Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Nelson Piquet, μιλώντας σε podcast βραζιλιάνικου μέσου, αποκάλεσε τον Lewis Hamilton «νέγρο» όταν ρωτήθηκε για την επαφή μεταξύ Lewis και Max στο περσινό Silverstone.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο μικρός νέγρος άφησε εκεί το μονοθέσιό του επίτηδες για να τον χτυπήσει» δήλωσε μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «νέγρος» αρκετές φορές.

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι δηλώσεις και οι χαρακτηρισμοί του, τόσο η Formula 1 όσο η FIA, αλλά και πολλοί οδηγοί, έσπευσαν να καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές και να στηρίξουν τον Βρετανό, ο οποίος εδώ και χρόνια ακούραστα προσπαθεί να αναδείξει τη διαφορετικότητα και να καταπολεμήσει τον ρατσισμό.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο Hamilton απάντησε λέγοντας πως αυτές οι νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν. «Υπήρξε αρκετός χρόνος για να πάρουμε τα μαθήματά μας. Ήρθε η ώρα να δράσουμε. Ας επικεντρωθούμε στην αλλαγή της νοοτροπίας» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον τεράστιο σάλο και το αντίστοιχα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στον επτάκις πρωταθλητή, ο Nelson Piquet προσπάθησε να… μαζέψει τις δηλώσεις του και να ζητήσει συγγνώμη λέγοντας πως υπήρξε παρερμήνευση και πως δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «νέγρος» υποτιμητικά. «Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τον χαρακτηρισμό neguinho, θέλω να ξεκαθαρίσω πως αυτή η λέξη χρησιμοποιείται ευρέως στα πορτογαλικά της Βραζιλίας υπό την έννοια του τύπου ή του ατόμου. Δεν είχα πρόθεση να προσβάλω. Δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τη λέξη με τη σημασία που της δίνουν ορισμένες μεταφράσεις».

Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη Formula 1, όλα όμως δείχνουν πως ο Piquet θα δεχθεί διά βίου αποκλεισμό από τα paddock. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης