Οδηγεί ο Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
Φωτογραφίζει ο Γιώργος Παππάς

Oι τάσεις για απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου έχουν αλλάξει εδώ και πολλούς μήνες. Οι περισσότερες οικογένειες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος χρήσης των οχημάτων που διαθέτουν, «κόβοντας» αρχικά τον αριθμό των αυτοκινήτων και κατά δεύτερον, εάν και εφόσον είναι εφικτό, προχωρώντας στην αλλαγή ενός νέου αυτοκινήτου (ή και μεταχειρισμένου) με μικρότερο κινητήρα. Οι οικογενειάρχες αναζητούν λύσεις με… χώρους, αφού οι ανάγκες σε αυτή την περίπτωση είναι αυξημένες και τα πολλά «θέλω» αποτελούν μεγάλη σπαζοκεφαλιά.

Πολυχρηστικό αλλά… όμορφο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα χέρια μας είχαμε τη νέα γενιά της B Class που αποτελεί την πρόταση της Mercedes στην κατηγορία των πολυχρηστικών αυτοκινήτων. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα και άλλες… εποχές, το γερμανικό μοντέλο φέρει δυναμική σχεδίαση, προκειμένου να μην… ξενίζει τον αγοραστή και να προχωρά στην απόκτησή του μόνο και μόνο για τους χώρους. Πλέον η ομορφιά ενός αυτοκίνητου ακόμα και σε αυτή την κατηγορία παίζει σημαντικό ρόλο και η καινούργια γενιά το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό άλλωστε έπρεπε να γίνει, αφού πολύ σύντομα η Mercedes θα διαθέτει μόνο ένα «μικρό» πολυχρηστικό στην γκάμα της, μια και ως γνωστόν η A Class θα αλλάξει σχεδίαση και κατηγορία, άρα θα πρέπει η πρόταση στα πολυχρηστικά οχήματα να είναι δελεαστική. Η νέα B Class διαθέτει μεγάλους και άνετους χώρους για επιβάτες και αποσκευές σε σχέση με τον προκάτοχό της, γεγονός που οφείλεται στις μεγαλύτερες διαστάσεις. Σημαντικό στοιχείο η ρύθμιση της πίσω σειράς των καθισμάτων που «πέφτει» και εξυπηρετεί για μεταφορά μεγάλων αντικειμένων. Από πλευράς ποιότητας, το όνομα και μόνο της μάρκας λέει… πολλά, ενώ αυτό που μένει στους επιβάτες είναι και η σχεδίαση, που παραπέμπει σε ένα υπερσύγχρονο αυτοκίνητο και όχι σε ένα «άχρωμο» μοντέλο της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Τέλη κυκλοφορίας 151,6 ευρώ

Αυτό όμως που ξεχωρίζει στην B Class είναι η τεχνολογία που διαθέτει και φυσικά οι κινητήρες, οι οποίοι στις μέρες μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση από τον υποψήφιο πελάτη. Στα χέρια μας είχαμε την έκδοση Β200 με τον κινητήρα των 1.6 λίτρων με τους 156 ίππους. Μία έκδοση την οποία θεωρούμε ιδανική τόσο σε συνθήκες πόλης όσο και εθνικής οδού. Η μέση κατανάλωση που δίνει το «εργοστάσιο» είναι τα 5,9 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, αλλά αυτό που είδαμε στο trip computer μας ικανοποίησε, αφού κυμάνθηκε κοντά στα 8 λίτρα σε απόλυτα πραγματικές συνθήκες. Σε αυτό βοηθούν και το 6άρι μηχανικό κιβώτιο αλλά και τα νέα συστήματα που συναντούμε στα σύγχρονα αυτοκίνητα, όπως για παράδειγμα το «Start & Stop». Στο κομμάτι αυτό αξίζει να αναφέρουμε και τα τέλη… κυκλοφορίας που καλείται να πληρώσει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης, τα οποία φτάνουν τα 151,8 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο… Mercedes
Οδηγικά μας άρεσε το «άρπαγμα» του κινητήρα, φυσικά η κατανάλωση αλλά και η άνεση για επιβάτες και παιδιά. Θα λέγαμε ότι σε σχέση με την παλιά Β Class η τωρινή είναι πιο πολύ… Mercedes και αυτό είναι που αποτυπώνεται στο μυαλό του οδηγού. Από την άλλη, η τιμή των 25.359 ευρώ (με απόσυρση. Χωρίς: 26.650) μπορεί να είναι υψηλή, αλλά σίγουρα όπως λέει και η σχετική ρήση «ό,τι δίνει παίρνεις». Να σημειώσουμε ότι το αυτοκίνητο είναι διαθέσιμο ακόμα και για test drive σε όλες τις αντιπροσωπείες της Mercedes, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν να ζήσουν μαζί του και φυσικά να αποκτήσουν τη δική τους άποψη, προκειμένου να προχωρήσουν ή όχι στην αγορά της.

 Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
 Κυβισμός (cc)  1.595
 Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.)  156/5.300
 Ροπή  (Nm/σ.α.λ.) 250/1.250-4.000 
 Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα)  8,6
 Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα)  220
 Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.)  5,9
 Εκπομπές Ρύπων CO2  138
 Τέλη Κυκλοφορίας  151,8
 Μήκος (μέτρα)  4,35
 Πλάτος (μέτρα)  1,78
 Ύψος (μέτρα)  1,55
 Βάρος (κιλά)  1.395
 Χώρος Αποσκευών (λίτρα)  486
 Τιμή (από…)  25.359

Πατήστε παρακάτω για να δείτε φωτογραφίες από την Mercedes B Class

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης