Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τα 3 του χρόνια με μια νέα ξεχωριστή στάση που εμπλουτίζει τη μουσειακή εμπειρία, το Νέο Υδαταέριο. Το zougla.gr ξεναγήθηκε στο ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, κατέγραψε τη σπάνια θέα και, με τη βοήθεια διαδραστικής οθόνης, ανακαλύπτει ένα μοναδικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς! Στον τελευταίο όροφο μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε μια νέα συναρπαστική οπτική γωνία της Αθήνας: Από την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό μέχρι τα δυτικά προάστια και το Αιγάλεω, το Φάληρο και την Καστέλλα με θέα 360 μοιρών. Για τους πιο…περίεργους υπάρχουν και κυάλια πολύ υψηλής ευκρίνειας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πύργος, στον χώρο της Τεχνόπολης

Η υπεύθυνη του μουσείου, Μαρία Φλώρου, περιγράφει τις δυνατότητες που παρέχονται στον επισκέπτη και μας εξηγεί γιατί ο ο Πύργος μπορεί να αποτελέσει ένα νέο κορυφαίο αξιοθέατο για την πόλη:

Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1952 συμπληρώνοντας την παραγωγή ενέργειας και η λειτουργία του διακόπηκε με το κλείσιμο του εργοστασίου το 1984. Το ψηλότερο σημείο του ονομάστηκε «Πύργος» λόγω του ύψους του που αγγίζει τα 30 μέτρα. Το κτίριο αποτελεί το μοναδικό παραγωγής υδαταερίου που διασώζεται στην Ευρώπη ενώ αποτελεί σπάνιο δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς διαφυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιστορικά στοιχεία στον μουσειακό χώρο

Μέχρι σήμερα, το ισόγειο του Νέου Υδαταερίου συμμετείχε συμπληρωματικά στη μουσειακή διαδρομή φιλοξενώντας την αίθουσα προβολών, το χώρο όπου διεξάγονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου αλλά και το Shop, με μοναδικά αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών εμπνευσμένα από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου αλλά και το βιομηχανικό του χαρακτήρα.

Θέα Ακρόπολη

Θέα Λυκαβηττός

Απο τις 3 Μαρτίου, το ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται. 

Παράλληλα, μια διαδραστική οθόνη θα επιτρέπει στον επισκέπτη:

– Να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
– Να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις της Τεχνόπολης
– Να γνωρίσει καλύτερα τα ιστορικά τοπόσημα που βλέπει με γυμνό μάτι
– Να ακολουθήσει τις προτεινόμενες διαδρομές από την Τεχνόπολη και το Γκάζι προς το Σύνταγμα, την Πλάκα, τον Κεραμεικό και τη βιομηχανική ζώνη της οδού Πειραιώς
– Να βγάλει selfie με θέα από τον Πύργο!



Ώρες λειτουργίας:

Χειμερινό ωράριο (15/10-15/4)
Τρίτη-Tετάρτη | Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-18.00
Πέμπτη: 10.00-21.00

Θερινό ωράριο (16/4-14/10)
Τρίτη-Tετάρτη | Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-17.00
Πέμπτη: 10.00-21.00

Κλειστά: Κάθε Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου,
Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου,
28 Οκτωβρίου, 25 & 26 Δεκεμβρίου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης