Του Περικλή Χαλάτση

Ο Φινλανδός Kalle Rovanpera με συνοδηγό τον Jonne  Halttunen  ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής για το τελευταίο σκέλος του αγώνα στο ράλλυ Εσθονίας, έχοντας στο τσεπάκι τους τη νίκη. Είχαν από το βράδυ του Σαββάτου κάνει τη διαφορά από το δεύτερο πλήρωμα που ήταν και αυτό με GR Yaris Rally1 HYBRID και για τις τελευταίες έξι ειδικές διαδρομές συνολικών αγωνιστικών χιλιομέτρων 77.98 χρειαζόταν μόνο μια συντηρητική οδήγηση για να κερδίσει τον αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Evans έκανε ένα φοβερό αγώνα αλλά τελικά το πήρε απόφαση οτι ο Kalle δεν πιάνεταιΣήμερα οι έξι ειδικές διαδρομές ήταν συνολικού μήκους 77.98 χλμ. Ο Φινλανδός Kalle Rovanpera με συνοδηγό τον J. Halttunen ,ξεκίνησαν το πρωί για το τελευταίο σκέλος του Ράλλυ της Εσθονίας έχοντας προβάδισμα 29.1’’ από τους «ομόσταυλους» τους E.Evans- S.Martin ( GR Yaris Rally1 HYBRID) . 

Την 19η Ε.Δ την κέρδισε ο Rovanpera. Αφού είχε μεγάλη απόσταση ασφαλείας από τον Evans κινήθηκε με μυαλό. Την 20 Ε.Δ την κέρδισε ο τοπικός ήρωας O.Tanak με Hyundai i20. Την 21η την κέρδισε και πάλι ο Rovanpera που δεν μπορούσε να σηκώσει το πόδι του από το γκάζι. Όμως πειθάρχησε στις συμβουλές του team manager. Του εξήγησε ότι τη νίκη στην Εσθονία την έχει στο τσεπάκι του αλλά στόχος του είναι πλέον το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο 21χρονος Φινλανδός οδήγησε με μέτρο. Την 22η και 23η Ε.Δ  κέρδισε ένα άλλο Yaris με οδηγό τον Lappi. Στην τελευταία ειδική του αγώνα ο Rovanpera κινήθηκε στους ρυθμούς του και έκανε ακόμη μια νίκη στο φινάλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από δώδεκα μήνες κέρδισε τον πρώτο του αγώνα WRC στην Εσθονία. Και σήμερα οδηγώντας εκπληκτικά κέρδισε και πάλι τον ίδιο αγώνα και έκανε ακόμη ένα βήμα για να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών 2022 και να γίνει ο νεότερος πρωταθλητής στην 50χρονη ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. 

Οι Εσθονοί O.Tanak-M.Jarveoja με i20 N Rally1 HybridΤο δίδυμο των Φινλανδών με ένα άψογα στημένο GR Yaris Rally1 HYBRID έχουν κερδίσει ακόμη τα ράλλυ στην Σουηδία, την Κροατία, την Πορτογαλία και το Σαφάρι. Τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Μόντε Κάρλο τον κέρδισε ο S.Loeb και τον 5ο αγώνα στη Σαρδηνία τον κέρδισε ο O.Tanak. Δηλαδή από τους επτά αγώνες του Π.Π.Ραλλυ 2022 τους πέντε έχει κερδίσει ο Rovanpera.

Για το συνοδηγό του Jonne Halttunen ο Kalle Rovanpera είπε: 
« Με τον Jonne έχουμε άριστη συνεργασία. Είναι εκπληκτικός. Πολλές φορές μου λέει να κάνουμε αγώνα τακτικής. Τον ακούω αλλά πολλές φορές παρασύρομαι και σανιδώνω…»

Μετά από 24 ειδικές διαδρομές και 314.26 χλμ στο Ράλλυ της Εσθονίας αναλυτικά οι χρόνοι των δέκα πρώτων πληρωμάτων έχουν ως εξής:

Τόσο ο Ουαλός E.Evans με συνοδηγό τον S. Martin (GR Yaris Rally1 HYBRID)  όσο και οι Εσθονοί O.Tanak-M.Jarveoja ( i20 N Rally1 Hybrid) κινήθηκαν εκπληκτικά γρήγορα. Δεν έκαναν λάθη αλλά δεν μπόρεσαν να πιάσουν τους χρόνους των Φινλανδών.

Οι T.Neuville- M. Wydaeghe τελικά δεν καταφεραν να ανέβουν στο βάθρο των νικητών

Πολύ καλά κινήθηκε και το άλλο δίδυμο της Hyundai, οι T.Neuville- M. Wydaeghe που τερμάτισαν στην 4η θέση.

Μετά από επτά αγώνες ο Rovanpera έχει 175 βαθμούς, ο Neuville 92 και ο Evans 79 βαθμούς.
Η βαθμολογία:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης