Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι προτεινόμενες αλλαγές στη βρετανική νομοθεσία θα δουν τους ποδηλάτες που προκαλούν θάνατο ή τραυματισμό από απερίσκεπτη οδήγηση να κατηγορούνται με την ίδια αυστηρότητα όπως οι οδηγοί αυτοκινήτων και οι αναβάτες μοτοσικλετών. Η τροποποίηση του νομοσχεδίου θα μπορούσε να δει τους ποδηλάτες που κρίνονται ένοχοι να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 14 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του παρόντος, οι ποδηλάτες του Ηνωμένου Βασιλείου διώκονται βάσει ενός απαρχαιωμένου και ξεπερασμένου νόμου, γνωστού ως «αλόγιστη και οργισμένη οδήγηση». Ο νόμος αυτός καταρτίστηκε αρχικά στη βικτοριανή εποχή και προοριζόταν να καλύψει άλογα και άμαξες – όχι ποδήλατα.

Το 2022, ένας ποδηλάτης στο Regent Park του Λονδίνου γλίτωσε χωρίς την παραμικρή τιμωρία αφού σκότωσε έναν πεζό, καθώς το περιστατικό καταγράφηκε ως «θάνατος από τυχαία σύγκρουση με ποδήλατο».

Ο εισηγητής του νόμου, ο συντηρητικός βουλευτής Sir Iain Duncan Smith, δήλωσε: «Ακριβώς όπως οι οδηγοί λογοδοτούν για επικίνδυνη οδήγηση που οδηγεί σε θάνατο, οι ποδηλάτες, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνέπειες για απερίσκεπτες συμπεριφορές που οδηγούν σε θανάτους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα ο Κ.Ο.Κ. αναφέρεται στους ποδηλάτες και ορίζει κάποιες υποχρεώσεις τους αλλά και τα αντίστοιχα χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης τους όπως π.χ. κίνηση υπό την επήρεια αλκοόλ (200 έως 2.000 ευρώ), παραβίαση κόκκινου σηματοδότη(700 ευρώ), χρήση κινητού (150 ευρώ) κτλ.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για πιθανές αυστηρότερες ποινές στους ποδηλάτες και στην Ελλάδα;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης