Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική φίρμα επέστρεψε στην κατηγορία των μικρομεσαίων οικογενειακών με ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει αρμονικά το μοντέρνο design με την ευρυχωρία, την άνεση και την απόδοση. Αυτό όμως που το τοποθετεί στην «καρδιά» των καταναλωτών είναι η τιμή, η οποία ακολουθεί τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Ευχάριστο με ενδιαφέρον σχεδιασμό και εκλεπτυσμένο αέρα

Με όνομα βαρύ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο τετράθυρο sedan έχει ως μεγάλου ατού το εμβληματικό όνομα Tipo, που επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από αρκετά χρόνια. Κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Fiat στην Τουρκία και απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα προσιτό οικονομικά αυτοκίνητο με πλούσιους χώρους.

Το design μπορεί για κάποιους να θεωρείται συντηρητικό, ωστόσο για τα δεδομένα της κατηγορίας η εικόνα του Tipo είναι καλαίσθητη, με τους Ιταλούς σχεδιαστές να διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο τον όγκο της μικρομεσαίας μπερλίνας τους. Οι επιφάνειες του αμαξώματος μήκους 4,53 μέτρων είναι καλλίγραμμες, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Centro Stile.

Επενδύει στους χώρους και στον εξοπλισμό

Λιτό αλλά προσεγμένο και σύγχρονο το σαλόνι του Tipo

Όπως κάθε sedan, έτσι και αυτό, εκμεταλλεύεται πλήρως τους διαθέσιμους χώρους του εσωτερικού, προσφέροντας στους επιβάτες τη βέλτιστη ευρυχωρία και άνεση. Τέσσερις ενήλικες θα βολευτούν χωρίς κανένα πρόβλημα στην καμπίνα του Tipo, ενώ με ελάχιστες παραχωρήσεις μπορεί να φιλοξενηθεί και ένας πέμπτος, κάτι το οποίο σπάνια συναντάμε στους ανταγωνιστές.

Το πορτμπαγκάζ χωρητικότητας 520 λίτρων ικανοποιεί πλήρως τον ιδιοκτήτη, επιτρέποντας τη μεταφορά πέντε αποσκευών και μεγάλων αντικειμένων, χάρη στο μεγάλο άνοιγμα της πίσω πόρτας και το χαμηλό κατώφλι.

Η αισθητική του σαλονιού έχει πιο λιτή προσέγγιση και τα υλικά δεν είναι πρώτης ποιότητας, κάτι απολύτως λογικό, αφού μιλάμε για μια πρόταση χαμηλού κόστους. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως η ποιότητα και η συναρμογή κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα. Αντιθέτως, η καμπίνα του Tipo δείχνει γεροδεμένη και ανθεκτική, με την πρακτικότητα να είναι εξαιρετική, περιλαμβάνοντας παντού θήκες για ποτήρια και μικροαντικείμενα.

Ο εξοπλισμός συνιστά ακόμη ένα προσόν, καθώς από τη βασική έκδοση διαθέτει σύστημα πολυμέσων UconnectTM με έγχρωμη οθόνη αφής 5 ιντσών, Bluetooth, audio streaming, text reader, αναγνώριση φωνής, θύρες AUX και USB, έξι αερόσακους, ESP με Hill Holder και TPMS (σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών), air condition, θερμαινόμενους ηλεκτρικούς καθρέπτες, πίσω διαιρούμενα και αναδιπλούμενα καθίσματα και πολλά ακόμα.

Οικογενειακό προφίλ

Θα το εκτιμήσουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί

Η παρουσία του τετρακύλινδρου 1.6 Multijet II πετρελαιοκινητήρα ανεβάζει επίπεδο το Tipo, καθώς προσφέρει τις απαιτούμενες επιδόσεις και την οικονομία καυσίμου που απαιτεί ο χρήστης. Χάρη στους 120 ίππους και τα 320 Nm ροπής, έχει δύναμη τόσο στις χαμηλές όσο και στις μεσαίες στροφές, επιταχύνοντας πρόθυμα το αμάξωμα των 1.350 κιλών σε όλες τις συνθήκες. Το εξάρι μηχανικό κιβώτιο έχει σωστή κλιμάκωση, κάτι που ευνοεί τις σβέλτες μετακινήσεις. Η μέση κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, παρά την απουσία start/stop.

Από την πόλη στην επαρχία

Ταξιδεύει με άνεση, ισορροπώντας μεταξύ επιδόσεων και οικονομίας

Σχεδιασμένο και εξελιγμένο ώστε να κινείται με την ίδια ευελιξία στα στενά όρια των αστικών κέντρων, στον αυτοκινητόδρομο και στους επαρχιακούς δρόμους, το Tipo φέρνει εις πέρας την αποστολή του με απόλυτη επιτυχία. Το στήσιμο του αυτοκινήτου είναι προσανατολισμένο στην άνεση, με τις αναρτήσεις να είναι πιο χαλαρές απορροφώντας τις όποιες ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Υπό πίεση διαχειρίζεται επιδέξια τις όποιες κλίσεις, με τις όποιες αντιδράσεις σε πιο κλειστά κομμάτια να είναι προβλέψιμες. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είναι σπορ, ούτε θα ικανοποιήσει τον οδηγό που αρέσκεται να κινείται πάνω από τα όρια ταχύτητας. Η ψηλή θέση οδήγησης ευνοεί την περιφερειακή ορατότητα μέσα στην πόλη, ενώ ο μικρός κύκλος στροφής κάνει πανεύκολη την κίνηση και το παρκάρισμα.

Value for money

Προσφέρεται με πέντε χρόνια εγγύηση και ισάριθμα χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια

Το νέο Tipo αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους ψάχνουν ένα αυτοκίνητο με πλούσιους χώρους, πρακτικό, ασφαλές και οικονομικό. Η τιμή της έκδοσης 1.6 MJT των 120 ίππων ξεκινά από τα 18.740 ευρώ, με τη βασική βενζινοκίνητη έκδοση των 1.400 κ.εκ. να έχει αφετηρία τα 12.400 ευρώ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Fiat Tipo 1.6 MTJ
Κυβισμός (cc) 1.598 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 120/3.750
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 320/1.750
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 9,7
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 199
Μέση Κατανάλωση (κιλα/100χλμ.) 4,2
Εκπομπές Ρύπων CO2 110 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 107,8 €
Μήκος (μέτρα) 4.532
Πλάτος (μέτρα) 1.792
Ύψος (μέτρα) 1.497
Βάρος (κιλά) 1.345
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 520
Τιμή (από…) 18.740 €

Το Tipo έλαβε το πρώτο βραβείο στον φημισμένο διαγωνισμό «Autobest 2016»
Ο 1.6 MTJ κινητήρας είναι ο πιο ισχυρός στη γκάμα του μοντέλου
Η πιο πλούσια έκδοση του μοντέλου είναι η lounge
Οθόνη αφής 3,5 ιντσών στη βασική έκδοση και 5΄΄ στην πλουσιότερη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης