Συμβουλές: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 13:30
Συμβουλές: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) τα παιδιά και οι νέοι είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες δρόμου καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών και την 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν έχουν μαζί τους παιδιά και κυκλοφορούν στο δρόμο. 

 

 Συμβουλές για τους γονείς
Οι γονείς  μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελέσουν σωστά πρότυπα συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί.
Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών, όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικα, ο οποίος θα τα κρατάει από το χέρι. Πριν από την ηλικία αυτή δυσκολεύονται να υπολογίσουν την απόσταση ενός οχήματος και την ταχύτητα με την οποία πλησιάζει.
Tα  παιδιά μιμούνται σε μεγάλο βαθμό τη δική σας συμπεριφορά. Αποτελέστε οι ίδιοι σωστό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας φορώντας τη ζώνη ή το κράνος σας, παραμένοντας ευγενικοί κατά την οδήγηση και σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ..
Για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει κατανοήσει πλήρως τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Ασφάλειας εξασκηθείτε μαζί του στο σπίτι.
Μην παραμελείτε να ενισχύετε και να επιβραβεύετε να παιδιά σας για την τήρηση των κανόνων της οδικής ασφάλειας αλλά και για την ευγένεια τους.


Διαδρομές προς το σχολείο
Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμάτε σχολικές τσάντες και αθλητικά παπούτσια με ανακλαστικά στοιχεία. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στην τσάντα τους ανακλαστικά αυτοκόλλητα. Ένας χρήστης δρόμου –κυρίως ευάλωτος-, όσο πιο πολύ φαίνεται, τόσο πιο ασφαλής είναι.

Επιλέξτε μία ασφαλή διαδρομή από και προς το σχολείο, κρατάτε το παιδί σας από το χέρι και πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. Εξηγήστε του τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει.

Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο ως ακολούθως:
1.      βρείτε ένα ασφαλές σημείο
2.      σταματήστε πριν την άκρη του πεζοδρομίου
3.      κοιτάξτε και ακούστε με προσοχή αν πλησιάζουν οχήματα
4.      κοιτάξτε αριστερά, δεξιά και αριστερά
5.      περιμένετε να απομακρυνθούν τα διερχόμενα οχήματα
6.      διασχίστε προσεχτικά το δρόμο χωρίς να τρέχετε
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες. Μετά από κάποιο διάστημα μπορείτε να ζητήσετε από το ίδιο να σας περάσει απέναντι.

Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα, εξηγήστε του πως οι οδηγοί δε θα μπορούν να το διακρίνουν.


Παιδιά και αυτοκίνητο
Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας από και προς το σχολείο, τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία, συνήθως ξεπερνούν το κρίσιμο ύψος των 1,35 – 1,40μ.  που απαιτείται να έχουν για να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας χωρίς ειδικό κάθισμα.
Η αποβίβαση και επιβίβαση του παιδιού από το όχημα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πεζοδρομίου, όσο πιο κοντά στην είσοδο του Σχολείου. Αποφύγετε να παρκάρετε απέναντι από την είσοδο του σχολείου καλώντας τα παιδιά να έρθουν σε εσάς. Διασφαλίστε την προστασία των παιδιών χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων και πεζών.
Σε περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί λεωφορείο θα πρέπει να του επισημάνετε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την επιβίβαση και αποβίβασή του από αυτό. Μέσα στο λεωφορείο θα πρέπει να παραμένει καθισμένο και δεμένο (εφόσον υπάρχει ζώνη ασφαλείας) με τα πράγματά του τοποθετημένα κάτω από το κάθισμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδρομής.

Παιδιά και μοτοσικλέτα
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., τα παιδιά επιτρέπεται να ανεβαίνουν σε μοτοσυκλέτες μετά την ηλικία των 16 ετών είτε ως οδηγοί, είτε ως επιβάτες.


Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 13:30