Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας. Ολοένα και περισσότερα κάνουν την εμφάνισή τους και θα δούμε ακόμα περισσότερα να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους το 2020.

Πολύ σύντομα θα μιλάμε όλο και περισσότερο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα...

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλάζουν οι μετακινήσεις

Προς το παρόν τα ερωτήματα που αφορούν στα ηλεκτρικά έχουν να κάνουν με την αυτονομία και τις υποδομές. Η αυτονομία έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ σε 1-2 χρόνια θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Ιδίως στα πολυτελή αυτοκίνητα τα χιλιόμετρα που μπορεί να καλύψει ο οδηγός είναι πλέον αρκετά γεγονός που αποβάλει σημαντικά το… άγχος.

Φόρτιση στα ΣΕΑ Αμβρακίας

 

Χωρίς άγχος

Πλέον μπαίνουν ταχυφορτιστές σε πολλά πρατήριαΕδώ και λίγους μήνες σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου έχουν μπει ταχυφορτιστές που μπορούν να «φορτώσουν» με ρεύμα τις μπαταρίες με ταχύτητες έως 50KW την ώρα. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να ταξιδέψει χωρίς άγχος κάτι που δεν μπορούσε να το κάνει πριν από λίγο καιρό.

Δωρεάν φόρτιση στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στη Φρόντζου Πολιτεία

 

Αθήνα – Ιωάννινα – Αθήνα

Για να δούμε τι ισχύει στην πράξη αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε από την Αθήνα στα Ιωάννινα με ηλεκτρικό Σε μία μέρα καλύψαμε 839 χιλιόμετρααυτοκίνητο και να επιστρέψουμε την ίδια ημέρα! Κάτι τέτοιο δεν θα το συζητούσαμε καν το 2018. Σήμερα, όχι μόνο το συζητάμε αλλά το επιχειρήσαμε για να δούμε αν είναι εφικτό.

Πίσω από το τιμόνι της αμιγώς ηλεκτρικής Jaguar i-pace των 400 ίππων (την οποία πήραμε από την αντιπροσωπεία Jaguar – Τζώρτζης) καλύψαμε απόσταση 839 χιλιομέτρων σε μία ημέρα έχοντας κάνει χρήση των ταχυφορτιστών που υπάρχουν σε πρατήρια καυσίμων στην Ιονία οδό.

Φόρτιση σε πρατήριο από Ιωάννινα προς Αθήνα..

 

Απόλυτη επιτυχία

Αρχικά σταματήσαμε πριν τα Ιωάννινα για φόρτιση (περίπου 1.5 ώρα) σε πρατήριο που έχει ταχυφορτιστή Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι…(50KW) και συνεχίσαμε την πορεία μας.

Στην πόλη των Ιωαννίνων και μέχρι να κάνουμε τις… δουλειές μας φορτίσαμε στον ημι-ταχυφορτιστή της Φρόντζου Πολιτείας (22KW) ενώ για να επιστρέψουμε με ασφάλεια και χωρίς άγχος χρειάστηκε άλλη μία φόρτιση στην επιστροφή μας.

Το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς κάτι που δεν γινόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες πλέον είναι εφικτό.

Τα στοιχεία που έδειξε ο πίνακας οργάνων από το ταξίδι...

 

Χαρακτηριστικά από το ταξίδι με την ηλεκτρική Jaguar

Χωρητικότητα μπαταρίας Jaguar i-pace: 90kWr
Ταχύτητα ταχυφορτιστή σε πρατήριο: 50KW
Μέση κατανάλωση ανά 100 χλμ./27.5kWh (στο ταξίδι)
Κόστος ρεύματος σε πρατήριο: 0,25€ το λεπτό (+2.5 πάγιο)

 

Δείτε το video από το ταξίδι που κάναμε με την ηλεκτρική Jaguar

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης