Τα μονοθέσια της Formula 1 είναι τα πιο προηγμένα οχήματα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Επιταχύνουν με εκπληκτικό τρόπο και συγχρόνως επιβραδύνουν σε χρόνο-μηδέν, με τις πιέσεις που ασκούνται στιγμιαία να αγγίζουν τα 6G, καταπονώντας ιδιαίτερα τα σώματα των οδηγών.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, ένα μονοθέσιο ακινητοποιείται από τα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 15 μέτρα, τη στιγμή που ένα sportcar θέλει περίπου 35 μέτρα. Η διάφορα είναι τεράστια και αυτό οφείλεται στο σύστημα πέδησης. Τα φρένα στην F1 είναι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν στις πιο ακραίες συνθήκες και να αντέχουν οποιαδήποτε καταπόνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Brembo είναι η εταιρεία που προμηθεύει με φρένα τις ομάδες της F1. Οι μηχανικοί της ιταλικής φίρμας, υποβάλλουν κάθε εξάρτημα του συστήματος πέδησης σε εξαντλητικές δοκιμές, προκειμένου να είναι βέβαιοι πως όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Τα δισκόφρενα αποτελούνται από συνθετικά ανθρακονήματα, όπως και τα τακάκια, με τη μέγιστη θερμοκρασία τη στιγμή της πυράκτωσης να φθάνει τους 1.200 βαθμούς Κελσίου.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος
        

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης