33 χ 33 χ33 - Ποιήματα, Δοκίμια, Θραύσματα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009, 13:10
33 χ 33 χ33 - Ποιήματα, Δοκίμια, Θραύσματα

Παρότι ελάχιστα γνωστός στη χώρα µας, ο E. E. Cummings συγκαταλέγεται ανάµεσα στους σηµαντικότερους αµερικανούς ποιητές του 20ού αιώνα και θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του µοντερνιστικού κινήµατος. Ο Πάουντ τον θεωρούσε ως τον «µείζονα λυρικό της γενιάς του», σηµειώνοντας ότι ο Cummings έχει γράψει µερικά από τα ωραιότερα και δραστικότερα ερωτικά ποιήµατα της δυτικής λογοτεχνίας. ∆εν είναι τυχαίο ότι στη γνωστή ταινία του Η Χάνα και οι αδερφές της, ο Γούντυ Άλλεν βάζει τον Μάικλ Κέην να χαρίζει στην αγαπηµένη του τα άπαντα αυτού του «κατ’ εξοχήν ερωτικού ποιητή»!

Τριάντα τρία ποιήµατα, τρία δοκίµια και τριαντατρείς αφορισµοί του Cummings –που απέδιδε µεγάλη σηµασία στη συµβολική των αριθµών–, έχουν συγκεντρωθεί σ’ αυτόν τον εξαιρετικά κοµψό, δίγλωσσο τόµο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ σε µετάφραση και επιµέλεια του ποιητή Χάρη Βλαβιανού. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν επίσης σε µετάφραση του Χάρη Βλαβιανού έργα και άλλων κορυφαίων αγγλόφωνων ποιητών, όπως του Πάουντ, του Στήβενς, του Άσµπερυ και του Μπλέηκ.

Ποιητής είναι κάποιος που αισθάνεται, και που εκφράζει τα συναισθήµατά του µε λέξεις. Αυτό µπορεί να ακούγεται εύκολο. ∆εν είναι. Πολλοί νοµίζουν ή πιστεύουν ή ξέρουν ότι αισθάνονται –αλλά αυτό είναι νοµίζω ή ξέρω ή πιστεύω– όχι αισθάνοµαι. Και η ποίηση είναι αισθάνοµαι – όχι ξέρω ή πιστεύω ή νοµίζω. Σχεδόν οποιοσδήποτε µπορεί να µάθει να νοµίζει ή να πιστεύει ή να ξέρει, αλλά ούτε ένας δεν µπορεί να µάθει να αισθάνεται. Γιατί; Επειδή, όποτε νοµίζεις ή πιστεύεις ή ξέρεις, είσαι κάποιος άλλος: αλλά τη στιγµή που αισθάνεσαι, δεν είσαι παρά µόνο ο εαυτός σου.

Το να µην είσαι παρά µόνο ο εαυτός σου –σ’ έναν κόσµο που πασχίζει µέρα-νύχτα, να σε κάνειτον οποιονδήποτε άλλο– σηµαίνει να δώσεις τη σκληρότερη µάχη που ένας άνθρωπος µπορεί να δώσει – και µη σταµατήσεις ποτέ να τη δίνεις. (…)

(Απόσπασµα από το δοκίµιο «Συµβουλή σε νεότερους ποιητές»)

____________________________________________ 

E. E. Cummings (E. E. Κάµινγκς): "33χ3χ33 ΠΟΙΗΜΑΤΑ•∆ΟΚΙΜΙΑ•ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ" - Μετάφραση: Χάρης Βλαβιανός

ISBN: 960-211-731-1 - Σειρά: Ποίηση - 4η έκδοση, Μάιος 2009 - Σελ.: 128 • Τιµή: € 11,06

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009, 13:10