Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

Η γερμανική εταιρεία, έπειτα από απουσία οκτώ ετών, επανέφερε στην αγορά το πεντάθυρο forfour, διόρθωσε τα όποια λάθη του παρελθόντος και δημιούργησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτοκίνητο πόλης με πρακτικές λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο fortwo

Το forfour απέκτησε επιτέλους την αυθεντική αύρα ενός smart

Από όποια πλευρά κι αν κοιτάξεις το forfour, διαπιστώνεις πως πρόκειται για μια μεγαλύτερη εκδοχή του μικρότερου και σαφώς πιο επιτυχημένου εμπορικά fortwo. Από τους συνδυασμούς χρωμάτων έως τη μάσκα, τις γραμμές στο αμάξωμα και τις ζάντες, όλα θυμίζουν το λιλιπούτειο smart. Η συνεργασία με τη Renault και η από κοινού εξέλιξη με το Twingo είχαν θεαματικά αποτελέσματα, καθώς το αυτοκίνητο απέκτησε χαρακτήρα, πρακτικότητα και σωστή οδηγική συμπεριφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρό κι όμως τόσο μεγάλο

Στις βασικές εκδόσεις υπάρχει υποδοχή για smartphone και δωρεάν apps για πλήρη συνδεσιμότητα

Παρά το πολύ μικρό μήκος (μόλις 3,49 μέτρα), το μεταξόνιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας, καθώς φτάνει τα 2,50 μέτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι χώροι στο εσωτερικό, φιλοξενώντας με σχετική άνεση τέσσερις ενήλικες επιβάτες. Το πορτμπαγκάζ των 185 λίτρων είναι ικανοποιητικό, ωστόσο με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 975 λτ.

Η καμπίνα έχει κομψή και σύγχρονη εικόνα, η ποιότητα κατασκευής κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, όπως και η συναρμογή των υλικών, με τους κυκλικούς αεραγωγούς, τον μεγάλο πίνακα οργάνων και το σπορ τιμόνι να δίνουν φρέσκο αέρα. Η πρακτικότητα του forfour είναι εντυπωσιακή, διαθέτοντας παντού θήκες για μικρά και μεγάλα αντικείμενα. Η θέση οδήγησης έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τον οδηγό να έχει άπλετη ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση. Το μόνο αρνητικό είναι πως το κάθισμα δεν ρυθμίζεται σε ύψος στις φθηνότερες εκδόσεις, ενώ απουσιάζει εντελώς η αντίστοιχη ρύθμιση στο τιμόνι.

Έμφαση στην οικονομία  

Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου

Όπως το fortwo, έτσι και το forfour προσφέρεται με έναν ατμοσφαιρικό τρικύλινδρο κινητήρα 1.0 λίτρου απόδοσης 71 ίππων και τον 900άρη turbo της Renault με τους 90 ίππους. Το μηχανικό σύνολο είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, με τον βασικό 1.000άρη, παρά την περιορισμένη ισχύ, να εμφανίζει δύναμη από τις χαμηλές στροφές, εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες επιδόσεις μέσα στην πόλη. Το μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων έχει σωστή κλιμάκωση, με τη μέση κατανάλωση καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες να κυμαίνεται στα 5,5- 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Οι εκπομπές ρύπων είναι μόλις 97 γρ/χλμ., απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη από τα τέλη κυκλοφορίας.

Σπιρτόζικο και ευέλικτο

Ιδανικό για νεαρές κοπέλες που θέλουν να κάνουν τη διαφορά

Δεν χρειάζονται παρά ελάχιστα χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του forfour, για να διαπιστώσεις πόσο εύκολο και ευχάριστο είναι στην οδήγηση. Πατάει ανέλπιστα σταθερά στην άσφαλτο χάρη στα φαρδύτερα μετατρόχια, το τιμόνι είναι ελαφρύ και γρήγορο, με τον κύκλο στροφής να είναι μόλις 8,65 μέτρα. Στα στενά δρομάκια των αστικών κέντρων κινείται σβέλτα, παρκάρει με χαρακτηριστική ευκολία και είναι εκπληκτικά ευέλικτο. Στον αυτοκινητόδρομο επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους και οι 71 ίπποι δεν επιτρέπουν ταχύτατες επιταχύνσεις, ωστόσο σε σχέση με το fortwo έχει καλύτερη οδική συμπεριφορά. Η ανάρτηση έχει ήπιες αντιδράσεις στις ανωμαλίες του οδοστρώματος, το ESP επεμβαίνει άμεσα διορθώνοντας τυχόν απώλεια πρόσφυσης των τροχών αν το παρακάνεις με το γκάζι, με την κλίση του αμαξώματος να είναι εμφανής σε πιο απαιτητικές διαδρομές με συνεχείς στροφές.

Ξεχωρίζει από όλα

Η τιμή του ξεκινά από 12.087 ευρώ με το όφελος της απόσυρσης

Το forfour δεν θυμίζει κανένα από τα mini που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει μοναδικό design, είναι απόλυτα φιλικό μέσα στην πόλη και εξαιρετικά πρακτικό. Μπορεί να μεταφέρει τέσσερα άτομα με ασφάλεια και άνεση, έχοντας αναβαθμιστεί ριζικά σε επίπεδο ποιότητας. Σίγουρα δεν είναι το πιο προσιτό αυτοκίνητο της κατηγορίας, αλλά αν θες ένα smart με την υπογραφή της Mercedes, θα το πληρώσεις κάτι παραπάνω.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά smart forfour 1.0 71PS
Κυβισμός (cc) 999 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 71/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 91/2.850
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 16,9”
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 151
Μέση Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 4,2
Εκπομπές Ρύπων CO2 98 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας (ευρώ) 0
Μήκος (μέτρα) 3.495
Πλάτος (μέτρα) 1.665
Ύψος (μέτρα) 1.554
Βάρος (κιλά) 975
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 185
 Τιμή (από…) 12.087 €*

 * με το όφελος της απόσυρσης

Μοντέρνα και νεανική εικόνα, με έντονους χρωματικούς συνδυασμούς

Κινείται με περίσσια άνεση μέσα στην πόλη

Ο κύκλος στροφής είναι εκπληκτικός

 Οι πλουσιότερες εκδόσεις διαθέτουν οθόνη αφής 7 ιντσών τύπου tablet

Ικανοποιητικός ο χώρος αποσκευών για τα δεδομένα της κατηγορίας

Αν είσαι πρακτικός τύπος μπορείς να φορτώσεις ένα...σπιτικό

Ανάλογα με τα γούστα σου επιλέγεις χρώμα και συνδυασμούς

Ιδιαίτερα ελκυστικό σε γκρι-πορτοκαλί με μαύρες ζάντες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης