέση και πλέον η Ferrari είναι στο 1-2 με τον Hamilton να συμπληρώνει την τριάδα. Τελικά ο Ολλανδός ενημερώνεται πως κάτι δεν πάει καλά με το μονοθέσιο του και θα συνεχίσει, έχοντας όμως μειωμένη απόδοση από τον κινητήρα του.

Με 20 γύρους να έχουν συμπληρωθεί, ο αποψινός αγώνας έχει προσφέρει ήδη περισσότερες συγκινήσεις από ολόκληρο το πρωτάθλημα μέχρι σήμερα. Οι 17 οδηγοί που απομένουν τα δίνουν όλα, με τις πιθανότητες βροχής να έχουν εξαλειφθεί, την ώρα που ο Hamilton συνεχίζει να πραγματοποιεί τον ταχύτερο γύρο. Μετά από το τρομαχτικό ατύχημα του Zhou στην αρχή, στον 22ο γύρο θα εγκαταλείψει και η δεύτερη Alfa Romeo του Bottas. 16 πλέον τα μονοθέσια που συνεχίζουν.

Ο Βρετανός και επτάκις πρωταθλητής θα καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση με το κοινό να ζητωκραυγάζει, την ώρα που και ο Gasly τελικά θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει, ανεβάζοντας τα μονοθέσια που αποχωρούν στα πέντε. 

«Free to Fight» ακούγεται στα ακουστικά των Sainz και Leclerc, με τους μηχανικούς της Ferrari να δίνουν το ελεύθερο στους δύο οδηγούς να μονομαχήσουν μεταξύ τους.

Το δράμα συνεχίζεται καθώς στον 39ο γύρο έχουμε αυτοκίνητο ασφαλείας καθώς ο Ocon θα εγκαταλείψει τον αγώνα. Πολλοί οδηγοί σπεύδουν να αλλάξουν ελαστικά, μέχρι να απομακρυνθεί το μονοθέσιο από την πίστα με τον Leclerc να μην αλλάζει τελικά ελαστικά και να παραμένει μόνος με Hard. 

Ο αγώνας ξεκινά και πάλι με τις διαφορές να έχουν μηδενιστεί για 10 τελευταίους γύρους. Ο Sainz καταφέρνει να εξασφαλίσει την πρώτη θέση με τον Leclerc δεύτερο ενώ η μεγάλη μάχη γίνεται για την τρίτη θέση ανάμεσα στον Perez και τον Hamilton. Οι μονομαχίες είναι απίστευτες στους τελευταίους γύρους με Mercedes – Ferrari – Red Bull να αλλάζουν θέσεις συνεχώς.

Η καρό σημαία πέφτει με τον Sainz να είναι νικητής, ο Perez δεύτερος, ο εκπληκτικός Hamilton τρίτος και ο Leclerc τέταρτος. Ο Verstappen στην 7η θέση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης