Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   



Σπορ και συνάμα κομψό, με μπρουτάλ εμφάνιση, πολυτελείς πινελιές στο εσωτερικό, δυναμική οδική συμπεριφορά και κινητήρες που διακρίνονται για την οικονομία και την απόδοση. Το νεότερο και πιο μικρό μέλος της σειράς Q έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει, αλλάζοντας τα δεδομένα στην κατηγορία των compact crossover.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To must have της Audi

Το καινούργιο Q2 είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον μοντέλο στην γκάμα της γερμανικής φίρμας. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Audi, ακολουθεί τη φιλοσοφία του έντονου και μοντέρνου lifestyle, απευθύνεται ξεκάθαρα στο νεανικότερο κοινό και διαθέτει το χάρισμα της ικανοποίησης και των δύο φύλων, κάτι το οποίο διαθέτουν ελάχιστα αυτοκίνητα (π.χ. MINI Countyman).  

To design διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Audi, έχοντας πιο έντονες ακμές, περισσότερες γωνίες, επιθετικά φωτιστικά σώματα, πολυγωνική μάσκα, ξεχωριστής απόχρωσης πίσω κολόνα και τονισμένους θόλους. Οι σχεδιαστές έχουν «παίξει» με τις γραμμές του αμαξώματος, δίνοντας την εντύπωση ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου, παρότι το μήκος είναι μικρότερο ακόμα και από του Α3 Sportback.

Γνώριμη συνταγή

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων virtual cockpit αξίζει κάθε ευρώ

Σε αντίθεση με το εξωτερικό αμάξωμα, το εσωτερικό δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, υιοθετώντας την κλασική διάταξη Audi. Η ποιότητα των υλικών κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, όπως και η συναρμογή, με τις επιπλέον διακοσμητικές επενδύσεις, τον κρυφό φωτισμό και τις διχρωμίες να προσδίδουν έναν πιο ευχάριστο τόνο.

Οι απλές εκδόσεις φέρουν απλό πίνακα οργάνων και οι πλουσιότερες εξοπλιστικά το ψηφιακό Virtual Cockpit, το οποίο προβάλλει στον οδηγό όλες τις πληροφορίες. Στο κέντρο της κονσόλας βρίσκεται η γνωστή έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών του συστήματος πολυμέσων MMI, με το πακέτο άνεσης και ασφάλειας να περιλαμβάνει οτιδήποτε ζητήσει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής, όπως head up display, Audi smartphone interface, Audi Pre Sense, κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης, Adaptive Cruise Control και πολλά ακόμα.

Παρά τις συμπαγείς διαστάσεις, το μεταξόνιο των 2.603 χλστ. χαρίζει τη βέλτιστη ευρυχωρία στην καμπίνα. Στο σαλόνι του Q2 μπορούν να φιλοξενηθούν με άνεση τέσσερις ενήλικες επιβάτες παρά την κλίση της οροφής. Όσοι κάθονται στα πίσω καθίσματα και είναι άνω του 1.80μ. θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, αλλά χωρίς να ενοχληθούν ιδιαίτερα. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ κρίνεται ικανοποιητική, με τον όγκο να κυμαίνεται από 405 έως 1.050 λίτρα.

Κορυφαία πρόταση

Το Q2 είναι βέβαιο πως θα προσελκύσει πολλούς νέους πελάτες

Ο αναβαθμισμένος 1.6 diesel κινητήρας αναμένεται να αποτελέσει το μήλον της έριδος μαζί με τον 1.0 TFSI. Το πετρελαιοκίνητο μοτέρ έχει βελτιωθεί σημαντικά και «κουμπώνει» άψογα στο καλοζυγισμένο πλαίσιο του μικρού crossover. Οι 116 ίπποι και τα 250 Nm ροπής χαρίζουν την απαραίτητη σπιρτάδα τόσο στις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη όσο και στον ανοικτό δρόμο. Το σύνολο εκπλήσσει με τη γραμμικότητα και τη δύναμη σε όλο το φάσμα των στροφών, προσφέροντας παράλληλα και πολύ καλές επιδόσεις για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν η απουσία κραδασμών και η υποδειγματική λειτουργία του κινητήρα. Αρωγός σε αυτό είναι το γρήγορο και άριστο σε αίσθηση εξάρι κιβώτιο. Όσο για τη μέση κατανάλωση καυσίμου, σε πραγματικές συνθήκες κυμαίνεται μεταξύ 5,7 και 6 λίτρων, δηλαδή αρκετά μακριά από τα 4,4 λτ. που δίνει ο κατασκευαστής. Την ίδια στιγμή, οι εκπομπές ρύπων βρίσκονται στα 114 γρ./χλμ., μειώνοντας στο ελάχιστο τα κόστη του κατόχου.

Σταθερό και ευχάριστο

Ευκολοδήγητο, ευέλικτο στην πόλη και σπορ σε πιο απαιτητικές συνθήκες

Όπως κάθε Audi, έτσι και το Q2 διακρίνεται για την ποιότητα κύλισης και την εξαίσια οδική συμπεριφορά του. Το αυτοκίνητο εκπλήσσει με τη σταθερότητά του, παραμένει ακλόνητο στις απότομες εναλλαγές πορείας και δίνει μια αίσθηση ασφάλειας στον οδηγό ακόμα και στα πολλά χιλιόμετρα. Το τιμόνι μπορεί να συγκριθεί με τις κορυφαίες προτάσεις της αγοράς, ενώ η ανάρτηση έχει σφιχτή ρύθμιση, περιορίζοντας την πιθανότητα κλίσης στις στροφές.

Το πρόγραμμα «drive select» σου επιτρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στα προγράμματα οδήγησης (Comfort, Auto, Sport και Individual) και να παραμετροποιήσεις βασικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Αξίζει τα λεφτά του 

Ίσως το πιο ξεχωριστό σχεδιαστικά μοντέλο της Audi

Το Q2 διαθέτει όλο το πακέτο για να κάνει τη διαφορά. Η αρχική τιμή των 27.300 ευρώ μπορεί να φαντάζει «αλμυρή» εκ πρώτης όψεως, ωστόσο για diesel είναι από τις πιο ανταγωνιστικές στα premium crossover. Περιλαμβάνει πλούσιο εξοπλισμό, είναι μοδάτο, ευρύχωρο και ευχάριστο στην οδήγηση.

 Τεχνικά χαρακτηριστικά

Audi Q2 1.6 TDI 
Κυβισμός (cc) 1.598 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 116/3.250
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 250/1.500
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 10,3
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 197
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.) 4,4
Εκπομπές Ρύπων CO2 114 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 111,72 €
Μήκος (μέτρα) 4.191
Πλάτος (μέτρα) 1.794
Ύψος (μέτρα) 1.508
Βάρος (κιλά) 1.385
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 405
Τιμή (από…) 27.300€

O προσανατολισμός του είναι ξεκάθαρα σπορτίφ
Από κοντά είναι πιο όμορφο και ελκυστικό
Διατίθεται σε έντονα και νεανικά χρώματα
Ο χώρος αποσκευών χωρά τις βαλίτσες τεσσάρων ατόμων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης