ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδηγει ο Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας υποθέσουμε ότι αναζητείτε ένα καινούριο αυτοκίνητο. Αυτό που ψάχνετε είναι ένα crossover που μπορεί να καλύψει πλήρως τις οικογενειακές σας ανάγκες, έχει μεγάλους χώρους, είναι ιδανικό τόσο για καθημερινές Από 17.100 ευρώμετακινήσεις όσο και για ένα ταξίδι, δεν καίει πολύ καύσιμο, διαθέτει σύγχρονες τεχνολογίες και κοστίζει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.

Οι επιλογές είναι αρκετές. Ωστόσο, κάποια μοντέλα κάνουν τη διαφορά με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Ένα από αυτά είναι το Tipo Cross, η πρόταση της Fiat στην κατηγορία των C-crossover.

 

Ιταλική σχολή

Πανέμορφο χρώμα, υπερυψωμένο αμάξωμα και off-road στιλιστικά στοιχεία.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς στο Tipo Cross είναι η εμφάνισή του. Σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις είναι εμφανώς πιο δυναμικό και μοντέρνο. Η αυξημένη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος, τα χρωμιωμένα προστατευτικά στους προφυλακτήρες και τα μαρσπιέ και οι ράγες οροφής, προσδίδουν έναν περιπετειώδη αέρα και συγχρόνως τονίζουν το πλάτος του οχήματος.

Στη μάσκα δεσπόζει το νέο και πιο αφαιρετικό λογότυπο της φίρμας, τα φώτα τεχνολογίας full-LED δίνουν μια πιο premium αίσθηση και το αποκλειστικό χρώμα «Paprika Orange», τονίζει το σύγχρονο και νεανικό προφίλ του μοντέλου.

Οι σχεδιαστές της Fiat επιχείρησαν να προσδώσουν στο Tipo Cross «off-road» στιλιστικά στοιχεία ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πιο νέων σε ηλικία οδηγών και ειδικά των νεότερων οικογενειαρχών και τα κατάφεραν μεγάλο βαθμό.

 

Όλοι οι καλοί χωράνε

Ακόμη και πέντε άτομα δεν θα παραπονεθούν για τους χώρους.

Οι Ιταλοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και στο εσωτερικό. Δεν είναι μόνο τα υλικά αναβαθμισμένης ποιότητας που έχουν χρησιμοποιήσει στις επιφάνειες και οι τεχνολογίες που ενσωματώθηκαν.

Προφανώς και το προηγμένο σύστημα πολυμέσων Uconnect με την οθόνη αφής 10,25 ιντσών και δυνατότητα ασύρματου mirroring μέσω των εφαρμογών Apple CarPlay και Android Auto, αλλά και συμβατότητα με δίκτυα 5G, εκτιμάται δεόντως. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πλήρως διαμορφώσιμο ψηφιακό πίνακα οργάνων, όπως και με την εργονομία.

Οι χώροι όμως είναι εκπληκτικοί. Τόσο ευρύχωρο και πρακτικό αυτοκίνητο δύσκολα συναντάς ακόμη και στην κατηγορία των C-SUV. Στα πίσω καθίσματα χωράνε χωρίς κανένα πρόβλημα δύο παιδιά με τα καθισματάκια τους κι ένας ενήλικας στη μέση. Το 1.000άρης κινητήρας με 100 ίππουςπορτμπαγκάζ με όγκο 440 λίτρων αποτελεί κορυφαία τιμή, κάνοντας τις εξορμήσεις στη φύση και τις καλοκαιρινές διακοπές, διασκέδαση.

Είναι βασικό για ένα ζευγάρι με δύο τέκνα να μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις αποσκευές στο πορτμπαγκάζ, χωρίς να ανησυχεί για το που θα μπουν τα καρότσια, τα παιχνίδια, τα είδη θαλάσσης και οι βαλίτσες. Σε αυτόν τον τομέα, το Tipo Cross, πιστέψτε μας, τα καταφέρνει περίφημα.

 

Ελευθερία κίνησης

Πατάει χώμα δίχως να καταλαβαίνει τίποτα.

Το crossover της ιταλικής μάρκας εφοδιάζεται με έναν κινητήρα βενζίνης 1.0 FireFly και δύο diesel, τους 1.3 MTJ απόδοσης 95 ίππων και 1.6 MTJ με 130 ίππους. Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας τη βενζινοκίνητη έκδοση με τους 100 ίππους και τα 190 Nm ροπής.

Το μοτέρ κινεί χωρίς να πιέζεται το αμάξωμα. Η λειτουργία του είναι αξιοπρεπέστατη, έχει δύναμη από τις χαμηλές στροφές και το βασικότερο η μέση κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε πραγματικές συνθήκες καίει γύρω στα 6,5 με 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Το πεντάρι μηχανικό κιβώτιο δεν είναι ρυθμισμένο για γρήγορες αλλαγές. Ωστόσο, η αίσθησή του είναι αρκετά καλή και βοηθά να επιταχύνεις σβέλτα σε μια προσπέραση. Παρά το υπερυψωμένο αμάξωμα, το Tipo Cross συμπεριφέρεται άψογα στον δρόμο, είναι σταθερό, στρίβει με σιγουριά και η ανάρτηση απορροφά αποτελεσματικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Μέσα στην πόλη κινείται ευέλικτα, παρκάρει με δύο κινήσεις χάρη στο γρήγορο και ελαφρύ τιμόνι. Στον αυτοκινητόδρομο διατηρεί ταχύτητες 120 – 130 χλμ./ώρα, μαζεύει τα χιλιόμετρα χωρίς να κοπιάζει και κυρίως δίχως να κουράζει τον οδηγό και τους επιβάτες, εμφανίζοντας ελάχιστες κλίσεις στις καμπές. 

Από την άσφαλτο βγαίνει στο χώμα δίνοντας μια αίσθηση ασφάλειας στον οδηγό. Περνά από μικρά νεροφαγώματα, ανταπεξέρχεται σε λίγο πιο πετρώδεις επιφάνειες και πατά στην άμμο σε μια παραλία.

Προσοχή, δεν φέρει τετρακίνηση, οπότε οι όποιες off-road μετακινήσεις είναι φρόνιμο να γίνονται με σύνεση.
Η πληρέστατη γκάμα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS), η οποία περιλαμβάνει εκτός των άλλων σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος και ενεργό σύστημα διατήρησης της ταχύτητας, είναι ένα από τα μεγάλα ατού του μοντέλου.

 

Εξαιρετική πρόταση

Ευκολοδήγητο και κύριως σύγχρονο τεχνολογικά.

Η Fiat μπαίνει δυναμικά στη δημοφιλή κατηγορία των crossover. Το Tipo Cross ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική αγορά, αποτελεί τον ορισμό της έννοιας value for money, διαθέτει ποιότητα, δυναμική εμφάνιση, αποδοτικούς κινητήρες, απίστευτους χώρους και πλειάδα τεχνολογιών.

Οι diesel εκδόσεις δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και η βενζίνη απαιτεί ελάχιστα χρήματα ετησίως. Όσο για την τιμή αγοράς, με την προωθητική ενέργεια της Fiat είναι στα 17.100 ευρώ. Με 18.950 ευρώ το πήρες πλήρως εξοπλισμένο, με 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθειας.

Δείτε εδώ όλες τις προδιαγραφές

 

Προσφέρεται και με diesel κινητήρες.

Φώτα τεχνολογίας LED.

Τόσο ευρύχωρο πορτμπαγκάζ συναντάς σε μεγαλύτερες κατηγορίες.

Ιδανικό για οικογένεια με δύο παιδιά.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  Fiat Tipo Cross 1.0
Κυβισμός (cc) 999 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 100/5.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 190/1.500
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 12,2
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 183
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 5,7
Εκπομπές Ρύπων CO2 (WLTP) 131 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 83.84€
Μήκος (μέτρα) 4.386
Πλάτος (μέτρα) 1.802
Ύψος (μέτρα) 1.556
Βάρος (κιλά) 1.335
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 440
Τιμή (από…)

17.100€

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης