Η πρώτη πανελλαδικά παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Δεν ξεχάσαμε τους ήρωες του έπους του 1940-41» του πρώην υπουργού, προέδρου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, Γεώργιου Σούρλα πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα του ναού του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους 7.976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, κατά το Αλβανικό Έπος 1940-41, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους παρέμειναν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 79 ολόκληρα χρόνια.

«Είναι χρέος της Πολιτείας και του λαού να μην ξεχνάει τι έγινε το 1940 στα βορειοηπειρωτικά βουνά» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κατά την παρουσίαση του βιβλίου και προσέθεσε ότι το βιβλίο δεν άλλο σκοπό από το να θυμίζει «το ανεξόφλητο χρέος μας προς τους ηρωικούς νεκρούς μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι η περισυλλογή των οστών των άταφων ή ενταφιασμένων σε πρόχειρους τάφους νεκρών ηρώων του ΄40 αποτελεί εθνικό χρέος. «Το ολοκληρωτικό και αθεϊστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα τα πρώτα χρόνια δεν επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον πρώην υπουργό Γιώργο Σούρλα και στον Σύλλογο του οποίου ηγείται για τις επί 14 ολόκληρα χρόνια προσπάθειές τους που λαμβάνουν σάρκα και οστά. Η διαδικασία προχωράει. Ό,τι αγαπάει κανείς, ό,τι θυμάται, μνημονεύει και τιμά ζει μέσα του, δεν πεθαίνει ποτέ. Και εμείς σεβόμαστε, θυμόμαστε και τιμούμε του νεκρούς του 1940» προσέθεσε ο κ. Κυρίζογλου.

«Σήμερα εκπληρώνουμε ένα χρέος μνήμης απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν στο αλβανικό μέτωπο και των οποίων τα οστά τάφηκαν ή μερικές φορές έμειναν και άταφα στα χωράφια της Βορείου Ηπείρου. Φαίνεται ότι έπρεπε ένας Βορειοηπειρώτης αγρότης να μας υπενθυμίσει αυτό το χρέος, όταν οργώνοντας βρήκε τα κόκαλα κάποιον ηρώων, και ο κύριος Σούρλας ανέλαβε την ανακομιδή τους και τον ενταφιασμό τους στο ελληνικό έδαφος. Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει χρόνια πριν, τώρα όμως αυτό το έργο ολοκληρώνεται και το βιβλίο το οποίο παρουσιάζει ο κ. Σούρλας στην ουσία δείχνει όλη αυτή την πορεία του, το οδοιπορικό του, τον αγώνα του για να αποκαταστήσει τη μνήμη αυτών των ανθρώπων» είπε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Ο κ. Σούρλας από την πλευρά του ανέφερε: «Δεν θα ξεχάσουμε τους ήρωες του ΄40 που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Ήταν η υπόσχεσή μας πριν από 14 χρόνια και αυτή την υπόθεση την κάναμε πραγματικότητα με αυτό το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα. Άρχισε επιτέλους, μετά από πολλές προσπάθειες, η αναζήτηση των οστών και ο τμηματικός ενταφιασμός. Όμως δεν σταματάμε εκεί. Υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πεσόντων και το ιερό μας καθήκον για την ελευθερία, τη δημοκρατία για την αξιοπρέπεια. Το μήνυμά τους ήταν και παραμένει επίκαιρο: χρειάζεται εθνική ομοψυχία για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε εκείνους που επιβουλεύονται την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας αξιοπρέπεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βιβλίο του ο κ. Σούρλας καταγράφει όλα όσα συνάντησε κατά τη διάρκεια του αγώνα του, ο οποίος ξεκίνησε το 2004 από ένα τηλεφώνημα ενός Βορειοηπειρώτη που του είπε: «Οργώνω το χωράφι μου, και το αλέτρι μου βγάζει οστά των μαχητών του ΄40, θρυμματίζει κρανία. Και διερωτώμαι εσείς εκεί στην Ελλάδα πού είστε; Γιατί τους εγκαταλείψατε στα βουνά και στα λαγκάδια; Γιατί δεν ενδιαφερθήκατε ποτέ γι΄ αυτούς που έγραψαν την πιο λαμπρή ιστορία;». Από εκείνο το τηλεφώνημα του 2004 πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια γεμάτα γεγονότα, προβλήματα και καταστάσεις που συνάντησε και αντιμετώπισε ο συγγραφέας μέχρι την τελική απόφαση της Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδος-Αλβανίας για την ανεύρεση, την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών των πεσόντων, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018.

Η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σούρλα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου και αντιδημαρχία Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού- Ευόσμου «Ο Σταυραετός» για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Να σημειωθεί ότι με εντολή του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανού πραγματοποιήθηκε έρευνα στα δημοτολόγια για τον εντοπισμό των απογόνων των πεσόντων του Αλβανικού έπους με καταγωγή τον Δήμο, στους οποίους επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης