Του Περικλή Χαλάτση

Οι ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να παρέχουν τις σωστές καλύψεις στους ασφαλισμένους πελάτες ζητούν ένα επασφάλιστρο αν ο οδηγός είναι νεώτερος του 23ου έτους της ηλικίας. 
Αυτό οι περισσότεροι γονείς που δίνουν τα αυτοκίνητά τους στα παιδιά τους όταν παίρνουν το δίπλωμα οδήγησης δεν το γνωρίζουν και δεν το δηλώνουν στην ασφαλιστική τους εταιρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση όμως ατυχήματος  οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν τους καλύπτουν και οι ασφαλισμένοι μένουν ξεκρέμαστοι.Τι πρέπει να γνωρίζετε για να μην τρέχετε εκ των υστέρων. 

Η νομοθεσία λέει ότι όταν κάποιος πάρει για πρώτη φορά δίπλωμα οδήγησης  και είναι μικρότερος των 23 ετών, οφείλει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που θα του παρέχει το Ι.Χ του να το δηλώσει στην ασφαλιστική του εταιρία. Πιο απλά να ασφαλίσει τον νέο οδηγό.

Θα πληρώσει ένα μικρό επασφάλιστρο προκειμένου το συγκεκριμένο όχημα να είναι καλυμμένο νομικά και θα έχει το κεφάλι του ήσυχο.Αν μια οικογένεια έχει δύο αυτοκίνητα, το ένα στο όνομα του πατέρα και στο άλλο της μητέρας τότε  ο γιός η η κόρη θα πρέπει να αποφασίσει ποιο από τα δύο αυτοκίνητα θέλει να οδηγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν το τέκνον θέλει να οδηγεί και τα δύο Ι.Χ τότε θα πρέπει να πληρωθεί επασφάλιστρο και στα δύο.
Διότι ο νέος οδηγός που είναι μικρότερος των 23 ετών ασφαλίζεται μόνο για όχημα που οδηγεί και φυσικά είναι καλυμμένος όταν έχει πληρωθεί το επασφάλιστρο.

Αν έχει δηλωθεί το ένα αυτοκίνητο (π.χ  του πατέρα) και το ατύχημα γίνει με το δεύτερο αυτοκίνητο (π.χ  της μητέρας) τότε ο οδηγός δεν είναι καλλυμένος και τα έξοδα από το ατύχημα θα πρέπει να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν το αυτοκίνητο αν δεν έχει δηλωθεί ο οδηγός.
Κατά συνέπεια ένας νέος οδηγός που δεν έχει συμπληρώσει το 23 έτος της ηλικίας , δεν μπορεί να οδηγεί νόμιμα και να είναι καλυμμένος ασφαλιστικά ένα αυτοκίνητο ακόμη και αν ανήκει στο μικρότερο αδελφό του.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ως όριο το 23 έτος (συμπληρωμένο) ενώ κάποιες συζητούν το όριο να αυξηθεί ακόμη δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρίες επασφάλιστρο θα πρέπει να πληρώνει και ένας μεγάλος οδηγός (30 , 40, 50 ετών) αν είναι νέος κάτοχος διπλώματος και δεν έχει συμπληρώσει ένα χρόνο εμπειρίας η κατοχής.

Ποιο απλά. Ένας οδηγός που θα πάρει για πρώτη φορά δίπλωμα π.χ σε ηλικία 35 ετών,για ένα χρόνο θα πρέπει να πληρώνει στην ασφαλιστική του εταιρία ένα μικρό επασφάλιστρο το λεγόμενο «επασφάλιστρο νέου οδηγού» . 

Άρα σε αυτήν τη περίπτωση το επασφάλιστρο είναι λόγω νέου οδηγού και όχι λόγω ηλικίας.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις λεπτομέρειες για να μην εκπλαγείτε με τα ψιλά γράμματα της νομοθεσίας που κάποιοι σκόπιμα παραβλέπουν. Είναι τόσο μικρό το επασφάλιστρο που δεν αξίζει να το παραβλέπετε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης