Οδηγεί ο Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η κατηγορία των οχημάτων ελευθέρου χρόνου παρουσιάζει μεγάλη άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κορυφαία έκδοση της Χ4 είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα…Συνεχώς οι πωλήσεις ανεβαίνουν, οι προτάσεις είναι… ατελείωτες και σα να μην φτάνει αυτό έρχονται να προστεθούν στην κατηγορία και υποκατηγορίες όπως τα Crossover αλλά και τα Sport Activity Coupe.
      
Τα Crossover είναι συνήθως μικρά υπερυψωμένα οχήματα και με κίνηση στους δύο τροχούς. Αντίστοιχα τα Sport Activity Coupe έχουν… όγκο και θυμίζουν coupe μοντέλα.

BMW X4 M40i: Έτοιμη να κατασπαράξει... ό,τι βρει μπροστά της!

Το γράμμα «Μ» κάνει τη διαφορά
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η BMW X4, το μικρό αδερφάκι της επιβλητικής X6. Το συγκεκριμένο μοντέλο χαρακτηρίζεται από την επιβλητική σχεδίαση, το ύψος και γενικά τις σπορ γραμμές και έρχεται να Το τέρας των 360 ίππων σε… τσιγκλάει να πατήσεις το γκάζι τέρμα!καλύψει ένα κενό μεταξύ σπορ και SUV οχήματος. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που οι Γερμανοί παρουσιάζουν την κορυφαία έκδοση με την κωδική ονομασία «Μ» και συγκεκριμένα την X4xDrive M40i; Όσοι γνωρίζουν μπορούν να καταλάβουν. Πολλά άλογα έρχονται να προστεθούν στο σχεδιαστικό πακέτο και το συνολικο αποτέλεσμα είναι αυτό που εντυπωσιάζει και σε κάνει να ονειρεύσαι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την X4 M40i είχαμε στα χέρια μας και δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να καταλάβουμε με τι όχημα είχαμε να κάνουμε. Εξωτερικά, οι αισθητικές επεμβάσεις δείχνουν πως η συγκεκριμένη Χ4 δεν είναι μία Χ4 της… σειράς. Ξεχωριστή σχεδίαση μάσκας, διπλές απολήξεις εξάτμισης, ζάντες με πολλές… ίντσες και το λογότυπο του μοντέλου μαζί με την τριπλέτα χρωμάτων «Μ» σε βάζουν στο νόημα για τι θα ακολουθήσει όταν καθίσεις στη θέση του οδηγού και πατήσεις το γκάζι όπως… πρέπει.

Σπορ σχεδίαση που συνδυάζεται με πολλά γκάζια

Πολλά άλογα…
Δεν το σκέφτεσαι πολύ. Βολεύεσαι στο κάθισμα του οδηγού, καθότι οι ρυθμίσεις είναι πάρα πολλές, και πατάς το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα. Με τον πρώτο ήχο καταλαβαίνεις.  Χαιδεύεις λίγο το γκάζι και ο Με το που παίρνει μπροστά ο κινητήρας των 3.0 λίτρων αντιλαμβάνεσαι τι έχεις στα χέρια σου…ήχος από τις εξατμίσεις, σου ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Ξεκινάς, πατάς, καταλαβαίνεις… Απλά πράγματα δηλαδή!

Η X4 M40i εφοδιάζεται με ένα 6κύλινδρο μηχανικό σύνολο Twin Power Turbo χωρητικότητας 3.0 λίτρων που ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει 360 ίππους και παράγει 465 Nm ροπής. Τα νούμερα μαρτυρούν και τη δύναμη που μπορεί να έχει ένα αυτοκίνητο όπως το συγκεκριμένο.

Η σκέψη πηγαίνει και στο βάρος που αγγίζει τα 1.915 κιλά. Παρ’ όλα αυτά, η δύναμη είναι τρομακτική και αποτυπώνεται στις μετρήσεις και τις επιδόσεις. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 4.9 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα τόσο μεγάλο όχημα; Κρατήματα; Με ένα όχημα που φέρει το γράμμα «Μ» το οποίο συνδυάζεται με τετρακίνηση για να «το χάσεις» πρέπει να προσπαθήσεις πολύ.

Στην πίσω σειρά μπορούν καθίσουν ακόμα και τρεις επιβάτες...

Στρίβει καλά το άτιμο
Η αίσθηση όταν κινείσαι γρήγορα είναι φοβερή. Όμως ακόμα και όταν κινείσαι… νορμάλ απλά Όσο και να πιέσεις αυτό αντέχει…απολαμβάνεις την άνεση και την πολυτέλεια. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μοντέλο της μάρκας BMW και αυτό λέει πολλά.

Παρά το βάρος και τον όγκο, η οδήγηση σε… φιδίσιους δρόμους είναι απολαυστική και θυμίζει μικρό σπορ αυτοκίνητο. Στην πράξη η κορυφαία έκδοση της Χ4 έχει την πολυτέλεια να μεταμορφώνεται από ένα ψηλό όχημα σε ένα ΄κορυφαίο super car…

Πολυτέλεια και φινίρισμα by BMW...

Έχει και χώρους…
Εσωτερικά οι χώροι είναι καλοί για πέντε επιβάτες αλλά κάπως περιορισμένοι για τους πίσω όταν το
Το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων κάνει γρήγορες αλλαγές και είναι απολαυστικό για τον οδηγό…ύψος τους ξεπερνά το 1.90. Ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 500 λίτρα και συνολικά θα λέγαμε πως έχουμε ένα καλό νούμερο για μία… οικογένεια (κανένας λόγος για… εργένη).

Από πλευράς κατανάλωσης, ναι «καίει», αλλά αυτό δεν νομίζουμε πως θα απασχολήσει ιδιαίτερα τον ιδιοκτήτη μίας BMW X4 M40i. Με νορμάλ οδήγηση η μέση κατανάλωση θα κυμανθεί στα 8 λίτρα, με κάπως βαρύ πόδι στα 10-11 ενώ αν το πόδι βαρύνει και άλλο τότε το νούμερο αυτό ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Το βλέπεις και... γουστάρεις

Σε ταξιδεύει αλλού…
Σε γενικές γραμμές, η πρόταση της BMW σε μία ξεχωριστή κατηγορία δεν περνάει απαρατήρητη. Το Παιχνίδι που το θες πολύ. Το ζητούμενο είναι αν μπορείς…. καταλαβαίνεις άλλωστε στο δρόμο από τα βλέμματα που την κοιτούν με… λύσσα. Στην περίπτωση δε που μπεις μέσα για να κάνεις βόλτα τότε το μυαλό ταξιδεύει αλλού.

Είναι γρήγορη, πολύ θα λέγαμε, αλλά όχι… παιχνιδιάρικη όπως μία M3 ή μία M2.  Όσο για την οδήγηση εκτός δρόμου, μάλλον θα πρέπει να ψάξουμε αυτόν που θα την βάλει στο χώμα. Όχι πως δεν πηγαίνει (είναι και τετρακίνητη) αλλά είναι… αμαρτία να καταπονείς έτσι τέτοια αντικείμενα πόθου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την BMW X4 xDrive M40i πατήστε ΕΔΩ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά BMW X4 xDrive M40i*
Κυβισμός (cc) 2.979 (βενζίνη)
Ισχύς (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 360/5.800
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 465/1.350
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 4.9 δευτ.
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 250 (ηλ. περιορ.)
Μέση Κατανάλωση 8.6 λτ./100 χλμ.
Εκπομπές Ρύπων CO2 199 γρ./χλμ
Τέλη Κυκλοφορίας 553.22 ευρώ
Μήκος (μέτρα) 4.671
Πλάτος (μέτρα) 1.901
Ύψος (μέτρα) 1.624
Βάρος (κιλά) 1.915
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 500
 Τιμή (από…) 84.738

 *τετρακίνηση έκδοση

Επιθετική και η πίσω όψη...

Το μήκος αγγίζει τα 4.671 μέτρα
Στο δρόμο είναι σκέτη απόλαυση, όσο γρήγορα και... αργά κι αν πηγαίνεις!

Το γράμμα 'Μ' λέει πολλά...
Οι μεγάλες ζάντες αλουμινίου συνοδεύουν την κορυφαία έκδοση της X4

Αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων...
Πριν μπεις... διαβάζεις!
Ο πίσω χώρος διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες...
Οι διπλές απολήξεις εξάτμισης βγάζουν έναν φοβερό ήχο...
Ο τρίλιτρος κινητήρας αποδίδει 360 άλογα...

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης