Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

Έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο χώρο των τεσσάρων τροχών. Είναι το πιο λαμπερό μοντέλο στην γκάμα της Mercedes, έχοντας δώσει τα διαπιστευτήρια του στην παγκόσμια αγορά από το 1993, οπότε και μετονομάστηκε από 190 σε C-Class.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστέρι την οδηγεί

Με 8,5 εκατ. πωλήσεις είναι η βασίλισσα της μάρκας

Η C-Class είναι παραδοσιακά το αυτοκίνητο στο οποίο δίνει τη μεγαλύτερη προσοχή η γερμανική εταιρεία. Κάθε νέα γενιά είναι υποχρεωμένη να σηκώσει το βάρος της προηγούμενης και να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία των premium μεσαίων οικογενειακών. H Mercedes έχει δημιουργήσει το δικό της «φανατικό» κοινό και οι προσδοκίες των πελατών γίνονται όλο και πιο απαιτητικές όσο περνούν τα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Στουτγάρδη το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και γι’ αυτό προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές, αλλά τόσο ταλαντούχο που θα κερδίσει από την πρώτη στιγμή τον οδηγό.

Η νέα C-Class δεν έχει την σπορ εμφάνιση της CLA, ούτε είναι τόσο φαντεζί όσο η S-Class. Είναι όμως επιβλητική, έχει όμορφες αναλογίες και μια αριστοκρατική αύρα. Παρά τη αύξηση των διαστάσεων, το βάρος είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την προκάτοχό της, κάτι το οποίο έχει ωφελήσει τόσο την οδική συμπεριφορά, όσο και την κατανάλωση. Βελτιωμένη είναι και η αεροδυναμική, με τις τεχνολογίες αιχμής και τα επίπεδα ασφάλειας, να ολοκληρώνουν την εικόνα.

Με το διαβατήριο στα χέρια

Αυτό το σαλόνι πραγματικά το χαίρεσαι

Περνώντας στο εσωτερικό της C-Class, δεν μπορείς παρά να συγχαρείς τους σχεδιαστές για τη δουλειά που έκαναν. Η καμπίνα του αυτοκινήτου βρίσκεται ένα σκαλί πάνω από την κατηγορία, συνδυάζοντας την κομψότητα, με την φινέτσα και τη μινιμαλιστική διάθεση. Για την κατασκευή έχουν χρησιμοποιηθεί τα καλύτερα υλικά, με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή να έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ μαύρης λάκας, αλουμινίου, δέρματος και ξύλου.

Τα στρογγυλά όργανα στο ταμπλό προσδίδουν σπορτίφ χροιά, με την ενιαία κεντρική κονσόλα να περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη στο πάνω τμήμα που θυμίζει touchpad και όλα ελέγχονται μέσω ενός χειριστηρίου στη δεξιά πλευρά του οδηγού. Το τελευταίο έχει τη μορφή «ποντικιού» της Apple και ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας μοχλός που περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες, αλλά σε χειροκίνητη μορφή. Συνολικά, έχουν τοποθετηθεί ελάχιστα κουμπιά και περισσότεροι διακόπτες, ενισχύοντας τη λειτουργικότητα και πρακτικότητα.

Στο πίσω κάθισμα δύο ενήλικες επιβάτες θα φιλοξενηθούν με άνεση, με τις πλάτες των εμπρός καθισμάτων να έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τα γόνατα των επιβατών να «χώνονται» μέσα. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 480 λίτρων και είναι αρκετά βαθύ, αλλά δεν ευνοεί τη μεταφορά μεγάλων σε όγκο αποσκευών, λόγω του στενού ανοίγματος.

High tech τεχνολογίες

Εντυπωσιάζει το σύστημα head-up display

Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο όπως η C-Class δεν μπορούσε να μην περιλαμβάνει όλα τα προηγμένα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Η Mercedes το έχει εξοπλίσει με κάθε πιθανή και απίθανη τεχνολογία, μεταμορφώνοντας το αυτοκίνητο σε ένα κινητό υπολογιστή. Η C180 που είχαμε για δοκιμή διέθετε οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει ο οδηγός, με το πακέτο Intelligent Drive να ενσωματώνει σχεδόν 20 συστήματα. Φυσικά, τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνονται στα έξτρα, οπότε θα χρειαστεί να δαπανήσετε ένα σεβαστό πόσο για να τα αποκτήσετε. Επίσης, απαιτείται και αρκετός χρόνος για να μπορέσετε να τα κατανοήσετε, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Βενζινοκινητήρας με αρετές diesel

Συνδυάζει την απόδοση με την οικονομία

H έκδοση C180 τροφοδοτείται από τον 1.600 turbo κινητήρα άμεσου ψεκασμού, απόδοσης 156 ίππων και 250 Nm ροπής. Το μοτέρ δείχνει τη δύναμή του από τις 1.200 σ.α.λ., είναι ζωηρό στις μεσαίες και πέφτει σε απόδοση όσο πλησιάζει το όριο περιστροφής, θυμίζοντας λειτουργία diesel. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει μακριά κλιμάκωση, με τις επιδόσεις να είναι αρκούντως ικανοποιητικές. Όσο για τη μέση κατανάλωση καυσίμου, σε πραγματικές συνθήκες κυμαίνεται στα 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ οι εκπομπές ρύπων είναι μόλις 116 γρ./χλμ.

Ταξιδιάρα ψυχή

Πατάει γερά στην άσφαλτο και προσφέρει ένα μοναδικό αίσθημα ασφάλειας

Η 5η γενιά της C-Class είναι αναμφισβήτητα η πιο ενδιαφέρουσα από πλευράς οδικής συμπεριφοράς. Η ρύθμιση της ανάρτησης και το στήσιμο του αυτοκινήτου έχει γίνει με βάση την κίνηση στον ανοικτό δρόμο και τα μακρινά ταξίδια. Οι επιβάτες ακόμα και σε ταχύτητες απαγορευτικές από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν πρόκειται να νιώσουν κανένα αεροδυναμικό θόρυβο, με το αμάξωμα να παραμένει σταθερό και ακλόνητο σε κάθε περίπτωση. Στις στροφές, παρότι η κλίση του αυτοκινήτου έχει περιοριστεί είναι εμφανής όταν πιέζεται παραπάνω. Το ESP επεμβαίνει αποτελεσματικά όποτε χρειαστεί, με το γενικό χαρακτήρα να είναι πιο elegant παρά σπορ.

Αξίζει τα λεφτά της

Εξαιρετική σε όλα, κοιτάει στα μάτια την κορυφή

Η νέα C-Class είναι ένα αυθεντικό premium αυτοκίνητο. Προσφέρει αρχοντικές ανέσεις, μοναδικά επίπεδα ασφάλειας, έχει ντελικάτη εικόνα, διαθέτει εντυπωσιακές τεχνολογίες και είναι εξαιρετική στον δρόμο, με τον οδηγό να αποκομίζει την αίσθηση λιμουζίνας. Η βασική έκδοση C180 αποτελεί την ιδανική επιλογή, αλλά όπως κάθε Mercedes, έτσι και αυτή, απευθύνεται σε πελάτες με πλούσιες τσέπες.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Mercedes C180
Κυβισμός (cc) 1.595 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 156/5.300
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 250/1.200
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 8,2
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 225
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 5
Εκπομπές Ρύπων CO2 116
Τέλη Κυκλοφορίας 104,4
Μήκος (μέτρα) 4.686
Πλάτος (μέτρα) 1.810
Ύψος (μέτρα) 1.570
Βάρος (κιλά) 1.395
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 480
 Τιμή (από…) 32.070*

* με το όφελος της απόσυρσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης