Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2020 θα είναι μία χρονιά που θα δούμε πλήθος ηλεκτρικών μοντέλων σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα μπορεί να κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, όμως από… φέτος θα δούμε πολύ Με όλον αυτόν τον βομβαρδισμό για τα ηλεκτρικά ο κόσμος έχει χάσει τον… μπούσουλαπερισσότερα στους δρόμους. Ο βασικότερος λόγος έχει να κάνει με την μείωση ή καλύτερα την σταθεροποίηση των εκπομπών ρύπων, κάτι που μπορεί να γίνει, προς το παρόν, με την ηλεκτροκίνηση.

Είναι νέα (;) τεχνολογία, μόδα, τάση ή όπως ο καθένας θέλει να την πει, το ζητούμενο είναι πως αυτή θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο ο προβληματισμός που υπάρχει είναι μεγάλος καθώς ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει, τι να αγοράσει και τελικά αν αξίζει να αποκτήσει τώρα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή να περιμένει να το κάνει  τα επόμενα χρόνια.

Η εποχή που θα φορτίζουμε με ρεύμα το αυτοκίνητό μας σε πρατήριο έχει έρθει...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάγκη ή κάτι άλλο;

Σήμερα τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν υπέρ και κατά. Ωστόσο, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο καθένας Όταν ζεις με κάτι έχει προσωπική άποψη. Όλα τα άλλα είναι μπούρδες!από εμάς και ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει αγοράζει το αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες του. Άλλο πράγμα λοιπόν, η ανάγκη, άλλο η κατανάλωση, άλλο το κόστος και άλλο το πόσο εμείς οι ίδιοι θέλουν να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση για να έχεις άποψη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να ζήσεις αρκετά μαζί τους και όχι να έχεις άποψη γιατί έτσι άκουσες. Μην ξεχνάμε πως ο καθένας κοιτά τα συμφέροντα του, άρα θα σου παρουσιάσει αυτό που θέλει με τον τρόπο που θέλει. Ξεκάθαρα πάντως και αν αφήσουμε στην άκρη τα χρήματα που πρέπει να δαπανήσουμε για να αγοράσουμε ένα ηλεκτρικό όχημα, σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία και η συνήθεια.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο (Nissan Leaf) που βρίσκεται σε θέση πρατηρίου έτοιμο να φορτίσει...

Σαν το κινητό τηλέφωνο

Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι σαν το… κινητό τηλέφωνο που χρειάζεται φόρτιση ακόμα και Τη μέρα οδηγείς το βράδυ… φορτίζειςσε καθημερινή βάση.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν κυκλοφορήσουν τα smartphones ότι θα φορτίζουμε μία ίσως και δύο φορές την ημέρα τα κινητά μας τηλέφωνα;

Πλέον έχει γίνει συνήθεια και δεν δίνουμε καν σημασία. Κάπως έτσι είναι και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που η φόρτισή του έχει να κάνει και με την αυτονομία. Όσο μεγαλύτερη τόσο λιγότερο άγχος…

Πίνακας οργάνων απο ηλεκτρικό αυτοκίνητο (Jaguar i-Pace)

Όλα είναι στο μυαλό μας

Επειδή ο καθένας θα πρέπει να ξέρει κάποια βασικά πράγματα επιλέξαμε τους πιο βασικούς λόγους που θα σας βάλουν σε σκέψη να αποκτήσετε  ένα ηλεκτρικό όχημα αλλά και τους αντίστοιχους, για να μην το σκεφτείτε καν.

Όλα είναι στο μυαλό και στις ανάγκες μας όταν θα πρέπει να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο, ακόμα και όταν πρόκειται για μία τεχνολογία που προελαύνει…

Δειλά, δειλά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην Ελλάδα σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχηματων (ο συγκεκριμένος φορτιστής βρίσκεται στα Ιωάννινα)

ΥΠΕΡ

  1. Χαμηλή κατανάλωση σε… ρεύμα (σχεδόν 2 ευρώ για κάθε 100χλμ.)
  2. Δεν έχεις τέλη κυκλοφορίας γιατί έχει μηδενικούς ρύπους
  3. Μεγάλα διαστήματα service και χαμηλό κόστος συντήρησης
  4. Έχει πολύ καλές επιδόσεις (όχι τελική)
  5. Ελάχιστη δυνατή μόλυνση (το ενεργειακό αποτύπωμα είναι έως και 30% χαμηλότερο συγκριτικά με αυτοκίνητα που εφοδιάζονται με θερμικούς κινητήρες)

ΚΑΤΑ

  1. Υψηλή τιμή αγοράς
  2. Χρόνος φόρτισης μπαταρίας (από 30 λεπτά έως 16 ώρες ανάλογα το φορτιστή και τη μπαταρία)
  3. Αυτονομία μπαταριών (ανάλογα με το μοντέλο)
  4. Έλλειψη υποδομών (δημόσιοι φορτιστές κ.λπ.)
  5. Κόστος αντικατάστασης μπαταριών (αν και εφόσον χρειαστεί)

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης