Δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε για δεύτερη φορά τη Β. Ιταλία και συγκεκριμένα την Εμίλια Ρομάνια, ο Καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και απαθανάτισε τις καταστροφές που σημειώθηκαν.

Ο ίδιος δήλωσε στη zougla.gr πως πρόκειται για έναν διαφορετικό σεισμό απ’ ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα αναφέροντας τα εξής: «φαίνεται πως η σεισμική ακολουθία πάει να σταματήσει, έχουν ένα οργανωμένο κράτος και η πολιτική προστασία βοηθάει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης και της ανακούφισης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τη δήλωση του κ. Λέκκα :

Σας παρουσιάζουμε το φωτογραφικό υλικό του κ. Λέκκα από την Εμίλια Ρομάνια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Πρόκειται για μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταρρεύσεων: Είναι μια κατασκευή από αποκλεισμένο σκυρόδεμα δηλαδή είναι πολύ ανθεκτική κατασκευή η οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να καταρρεύσει.

2. Κατάρρευση εκκλησίας: Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο συγκεκριμένος σεισμός χαρακτηρίζεται ως ο «σεισμός των εκκλησιών και των βιομηχανικών κτιρίων» γιατί κυρίως έχουν υποστεί βλάβες οι εκκλησίες οι οποίες έχουν έναν πανομοιότυπο τρόπο που κατεστράφησαν καθώς επίσης και τα βιομηχανικά κτήρια.



3. Πρόκειται για μια διάρρηξη η οποία προήλθε από τη ρευστοποίηση εδαφών. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε σεισμούς και στερεά εδάφη τα οποία υπάρχουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και γίνονται υγρά με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυτά τα φαινόμενα διαρρήξεων.



4. Βιομηχανικό κτήριο το οποίο ήταν αρκετά μεγάλο και καταστράφηκε κατά τα 4/5. Πρόκειται για ένα κτήριο που υπέστη αντιπροσωπευτικές βλάβες οι οποίες έγιναν σε βιομηχανικά κτήρια. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα περισσότερα βιομηχανικά κτήρια κατέρρευσαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης