«Έφυγε» ο γιατρός της Formula 1…

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012, 12:58
«Έφυγε» ο γιατρός της Formula 1…

Ο Doctor Sid Watkins, ο «γιατρός της Formula 1», ο οποίος πρώτος έσπευσε και αντίκρισε τον Ayrton Senna μετά τη μοιραία του πρόσκρουση στην Imola το 1994 και ο οποίος έσωσε τις ζωές αμέτρητων άλλων οδηγών μέσα από την προσφορά του στον τομέα της ιατρικής και της ασφάλειας της F1, πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών.

Ο αγαπημένος νευροχειρουργός των πιλότων της Formula 1, με αγάπη για τα πούρα και το ουίσκι, είχε σταθεί δίπλα σε κρίσιμες στιγμές πολλών οδηγών, όπως αυτή του Βραζιλιάνου Rubens Barrichello, ο οποίος είχε ένα σημαντικό ατύχημα στο Σαν Μαρίνο. «Ήταν ο Sid Watkins που μου έσωσε τη ζωή στην Imola το 1994. Μεγάλος ως άνθρωπος και πάντα χαρούμενος... Τον ευχαριστώ για ό,τι έχει κάνει για όλους τους οδηγούς» έγραψε ο Barrichello στο Twitter του. «Ο Θεός να αναπαύσει τον αγαπημένο μας γιατρό. Είναι θλιβερή η είδηση για όλους μας» είπε ο ανιψιός του Ayrton, o Bruno Senna, ο οποίος τώρα αγωνίζεται στην ίδια ομάδα, της Williams, όπου ο τρεις φορές πρωταθλητής Ayrton έχασε τη ζωή του την Πρωτομαγιά του 1994.

Ο Sid Watkins παρουσιάστηκε στον χώρο της Formula 1 από τον Bernie Ecclestone το 1978, λίγο πριν από τον θάνατο του Ronnie Peterson στη Μόντσα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Ο Βρετανός συνεργάστηκε στενά με τον πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου Μax Μosley, για να βελτιωθούν οι πίστες και το αυτοκίνητο ασφαλείας. Παραιτήθηκε από γιατρός των αγώνων το 2004, για να συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στο Ίδρυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Στο βιβλίο του «Ζωή στο Όριο: Θρίαμβος και τραγωδία στη Formula 1», ο Watkins έγραψε για τις τελευταίες μέρες του Senna και για το πόσο ο Βραζιλιάνος οδηγός επηρεάστηκε από τον θάνατο του συμπατριώτη του Ratzenberger στα δοκιμαστικά. Συμβουλεύοντας τον Senna να μην αγωνιστεί, πρόσθεσε: «Πραγματικά, γιατί δεν μπορείς να εγκαταλείψεις; Τι άλλο χρειάζεσαι από το να γίνεις παγκόσμιος πρωταθλητής τρεις φορές και να είσαι ο πιο γρήγορος οδηγός; Φτάνει ως εδώ! Παράτησέ τα και… ασχολήσου με το ψάρεμα…». Η απάντηση του Senna, οι τελευταίες λέξεις που είπε στον Watkins, ήταν απλή: «Sid, υπάρχουν ορισμένα πράγματα στα οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Όπως όταν δεν μπορείς να σταματήσεις το κάπνισμα…. συνεχίζεις να καπνίζεις».


Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012, 13:44