Αποστολή στη Γερμανία: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   


Ελαστικά, προηγμένες τεχνολογίες, συστήματα από το μέλλον, ηλεκτρονικά και gadget. Αυτή είναι η Continental. Ένας κολοσσός στον χώρο της αυτοκίνησης που ειδικεύεται σε οτιδήποτε αφορά τους τέσσερις τροχούς και βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηγέτης στην τεχνολογία

Εκπληκτικές τεχνολογίες αναμένουμε πολύ σύντομα στα αυτοκίνητα

Πρόσφατα, ταξιδέψαμε ως το Αννόβερο της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα στο τεχνολογικό κέντρο ContiDrom της Continental, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκδήλωσης TechShow2017. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια επίδειξη των τεχνολογιών που έχουν στα σκαριά οι άνθρωποι της γερμανικής εταιρείας και πρόκειται να ενσωματωθούν στα αυτοκίνητα παραγωγής τα επόμενα χρόνια.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Continental είναι μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες με ειδίκευση στα ελαστικά, στα συστήματα φρένων, στα ηλεκτρονικά των οχημάτων, στα  συστήματα μετάδοσης κίνησης και σε πολλά ακόμη.  Είναι διάσημη για τα ελαστικά της, ωστόσο, μόλις το 26% των δραστηριοτήτων της έχει σχέση με τον συγκεκριμένα τομέα. Το υπόλοιπο 74% του κύκλου εργασιών μοιράζεται σε τεχνολογίες, συστήματα και διάφορα εξαρτήματα. Εντυπωσιακό έτσι;

Μάρτυρες του αύριο

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές στην πίστα

Στo ContiDrom , οι επιστήμονες, εξειδικευμένοι μηχανικοί και μηχανολόγοι της Continental έκαναν μια προεπισκόπηση των καινοτομιών που εξελίσσουν. Η εκδήλωση  περιελάμβανε τρία θέματα (αυτοματοποιημένη οδήγηση, ηλεκτρική τεχνολογία και συνδεσιμότητα), με τους τεχνικούς της Continental να παρουσιάζουν αυτά που θα δούμε σύντομα στα αυτοκίνητα.

Χωρισμένοι σε ομάδες, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, ακολουθούσαμε κατά πόδας τους τεχνικούς και δοκιμάζαμε όλες τις νέες τεχνολογίες. Αυτό που μας έκανε περισσότερη εντύπωση, ήταν το αυτόματο παρκάρισμα από απόσταση, με τη χρήση ενός απλού smartphone. Μέσω μιας ειδικής εφαρμογής, είχαμε τη δυνατότητα να παρκάρουμε το αυτοκίνητο σε στενό χώρο και στη συνέχεια να το ξεπαρκάρουμε, χωρίς καν να βρισκόμαστε στην καμπίνα.

Στη συνέχεια, είδαμε πως ανταποκρίνονται τα οχήματα σε πραγματικές συνθήκες όταν κινούνται αυτόνομα, αντιδρούν σε διάφορα εμπόδια και επεμβαίνουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών. Ενδιαφέρον είχε το τεστ και ο διαγωνισμός με ένα Golf GTD για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και NOX. Δυστυχώς, παρότι σημειώσαμε ένα από τα καλύτερα αποτέλεσμα στην οβάλ πίστα δοκιμών, ήρθαμε δεύτεροι πίσω τον Νορβηγό συνάδελφο.

Η Continental μας έδειξε επίσης, πως θα φορτίζονται τα ηλεκτρικά οχήματα στο μέλλον. Μέσω μιας πλάκας που υπάρχει στο έδαφος και μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε γκαράζ σπιτιού, σταθμεύεις το αυτοκίνητο από πάνω και το σύστημα φορτίζει ταχύτατα χωρίς κόπο.   

Ενδιαφέρον είχε η τεχνολογία αναγνώρισης του προσώπου του οδηγού και των εκφράσεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα που «σκανάρει» συνεχώς την κίνηση του κεφαλιού και των ματιών, προειδοποιώντας τον σε περίπτωση που αποσπαστεί η προσοχή του από τον δρόμο.

Τα gadget στην υπηρεσία των επιβατών

Οι τεχνικοί αναλύουν τα συστήματα στους εκπροσώπους του τύπου

Οι λάτρεις των gadget θα ενθουσιαστούν με τις τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν στα αυτοκίνητα μέχρι το 2020. Εκπληκτικές οθόνες υψηλής ευκρίνειας, διαστάσεων άνω των 10 ιντσών είναι έτοιμες να τοποθετηθούν στα ταμπλό, προσφέροντας εκπληκτικές εμπειρίες. Μέσω αυτών των tablet μπορείς να κάνεις κυριολεκτικά τα πάντα, από το να δεις σε τρισδιάστατη μορφή μία διαδρομή, μέχρι να συνδεθείς με το σπίτι σου και το γραφείο.

Τρομερή εξέλιξη υπάρχει και στον τομέα της μουσικής. Τα γνωστά ηχεία θα αντικατασταθούν από ηλεκτροδυναμικά στοιχεία που είναι τοποθετημένα πίσω από τις πόρτες και την επένδυση της οροφής, προσφέροντας εκπληκτικό ήχο. Όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος τεχνικός κατά τη διάρκεια της δοκιμής, στόχος είναι οι επιβάτες να νομίζουν ότι βρίσκονται σε live κονσέρτο.

Η Continental μας παρουσίασε επίσης, τη νέα υβριδική έκδοση του Renault Scenic, τους μελλοντικούς σταθμούς φόρτισης, ηλεκτρικά μοτέρ και μπαταρίες που διακρίνονται για την υψηλή απόδοση και αυτονομία.

Το TechShow της γερμανικής εταιρείας, μας έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά που συμβαίνουν στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτή την περίοδο και τα high tech συστήματα που θα απολαύσουμε στα μελλοντικά αυτοκίνητά μας.

Αριστερά για αυτόνομη οδήγηση και δεξιά και συνδεσιμότητα
Τα πάντα ήταν οργανωμένα στην εντέλεια
Η οβάλ πίστα δοκιμών της Continental στο Αννόβερο όπου έγιναν κάποιες από τις δοκιμές
Παρκάραμε από το κινητό τηλέφωνο το αυτοκίνητο σε κλειστό χώρο στάθμευσης
Και μία βόλτα με το αυτόνομο μικρό λεωφορείο αστικών μετακινήσεων

Μηχανικός της Continental εργάζεται πάνω σε ένα εξάρτημα αυτοκινήτου
Προσέφεραν ακόμη και μπάρμπεκιου στην πίστα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης