Τα τσακάλια της Τετάρτης || Κώστας Παστρίμας «Ο ορθολογιστής»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, 19:02
Τα τσακάλια της Τετάρτης || Κώστας Παστρίμας «Ο ορθολογιστής»

Γράφει ο Γιάννης Πετρόχειλος

Είναι αρκετός καιρός τώρα που σκέφτομαι τον τρόπο με τον οποίο θα εντάξω τους απλούς καθημερινούς ο τσακάλι αυτής της Τετάρτης είναι ο Κώστας Παστρίμαςαναβάτες στον κόσμο της ενημέρωσης. Άλλωστε όλα για εκείνους γίνονται, άρα γιατί να μην έχουν λόγο και εκείνοι.

Σε αυτήν τη στήλη λοιπόν θα βρίσκουμε έναν από εσάς που οδηγείτε τη μοτοσικλέτα σας καθημερινά ή εκείνους που βγαίνετε γρήγορες βόλτες στα Σαββατοκύριακα ή εσάς που γυρίζετε τον κόσμο με δίκυκλο και θα μας μιλάτε για όλα αυτά που σας έχει προσφέρει η μοτοσικλέτα, αλλά και για τις δύσκολες στιγμές στη συμβίωση με τους δύο τροχούς.

Πάντα χαμογελαστός στις φωτογραφίες ο Κώστας!

Το τσακάλι αυτής της Τετάρτης είναι ο Κώστας Παστρίμας

Ο Κώστας Παστρίμας δεν είναι ένα τυχαίο τσακάλι. Είναι ένας παλιός συνεργάτης (ακόμα κουτσογράφει γιαΚαλό φαγητό, γρήγορες μοτοσικλέτες, ταξίδια... αξίες ανεκτίμητες για τον Κώστα αυτοκίνητο), ένας άνθρωπος που τον χαρακτηρίζει το ήθος, η ευγένεια και η καλοσύνη. Μαχητής ο ίδιος και πάντα "μέσα σε όλα", ο Κώστας ζει στη Ραφήνα. Έχει αλλάξει περίπου... 4.000 δουλειές (τελευταία ήταν κάπου στην Αραβική Χερσόνησο), ωστόσο ένα πράγμα παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεών του και δεν είναι άλλο από τη μοτοσικλέτα, τους αγώνες και το αυτοκίνητο.

Με τον 49χρονο Κώστα έχουμε κάνει πολλά ταξίδια καλύπτοντας αγώνες MotoGP και WSBK, οπότε αντιλαμβάνεστε τις περιπέτειες που έχουμε ζήσει.

Περιμένοντας να παραλάβουμε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο σε κάποιο αεροδρόμιο της Ιταλίας βρισκόμαστε μπροστά από τον πάγκο συναλλαγής και τυχαία φοράμε και οι δύο μπλε μπλούζα. Στη διάρκεια της αναζήτησης του αυτοκινήτου λοιπόν, ακούμε την εργαζόμενη κοπέλα να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει. "Davanti ci sono due spessi con il blu".

Φυσικά, δεν είχε αντιληφθεί ότι μπορούμε να καταλάβουμε ιταλικά και για εκείνους που ακόμα δεν έχουν αρχίσει να γελάνε η φράση μεταφράζεται ως: "Έχω μπροστά μου δύο χοντρούς με μπλε". Δεν είπε ψέμματα φυσικά η κοπέλα, αλλά δεν μπορέσαμε να κρατηθούμε και ξεσπάσαμε σε γέλια μέχρι δακρύων.

Ταυτότητα τσακαλιού νούμερο 6

Διαβάστε και απολαύστε τον Κώστα Παστρίμα

Η καλύτερη μοτοσικλέτα που είχα ποτέ ήταν… από αυτές που είχα στην κατοχή μου σίγουρα η Honda VFR 800. Λάτρεψα το V-TEC και μαζί πήγαμε παντού. Μέχρι και σε Ράλι Ακρόπολις, να τρέχουμε από Ειδική σε Ειδική από τις «κοπάνες». Από όλες τις (αρκετές) μοτοσικλέτες που έχω οδηγήσει ξεχωρίζω τη Yamaha YZF-R1 με τον Big Bang κινητήρα. Σαν να πέρασα σε άλλη διάσταση…

Η πιο απολαυστική διαδρομή που έχω κάνει ποτέ είναι… δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο μία και θα Μετά τα 30 του ανέβηκε σε σέλα μοτοσικλέτας...επιλέξω δύο. Από τη μία η πολύ κλασική εκδρομή στη Βόρεια Εύβοια (Αθήνα-Λίμνη). Πάντα με καλή παρέα, σε μια πολύ όμορφη διαδρομή και με μπόλικη αδρεναλίνη για να «δέσει» μια από τις καλύτερες μοτοσικλετιστικές συνταγές.
Δε θα ξεχάσω όμως ποτέ την πρώτη φορά που βρέθηκα με μοτοσικλέτα στο εξωτερικό και κάναμε τη διαδρομή από την Ανκόνα μέχρι το Σαν Μαρίνο χωρίς να πατήσουμε καθόλου στην Autostrada. ‘Άλλος κόσμος, ονειρικά πλασμένος.

Το καλύτερο συνεργείο που έχω πάει είναι… ο "Σπούργος" στα Μελίσσια… αυθεντικός!

Το καλύτερο κατάστημα εξοπλισμού/αξεσουάρ που επισκέφτηκα είναι… δεν ξέρω, δεν απαντώ!

Το Honda VFR800F του Παστρίμα...

Η μάρκα ελαστικών που προτιμώ είναι… άλλη μία δύσκολη επιλογή. Θα έλεγα τα Pirelli Diablo Corsa για την ωραία αίσθηση και τη σιγουριά που μου έδιναν.

Η μοτοσικλέτα για μένα είναι… πόσο σημαντική είναι η μοτοσικλέτα για εμένα το κατάλαβα όταν ύστερα από μια πενταετία «αποχής» ανέβηκα ξανά στη σέλα. Μπορεί να ήταν η σέλα του «ταπεινού» Transalp ηλικίας άνω των 20 ετών, που οδηγώ αυτόν τον καιρό, ωστόσο ένιωσα σαν να μην είχε περάσει ούτε μια μέρα. Κι αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία αν σκεφτούμε ότι η μοτοσικλέτα απουσίαζε εντελώς από την παιδική, εφηβική και νεανική μου ηλικία. Για πρώτη φορά μου πέρασε από το μυαλό να ανέβω σε μοτοσικλέτα όταν πια είχα πατήσει τα 30 και οδήγησα για πρώτη φορά λίγο πριν κλείσω τα 32. Και αν έπρεπε να επιλέξω κάποια κομβικά σημεία γενικά στη ζωή μου, ετούτο είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Οι… χοντροί με τα μπλε ξαναχτυπούν!

Η μεγαλύτερη τρέλα που έχω κάνει είναι… ένας εξωτερικός παρατηρητής θα έλεγε ότι στις μεγαλύτερες Δεν του λείπει η τρέλα, αλλά προτιμά να μετράει τις κινήσεις τουτρέλες εντάσσονται οι φορές που ξεπέρασα τα 300 χλμ/ώρα στο δρόμο ή εκείνες οι βόλτες που ξύναμε άσφαλτο ή εκείνη η «θρυλική» επιστροφή από την Μπολόνια, όταν είχαμε αργήσει να ξεκινήσουμε και θα χάναμε το καράβι για Ελλάδα και κάναμε όλη τη διαδρομή στον ιταλικό αυτοκινητόδρομο με το γκάζι στο τέρμα.

Κοιτάζοντας πίσω θα έλεγα ότι μεγαλύτερη τρέλα από όλες αυτές ήταν άλλη: Την επόμενη μέρα από την επιτυχία μου στην εξέταση για την άδεια οδήγησης, και έχοντας μηδενική πρακτικά εμπειρία από οδήγηση στο δρόμο, πήγα σε ένα κατάστημα που πουλούσε μεταχειρισμένες μοτοσικλέτες στην οδό Μιχαλακοπούλου, αγόρασα μια BMW F650, την πήρα και πήγα στο σπίτι μου στη Ραφήνα. Τρόμος, αλλά και έξαψη.

Το αγαπημένο μου αυτοκίνητο είναι… έχω υπάρξει πολύ τυχερός και έχω οδηγήσει πάρα πολλά αυτοκίνητα για άπειρα χιλιόμετρα και σε όλες τις συνθήκες. Όχι πολλά supercars, βέβαια, σχεδόν όλα ήταν «καθημερινά». Αυτό που ξεχωρίζω είναι το Mitsubishi Lancer Evo X. Απίστευτο σε όλα.

Στη σέλα ενός Husqvarna Nuda 900 στα ραντάρ της Πεντέλης!

Η συμβουλή μου για νέους μοτοσικλετιστές είναι… ως νέος μοτοσικλετιστής ο ενθουσιασμός είναι  Πάντα κράνος και αμυντική οδήγηση συμβουλεύει το τσακάλι αυτής της Τετάρτηςσυνήθως τόσο μεγάλος, που μπορεί να καλύψει σε πολλές περιπτώσεις την αντίληψη κινδύνου. Γι’ αυτό, θα συνόψιζα τη συμβουλή μου σε τρία βασικά σημεία.

Κράνος και λοιπός εξοπλισμός. Αδιαπραγμάτευτο. Ακόμα και για την πιο μικρή διαδρομή, με πολύ χαμηλή ταχύτητα σε έρημο δρόμο που τον γνωρίζετε πολύ καλά. Πάντα κράνος. Και όταν λέμε «πάντα» το εννοούμε κυριολεκτικά.

Συγκέντρωση. Πάνω στη μοτοσικλέτα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφαιρεθούμε. Όταν οδηγούμε είναι με διαφορά το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουμε στη ζωή μας εκείνη τη στιγμή και όλη μας η προσοχή πρέπει να είναι επικεντρωμένη εκεί.

Αμυντική οδήγηση. Όσο δίκιο και να έχεις, δε θα το βρεις ποτέ ξαπλωμένος στην άσφαλτο.

Η συζήτηση με το Κώστα είναι πάντα απολαυστική…

Ένα από τα αγαπημένα του ήταν το BMW S1000R πρώτης γενιάς

Το Transalp του Κώστα είναι σε... μαύρο χάλι όπως λέει ο ίδιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τσακάλια της Τετάρτης || Τάσος Πυριαλάκος «Ο Pizzaiolo»

Τα τσακάλια της Τετάρτης || Γιάννης Κατσαμπίρης «Η ήρεμη δύναμη»

Τα τσακάλια της Τετάρτης || Χρήστος Σμαράιδας «Ο Αυθεντικός»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, 19:02