Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Όλα τα diesel αυτοκίνητα διαθέτουν φίλτρο DPF, το οποίο επεξεργάζεται τα καυσαέρια και μειώνει την επικινδυνότητα τους. Για να γίνει όμως σωστά αυτή η διεργασία, υπάρχει μία απαραίτητη προϋπόθεση που εάν δεν τηρηθεί, τότε το φίλτρο θα μπουκώσει και απειλείται μέχρι και ο κινητήρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φίλτρο σωματιδίων που πρωτοεμφανίστηκε ως προαιρετικό εξάρτημα, έμελλε να είναι ο λόγος που τα diesel οχήματα τελικά δεν απαγορεύτηκαν. Ο σκοπός του DPF είναι να εγκλωβίζει την παραγόμενη από τον κινητήρα αιθάλη, και στη συνέχεια να την καίει σε ποσοστό που αγγίζει και το 99%, καθαρίζοντας τα καυσαέρια. Φανταστείτε ένα κεραμικό και δαιδαλώδες εσωτερικό στου οποίου τα τοιχώματα αποθηκεύεται η αιθάλη και όταν συμπληρωθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό, ενεργοποιείται από τον εγκέφαλο η αναγέννηση – καύση της.

Πώς ενεργοποιείται η Αναγέννηση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας αισθητήρας εντός του DPF παρέχει πληροφορίες για το ποσοστό της αιθάλης και όταν αναπτυχθεί η απαιτούμενη θερμοκρασία εντός του (500 βαθμοί κελσίου), τότε ξενικά η καύση. Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά και είναι σωτήρια ώστε να αδειάζει το φίλτρο και να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα επόμενα καυσαέρια. Μάλιστα σχεδόν όλα τα diesel αυτοκίνητα ενημερώνουν τον οδηγό και με ειδική λυχνία στο καντράν.

Εάν λοιπόν ένα diesel όχημα δεν πραγματοποιεί αρκετά χιλιόμετρα ώστε να παραχθεί η συγκεκριμένη απαραίτητη υψηλή θερμοκρασία, τότε η αιθάλη συσσωρεύεται αλλά δεν καίγεται με αποτέλεσμα τα καυσαέρια να «μπουκώνουν» το φίλτρο. Υπό κανονικές συνθήκες ένα φίλτρο DPF αντέχει για περισσότερα από 200.000χλμ. Εάν τελικά βουλώσει, τότε είτε καθαρίζεται από ειδικά συνεργεία είτε αντικαθίσταται ολόκληρο με τεράστιο κόστος 1.000+ ευρώ. Αυτό μάλιστα είναι και μία τεράστια παγίδα για μεταχειρισμένα diesel οχήματα που δηλώνουν ψευδή χιλιόμετρα.

Οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων καλό είναι να πραγματοποιούν 30 με 40 χλμ. πορείας σε ανοικτό δρόμο και με σβέλτους ρυθμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε το φίλτρο να αναγεννιέται όπως πρέπει και οι υπόλοιποι να γλιτώσουν από τα μαύρα ντουμάνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης