Του Περικλή Χαλάτση

Μετά από ένα φοβερό αγώνα στην Πορτογαλία το δίδυμο Rovanpera- Haltunen ανέβηκαν στο πρώτο βάθρο των νικητών.Ο νεαρός Φινλανδός απέδειξε ότι δεν είναι τυχαία σε ηλικία 22 ετών Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρώτη τριάδα που ανέβηκε και στο βάθρο των νικητών συμπλήρωσαν οι Sordo- Carrera και Lappi- Ferm.

Όταν ξεκίνησε το σημερινό τρίτο και τελευταίο σκέλος στο Ράλλυ Πορτογαλίας η σειρά ήταν Kalle Rovanpera- Jonne Haltunen (Toyota GR Yaris Rally1), Dani Sordo- Candino Carrera ( i20 N.Rally 1 Hybrid), Thierry Neuville- Martin Wydaeghe ( i20 N.Rally 1 Hybrid ), Esapekka Lappi-Janne Ferm ( i20 N.Rally 1 Hybrid) και Ott Tanak- Martin Jarveoja  (Ford Puma Rally1).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λογικά δεν έπρεπε να είχαμε εκπλήξεις μια που τα πράγματα από πλευράς χρόνων είχαν τις αποστάσεις ασφαλείας. 

Να όμως που υπάρχουν και τα μηχανικά προβλήματα. Για άλλη μια φορά οι Neuville- Wydaeghe στάθηκαν άτυχοι. Στην πρώτη ειδική της ημέρας, στην 16η (τέσσερις ειδικές είχε η Κυριακή) η μονάδα ισχύος του  i20 N.Rally 1 Hybrid «παρέδωσε» το πνεύμα και οι Βέλγοι σε κάθε ειδική έχαναν από μισό μέχρι ένα λεπτό. Η σειρά άλλαξε και από την 3η θέση πέρασαν στην 5η θέση της γενικής χάνοντας ταυτόχρονα και την τρίτη θέση στο βάθρο. Έτσι η σειρά μετά το δεύτερο Sordo άλλαξε πλέον ο Lappi βρέθηκε τρίτος και ο Tanak τέταρτος. 

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε τα πολύ καλά ρεφλέξ που είχαν οι οργανωτές. Για να μην κάνουν ζημιά στους χρόνους του Sordo που ξεκινούσε πίσω από τον Neuville άλλαξαν το τρίλεπτο και το έκαναν τετράλεπτο ενώ στην προτελευταία ειδική με τα πολλά χιλιόμετρα ( Ε.Δ Cabeceiras de Basto μήκους 22.01 χλμ) έδωσαν έξι λεπτά διαφορά. Φοβήθηκαν ότι ο Sordo θα «πιάσει» μέσα στην ειδική τον Neuville που πήγαινε χωρίς τη μονάδα ισχύος γι αυτό του έδωσαν εκκίνηση μετά από 6 λεπτά.

Και κάτι ακόμη που επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε γράψει αρκετές φορές. Ότι ο Rovanpera μπορεί να είναι μόλις 22 ετών αλλά σκέπτεται σαν 30άρης. Δεν παρασύρεται και ακούει τις οδηγίες που του δίνει ο Jari Matti Latvala. Πρίν την 18η Ε.Δ η διαφορά που είχε από τον Ισπανό D.Sordo ήταν σχεδόν ένα λεπτό. 

 

Ο Φινλανδός οδήγησε με μυαλό. Όχι οριακά. Δεν υπήρχε λόγος να ρισκάρει. Ο Sordo ήταν ταχύτερος κάπου 10 δευτερόλεπτα αλλά αυτό δεν έβαζε σε κίνδυνο την νίκη του του Φινλανδού ο οποίος οδηγούσε ήρεμα περισσότερο για να διασκεδάσει παρά για να κερδίσει μια ακόμη ειδική. Πριν την Power Stage η διαφορά των δύο οδηγών ήταν 47’’.

Ot. TanakΜάλιστα όταν ο Rovanpera έφθασε στον τερματισμό της προτελευταίας ειδικής η δημοσιογράφος δεν τον ρώτησε πως είδε την ειδική η αν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Η ερώτηση που του έκανε ήταν:
“ Kalle πως αισθάνεσαι που η Σουηδία κέρδισε την Φινλανδία στον 67ο διαγωνισμό τραγουδιού στην Eurovision…”.

Έξυπνη ερώτηση από την νεαρή αλλά έμπειρη δημοσιογράφο. Αλλά και ο Kalle δεν αιφνιδιάστηκε και απάντησε:
“ Δεν μου άρεσε…».

Η τελική δεκάδα:


 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης