Του Γιώργου Παλληκάρη

Μία ακόμη νίκη για τον Ολλανδό που πραγματικά δεν έχει αντίπαλο. Ο Verstappen μπορεί να ξεκίνησε από την 7η θέση λόγω ποινών, όμως πολύ γρήγορα καθάρισε τη νίκη, η οποία ήρθε με καθεστώς Safety Car. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας σημαδεύτηκε από συνολικά τέσσερις εγκαταλείψεις, των Vettel,Alonso,Ricciardo και Stroll (όλες από μηχανική βλάβη), ενώ εκτός από τον Verstappen εξαιρετική εμφάνιση έκανε και ο Hamilton ο οποίος μπορεί να ξεκίνησε λόγω ποινής από την 19η θέση, τερμάτισε όμως στην 5η. Η τελική κατάταξη μετά το τέλος του αγώνα είναι ως εξής: Verstappen – Leclerc – Russell – Sainz- Hamilton- Perez.

Η πίστα στη Monza έχει μήκος 5.793 χλμ. και είναι αρκετά γρήγορη με μεγάλες τελικές. Οι πιλότοι σε 53 γύρους καλύπτουν 306.72 χλμ. ενώ φέτος η πίστα γιορτάζει τα 100 χρόνια παρουσίας στη Formula 1, όντας η πιο παλιά στην Ευρώπη. 

Πως κύλησε ο αγώνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Leclerc ξεκίνησε πολύ καλά προστατεύοντας την 1ή θέση του, από τον δεύτερο Russell ο οποίος αν και βγήκε λίγο εκτός πίστας, παρέμεινε πίσω από την Ferrari. Μεγάλος κερδισμένος στον πρώτο γύρο ο Verstappen που ενώ ξεκίνησε 7ος λόγω ποινής 5 θέσεων για αλλαγές στον κινητήρα, θα βρεθεί πολύ γρήγορα στην τρίτη θέση. Μεγάλος χαμένος ο Norris ο οποίος ενώ ξεκίνησε τρίτος βρίσκεται στο τέλος του 2ου γύρου στην έκτη θέση κάνοντας αργή εκκίνηση.

Ο Verstappen ξεκίνησε με μαλακή γόμα για να πιέσει πολύ στην αρχή του αγώνα, μία στρατηγική που όπως φαίνεται αποδίδει, καθώς ήδη από τον 5ο γύρο ο Ολλανδός βρίσκεται πίσω από τον πρωτοπόρο Leclerc.
Με έξι γύρους να έχουν ολοκληρωθεί η κατάταξη είναι: Leclerc – Verstappen-Russell-Ricciardo-Gasly-Norris-Alonso.

Ο Perez αφού επισκέφθηκε πρώτος τα pits για αλλαγή ελαστικών, ξαναβγαίνοντας στη πίστα, παρατηρεί μικρές φλόγες να ξεπηδούν από τον μπροστά δεξί τροχό, από πιθανή υπερθέρμανση στα φρένα.

Η πρώτη εγκατάλειψη του αγώνα θα γίνει στον 12ο γύρο με τον Vettel να «μένει» από κινητήρα και το εικονικό safety car κάνει για πρώτη φορά στον αγώνα την εμφάνιση του. Ο Leclerc θα εκμεταλλευτεί το virtual safety car και θα πραγματοποιήσει μία πολύ γρήγορη αλλαγή ελαστικών.

Πλέον ο Verstappen οδηγεί τη κούρσα καθώς δεν έχει περάσει από τα pits, με τον Russell δεύτερο και τον Leclerc τρίτο. Παράλληλα ο Hamilton ο οποίος ξεκίνησε στην 19η θέση λόγω ποινής για αλλαγή κινητήρα, έχει καταφέρει να ανεβεί στην 11η, στον γύρο 17. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες μάχες γίνονται στη στρατηγική των ελαστικών και στην ταχύτητα των pit stops. Ο πρωτοπόρος Verstappen θα αλλάξει για πρώτη φορά ελαστικά στον αγώνα, και πλέον θα επιστρέψει στη μάχη στη δεύτερη θέση πίσω από τον Leclerc.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Verstappen έχει ουσιαστικά σχεδόν εξασφαλίσει το πρωτάθλημα και δεν έχει λόγο να ρισκάρει, απέναντι στον Leclerc που θέλει όσο τίποτε άλλο μία μεγάλη εντός έδρας νίκη γοήτρου, μπροστά στους 300.000 θεατές που πλημμύρισαν τη Monza αυτό το διήμερο.

Η δεύτερη εγκατάλειψη θα είναι του Alonso ο οποίος θα μπει στα pits στον 32ο γύρο και δεν θα επιστρέψει στην μάχη, καθώς εντοπίστηκε πρόβλημα στον κινητήρα. Παράλληλα, ο Verstappen θα ξαναπάρει την πρωτιά, καθώς έχοντας πιο φρέσκα ελαστικά από τον Leclerc, θα τον περάσει με τεράστια ευκολία, την ώρα που ο Russell παραμένει τρίτος , με τον Sainz τέταρτο και τον Perez πέμπτο. Ανεβαίνει σταθερά ο Hamilton ο οποίος στα μισά του αγώνα είναι στην 7η. 

Μετά από τους Vettel και Alonso, η τρίτη εγκατάλειψη είναι ο Stroll, με την Aston Martin να χάνει και τα δύο μονοθέσια της. Λίγους γύρους αργότερα και ο Daniel Ricciardo θα μείνει επίσης από κινητήρα, ανεβάζοντας τις εγκαταλείψεις στις 4 και αναγκάζοντας αυτή τη φορά την παρουσία του κανονικού Safety Car. Ευκαιρία για τους οδηγούς να αλλάξουν ελαστικά, με μόλις 5 γύρους να απομένουν για  την λήξη του αγώνα.

Τελικά ο αγώνας θα ολοκληρωθεί υπό καθεστώς Safety Car με τον Ολλανδό να δείχνει μέσα στο σπίτι της Ferrari ότι φέτος δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν. Η τελική κατάταξη μετά το τέλος του αγώνα.

 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης