Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Τα ρουλεμάν των τροχών είναι άκρως ανθεκτικά και αντέχουν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα, όμως το φορτίο που σηκώνουν είναι τεράστιο. Για να καταλάβετε εάν έχουν πρόβλημα και ήρθε η ώρα για αντικατάσταση, το καλύτερο όργανο είναι το αυτί σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ρουλεμάν θα περιστραφούν πάνω από 100.000.000 φορές στη διάρκεια της ζωής τους, στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αθόρυβα και χωρίς προβλήματα. Η φθορά τους όμως κάποια στιγμή θα αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της και τότε θα χρειαστείτε (αρχικά) την ακοή σας για να το καταλάβετε.

Το βουητό που πολλοί μπερδεύουν με την κύλιση των ελαστικών

Όταν το ρουλεμάν του τροχού έχει αρχίσει να χάνει τις ιδιότητες του, παράγεται ένας χαρακτηριστικός θόρυβος – βουητό που ακούγεται και εντός της καμπίνας. Πολλοί τον μπερδεύουν με τον ήχο που κάνουν τα ελαστικά με κακό δείκτη θορύβου. Εάν έχετε υποψίες πως κάποιο ρουλεμάν έχει πρόβλημα, κάντε το εξής.
Σε έναν δρόμο χωρίς κίνηση, επιλέξτε τη νεκρά στο κιβώτιο και στρίψτε το αυτοκίνητο εν κινήσει. Εάν στρίβοντας δεξιά το βουητό αυξηθεί τότε πρόβλημα έχει το ρουλεμάν του αριστερού τροχού. Εάν στρίβοντας αριστερά αυξηθεί, τότε η ζημιά είναι στον δεξί τροχό. Αυτό θα βοηθήσει να εντοπίσετε την ζημιά στα αρχικά της στάδια, όταν μονάχα το βουητό μαρτυρά την ύπαρξη ελαττωματικού ρουλεμάν. Όσο προχωράει η φθορά τότε θα εμφανίζονται και άλλα σημάδια όπως αυξημένη κατανάλωση, τρέμουλο στο τιμόνι κατά το φρενάρισμα και αυξημένο βουητό σε στροφές με πολλά χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόστος για ένα σετ ρουλεμάν μαζί με την αντικατάσταση είναι περίπου στα 150 ευρώ. Επειδή πλέον υπάρχουν και αρκετοί αισθητήρες όπως του ABS, την αλλαγή οφείλει να την κάνει επαγγελματίας για σωστό αποτέλεσμα.

Βουητό, τρέμουλο στο τιμόνι κατά το φρενάρισμα και αυξημένη κατανάλωση είναι τα σημάδια που δείχνουν πως το ρουλεμάν του τροχού χρειάζεται έναν έλεγχο και πιθανότατα αντικατάσταση. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης