Του Λουκά Παπαλάμπρου

Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, με τις πρώτες καταιγίδες του φθινοπώρου να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Για όσους δεν μερίμνησαν να προετοιμάσουν κατάλληλα το αυτοκίνητό τους αμέσως μετά το καλοκαίρι, αυτή η εποχή είναι ιδανική, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι πιο δροσερές και κρύες μέρες του χρόνου θα αργήσουν λίγο ακόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινάμε απο το πλύσιμο


Με ένα λάστιχο, ένα κουβά και ένα σφουγγάρι θα κάνετε το αυτοκίνητο να γυαλίζει

Με ένα πανί καθαρίστε όλα τα σημεία της καμπίνας Η πρώτη βασική κίνηση που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να πλύνουμε πολύ καλά το όχημά μας. Αν και πολλοί δεν το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το αλάτι της θάλασσας και η σκόνη από τις παραλίες που επισκεπτόμαστε «κρύβονται» τόσο στο εξωτερικό αμάξωμα όσο και στην καμπίνα, διαβρώνοντας τα περισσότερα μέρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επομένως, ένα πολύ καλό πλύσιμο και ένας λεπτομερής καθαρισμός ακόμα και στα πιο μικρά σημεία είναι απαραίτητα. Βγάλτε λοιπόν πατάκια, εταζέρες, καθαρίστε τη σκόνη που έχει συγκεντρωθεί στις γωνίες των παραθύρων και στους αεραγωγούς με ένα πανί και μια μπατονέτα και αναζωογονήστε το ταμπλό και το χρώμα με τις ειδικές κρέμες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Δώστε προσοχή σε κάθε λεπτομέρειαΜην παραλείψετε για κανέναν λόγο να καθαρίσετε τους εξωτερικούς αεραγωγούς και ειδικά αυτούς που βρίσκονται ανάμεσα στο καπό και το παρμπρίζ. Από κει περνά το νερό της βροχής που πέφτει πάνω στο αυτοκίνητο και μέσω ειδικών μικρών σηράγγων το διοχετεύει στο έδαφος. Αν αυτές οι «τρύπες» φράξουν από σκουπιδάκια, φύλλα ή πευκοβελόνες, το νερό μαζεύεται στο εσωτερικό και μετά είστε υποχρεωμένοι να πάτε σε μηχανικό. Μια πρόσθετη δαπάνη, λόγω δική σας αμέλειας.

Ελαστικά, κινητήρας και μπαταρία

Τα ελαστικά είναι το Α και Ω Στη συνέχεια, ελέγξτε την κατάσταση των ελαστικών. Αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για την αντικατάστασή τους, αν τα πέλματα είναι φαγωμένα. Σημειώνουμε εδώ ότι τα ελαστικά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στον δρόμο και στο φρενάρισμα, γι’ αυτό αξίζει να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω, ώστε να βάλετε τα κατάλληλα. Αν δεν χρειάζονται αλλαγή, κοιτάξτε αν έχουν πετραδάκια στις αυλακώσεις και αφαιρέστε τα. Κατόπιν ελέγξτε την πίεση του αέρα. Φυσικά, μην παραλείψετε τη ρεζέρβα.

Τσεκάρετε την μπαταρίαΡίξτε μια ματιά στον κινητήρα και ελέγξτε τη στάθμη του νερού του ψυγείου και του λαδιού για τυχόν διαρροές. Με τη βοήθεια ενός ηλεκτρολόγου, μετρήστε την μπαταρία και αντικαταστήστε τη, αν χρειάζεται, καθώς τον χειμώνα αδειάζει πιο εύκολα και αποτελεί τη συνηθέστερη βλάβη ενός αυτοκινήτου. Δεν είναι και το καλύτερο πράγμα να μείνετε στη μέση του δρόμου και να ψάχνετε να βρείτε καλώδια, με τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα να είναι σε χαμηλά επίπεδα.


Καλό χειμώνα σε όλους μας και με λιγότερα τροχαία ατυχήματα ή κανένα, αν είναι δυνατόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης