Οι πιλότοι της Formula 1 θεωρούνται οι καλύτεροι στον κόσμο, με τις δεξιότητές τους πίσω από το τιμόνι και τους χρόνους αντίδρασης να θεωρούνται υπερφυσικές.

Για να οδηγήσεις ένα μονοθέσιο στο όριο, όλες οι αισθήσεις πρέπει να λειτουργούν εξαιρετικά. Μία από αυτές είναι και η όραση. Οι οδηγοί κάνουν ειδική εξάσκηση, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να αναλύει σε χρόνο μηδέν όλα τα δεδομένα και τα μάτια να αντιδρούν αστραπιαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Sky Sport F1 πραγματοποίησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τεστ με τον Nico Hulkenberg της Sahara Force India. Οι επιστήμονες έδωσαν στον 29χρονο Γερμανό να φορέσει ειδικά γυαλιά, ώστε να παρατηρήσουν σε πραγματικές συνθήκες τις κινήσεις των ματιών του. Ο Hulkenberg μπήκε στο μονοθέσιο και πραγματοποίησε στην πίστα του Silverstone έναν γρήγορο γύρο.

Από τα δεδομένα που συνέλεξε η επιστημονική ομάδα προέκυψε πως ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τις πληροφορίες σε απίστευτο χρόνο και τα μάτια ελέγχουν τους καθρέπτες και τα σικέιν στις στροφές σε λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου, δηλαδή πέντε φορές ταχύτερα από τον μέσο οδηγό. Επίσης, τη στιγμή που άναψε το πράσινο φως της εκκίνησης, ο χρόνος αντίδρασης ήταν πιο γρήγορος ακόμα και από δρομέα ταχύτητας.

Παράλληλα, το σώμα του συγχρονίζεται πλήρως στις στροφές, η όραση ακονίζει τις γωνίες της πίστας, τα χέρια κινούνται τέλεια στο τιμόνι και ο εγκέφαλος αναλύει κάθε πληροφορία, από την ταχύτητα του μονοθεσίου έως τις εξωτερικές συνθήκες, με τον «Hulk» να λειτουργεί σαν υπερ-άνθρωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης