Του Γιώργου Παλληκάρη

Το Ford Kuga Plug-In Hybrid SUV είναι το υβριδικό plug-in μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτή η πρωτιά δεν έρχεται τυχαία, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να προσφέρει ένα πακέτο που τα έχει όλα: Χώρους, εξαιρετική κατανάλωση, ιπποδύναμη αλλά και οδηγική συμπεριφορά Ford.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ford Kuga PHEV είναι η καλύτερη απόδειξη πως ακόμα και σε μία κατηγορία με οικογενειακό προσανατολισμό, η οδηγική εμπειρία, η άνεση και φυσικά η ασφάλεια είναι στις βασικές προτεραιότητες. Το επιβλητικό SUV συνδυάζει μόνο τα θετικά στοιχεία ενός βενζινοκινητήρα και ενός ηλεκτροκινητήρα, προσφέροντας σε κάθε οικογενειάρχη ένα σύνολο που αντί να του είναι βάρος, τον ξεκουράζει, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Επιβλητικό και κομψό, εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις και το πάτημα του στο δρόμο με τον μπροστινό σπορ προφυλακτήρα της ST Line X έκδοσης να δίνει μία επιθετική πινελιά. Κάτι στο οποίο συμβάλλουν τόσο και οι μεγάλοι αεραγωγοί ενώ η κυψελοειδή  μάσκα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της σχεδίασης. Με ζάντες αλουμινίου, απόσταση από το έδαφος στα 16εκ. και δύο απολήξεις της εξάτμισης στο πίσω μέρος, το Ford Kuga επιβάλλεται στο χώρο και είναι όσο σπορ χρειάζεται, χωρίς να κουράζει.

Περνώντας στο εσωτερικό, η αύρα Ford είναι έκδηλη με την γνωστή σχεδιαστική φιλοσοφία και τα μαλακά ποιοτικά υλικά να κυριαρχούν. Η αίσθηση της δυναμικότητας και της ελευθερίας συνεχίζεται ξεκάθαρα μέσα στο όχημα και επεκτείνεται σε κάθε εσωτερικό χαρακτηριστικό. Από τη δυναμική σχεδίαση του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας μέχρι την πολυτέλεια και το κορυφαίο στυλ των εμπρός καθισμάτων με τη δερμάτινη επένδυση. Ο οδηγός απέναντι του αντικρίζει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 12.3 ιντσών που παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και μία ακόμη οθόνη αφής 8 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό για το σύστημα infotainment SYNC3. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά το μοντέλο δεν ξεχνάει το οικογενειακό του προορισμό, παρέχοντας μεγάλους χώρους που θα λύσουν τα χέρια κάθε οικογενειάρχη. Οι επιβάτες πίσω έχουν μεγάλο χώρο για τα πόδια και αρκετό αέρα για το κεφάλι τους, την ώρα που το συρόµενο πίσω κάθισµα επιτρέπει την αυξοµείωση του χώρου αποσκευών από τα 411 έως τα 581 λτ. 

Αξιοποιώντας τα στοιχεία δύο διαφορετικών κόσμων, το Kuga Plug-in Hybrid είναι ένα SUV με premium χαρακτήρα που συνδυάζει ιδανικά την αυτονομία και ελευθερία κίνησης που παραδοσιακά προσφέρει ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης με την απόδοση, τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και την αθόρυβη λειτουργία ενός ηλεκτροκινητήρα. Η τεχνολογικά προηγμένη αρχιτεκτονική του συστήματος κίνησης του μοντέλου της Ford, αποτελείται από έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 2.5 λίτρων, έναν ηλεκτροκινητήρα, μια γεννήτρια και μια μπαταρία χωρητικότητας 14,4 kWh.

Η απόδοση του συνόλου αγγίζει τους 225 ίππους, με την αυτονομία αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια να φθάνει τα 56 χιλιόμετρα με βάση τον κύκλο WLTP, η μέση κατανάλωση είναι μόλις στα 1.4 λίτρα ανά 100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 στα 32 γρ./χλμ.

Η μπαταρία για να φορτίσει πλήρως από παροχή 230 volt και χρειάζεται μόλις 6 ώρες. Βέβαια, μπορεί να φορτιστεί και εν κινήσει μέσω της τεχνολογίας αναγεννητικής πέδησης που ανακτά την κινητική ενέργεια η οποία συνήθως χάνεται στο φρενάρισμα. Οι οδηγοί, έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της ενέργειας της μπαταρίας μέσω των προφίλ: EV Auto, EV Now, EV Later και EV Charge. Όταν η μπαταρία φτάνει στο κατώτερο επίπεδο φόρτισης, το Kuga αυτόματα επιστρέφει στο πρόγραμμα EV Auto συμπληρώνοντας την ισχύ του βενζινοκινητήρα με υποβοήθηση από τον ηλεκτροκινητήρα με χρήση της ανακτημένης ενέργειας για βελτιστοποιημένη οικονομία καυσίμου.

Από το πλήρες πακέτο του Ford Kuga δεν θα μπορούσε να λείπει και μία υπερπλήρης λίστα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 

•    Το αυτορρυθμιζόμενο σύστημα σταθερής ταχύτητας με αυτόματη ακινητοποίηση/επανεκκίνηση ACC με Stop & Go διατηρεί μια άνετη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και μπορεί ακόμα και να σταματήσει το αυτοκίνητο τελείως και να ξεκινήσει πάλι όταν το επιτρέψει η κυκλοφορία.
•    Το σύστημα υποβοήθησης έναντι σύγκρουσης Pre-Collision Assist με ανίχνευση πεζών και δικυκλιστών, παρακολουθεί πόσο κοντά είστε σε άλλα οχήματα, μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζούς και μπορεί να σας ειδοποιήσει για τον κίνδυνο σύγκρουσης.
•    Το ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας Active Lane-Keeping System(ALKS) με υποβοήθηση τυφλών σημείων Blind Spot Assist) ειδοποιεί για οχήματα που ανιχνεύει στα τυφλά σημεία με μια φωτεινή ένδειξη στον αντίστοιχο εξωτερικό καθρέφτη. Αν προσπαθήσετε να αλλάξετε λωρίδα ενώ είναι ενεργοποιημένη η ένδειξη, το σύστημα εφαρμόζει ελαφρά αντίσταση στο τιμόνι για να περιορίσει τον κίνδυνο σύγκρουσης.
•    Από τον εντοπισμό κατάλληλης θέσης στάθμευσης έως την ασφαλή είσοδο και έξοδο από αυτή, το Ford Kuga σας επιτρέπει να παρκάρετε εύκολα, ακόμα και σε στενούς χώρους. Το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης Active Park Assist 2 ελέγχει τιμόνι, κιβώτιο ταχυτήτων και γκάζι, ενώ εσείς μπορείτε πάντα να αποκτήσετε πάλι τον έλεγχο του αυτοκινήτου πατώντας το κουμπί.

Το Plug-in Ford Kuga κοστίζει 49.890 ευρώ στην έκδοση ST-Line X που συνοδεύεται με CVT αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και φυσικά απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας. Μάλιστα η υβριδική μπαταρία συνοδεύεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χλμ. (όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο).

Πατήστε εδώ και δείτε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε σε καύσιμα εάν αγοράσετε και κινείστε με ένα Ford Kuga Plug-in Hybrid.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης