Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Ο Στράτος Θεοδοσίου, ευρύτερα γνωστός από τα πολλά βιβλία του, πάνω σε θέματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Θετικών Επιστημών, για άλλη μια φορά, με το νέο ογκώδες βιβλίο του, ισορροπώντας απόλυτα μεταξύ Μυθολογίας, Ιστορίας, Τέχνης και Επιστήμης, κατάφερε να δώσει μια νέα διάσταση στους ιδρυτικούς μύθους των αρχαίων πολιτισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 832 σελίδων βιβλίο του, φαίνεται ογκώδες ωστόσο είναι κατανοητό και εύληπτο από όλους. Είναι καλογραμμένο, με σωστές και σαφείς πληροφορίες και έτσι αποτελεί έναν ενδελεχή αστρονομικό στοχασμό πάνω στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων και όλων των αρχαίων ανατολικών λαών, που δημιούργησαν σπουδαίους πολιτισμούς, στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Ο αστρονόμος-συγγραφέας, προσεκτικός και ενδελεχής ερευνητής, αναφέρει ότι στη διάταξη της ύλης ακολούθησε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Κάθε τι το μελετούσε και το διασταύρωνε πολλές φορές κατά τα δώδεκα συνεχή έτη συγγραφής του έργου. Με τον τρόπο αυτόν το κείμενο εμπλουτιζόταν συνεχώς. Τελικά η καταγραφή έγινε επιστημονικά άρτια και εικαστικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Τα Περιεχόμενα του βιβλίου και μόνο να τα διαβάσει κανείς, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Σας προτείνω να τα συμβουλευτείτε από την ανάρτηση του βιβλίου στον εκδοτικό οίκο Δίαυλος. Αρχικά παρουσιάζονται λεπτομερώς όλες οι απαραίτητες αστρονομικές γνώσεις, ένα σημαντικό επιστημονικό βοήθημα για όλους τους λάτρεις της επιστήμης της Αστρονομίας και για όλους τους ερασιτέχνες αστρονόμους και όχι μόνον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια αναλύονται οι αστρικές εποχές του Ταύρου (4000-2000 π.Χ.), του Κριού (2000 π.Χ.-1μ.Χ.) και των Ιχθύων (1μ.Χ. έως σήμερα) σε όλους τους Μεσοποτάμιους λαούς, τους Πέρσες, τους Αιγύπτιους, τους Μινωίτες και τους υπόλοιπους αρχαίους Έλληνες, που συσχετίζονται λεπτομερώς με πολλά δρώμενα της Μυθολογίας, κυρίως όμως με τη γλυπτική και με τα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας, αφού ο Στράτος Θεοδοσίου θεωρεί ότι σαφώς και έχουν δεχτεί αστρονομική επίδραση, όπως ανέφερε ήδη το 2008 στην πρώτη επιστημονική του ανακοίνωση για τα θέματα αυτά.

Πραγματικά, το 2008 προέκυψε η πρώτη εργασία του και η αντίστοιχη διάλεξη «Αστρικές εποχές-Γλυπτική και Χρόνος» που παρουσιάστηκε στο Β΄ Διεθνές Συνέδριό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με τίτλο «Επιστήμη και Τέχνη»(Αθήνα, 2008). Από τότε, εδώ και δώδεκα χρόνια συνεχώς, ενσκήπτει ενδελεχώς σε εμπεριστατωμένες μελέτες, εργασίες και βιβλία της αρχαιοελληνικής σκέψης, της Αρχαιοαστρονομίας, της Αστρονομίας και της Μυθολογίας, προσπαθώντας χρόνια τώρα –σαν αστρονόμος– να εντοπίσει εκείνη την κρυφή γνώση που πάντα ελλοχεύει και ενυπάρχει, παρ’ ότι ερμητικά κλεισμένη, περιμένοντας την κατάλληλη εργασία και μελέτη για να «εμφανιστεί» και πάλι στο προσκήνιο».

Στο τέλος του βιβλίου, ακροθιγώς συσχετίζεται με τις αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων και η επερχόμενη και αναμενόμενη αστρική εποχή του Υδροχόου (Newage), που ήδη έχει «εμφανιστεί» με τα αγάλματα του Υδροχόου-Γανυμήδη.

Όλα αυτά ιδωμένα από την οπτική γωνία του ερευνητή, συγγραφέα-αστρονόμου φαίνονται διαφορετικά, αφού αναλύονται με έναν τρόπο που δεν είναι ο παραδεκτά συνηθισμένος. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα, από το καλογραμμένο αυτό βιβλίο, το αλάνθαστο μπορώ να πω, που στα επιμέρους κεφάλαιά του και στις επιμέρους ενότητές του βρήκα πολλές απαντήσεις σε πολλές απορίες μου, αλλά και περίσσια γνώση τόσο για τους Μινωίτες όσο και για τους ανατολικούς λαούς και τους αρχαίους Αιγύπτιους.

Θεωρώ ότι η πρωτότυπη αυτή έρευνα πρέπει να γίνει κτήμα του φυσικού, του μαθηματικού, του αστρονόμου, του γεωλόγου, του αρχαιολόγου, του φιλοσόφου, του φιλολόγου, του ιστορικού, του θεολόγου, ειδικότερα για την αστρική εποχή των Ιχθύων, του ερασιτέχνη αστρονόμου, του κάθε μύστη του ελληνικού πολιτισμού και του ενδελεχή μελετητή της ελληνικής Αστρονομίας, Μυθολογίας και Ιστορίας. Το ογκώδες και συναρπαστικό αυτό βιβλίο είναι ένα έργο ζωής και αποτελεί την κατάθεσή του στην υπέροχη ελληνική Μυθολογία και στην προαιώνια σχέση της με τη μητέρα των επιστημών την Αστρονομία!

Ο Στράτος Θεοδοσίου στη σοβαρή και εμπεριστατωμένη αυτή μελέτη του, χωρίς την παραμικρή ένδειξη αστρολογικών, αποκρυφιστικώνή μεταφυσικών παρερμηνειών προχωρά σε μια μεθοδική επιστημονική καταγραφή όλων των ελληνικών ‒και όχι μόνον‒ μύθων που συσχετίζονται με αστρονομικούς αποσυμβολισμούς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική Μυθολογία αποτελεί ένα διαβατήριο για τον έναστρο ουρανό και την τέχνη, όπως αυτή μεγαλούργησε στις αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων. Σήμερα η επιστήμη συμπορεύεται με πολλές εκφάνσεις της τότε ζωής του ανθρώπου, αφού σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και δημοσιεύσεις, τα οικόσιτα δυναμικά ζώα, ιδιαιτέρως ο ταύρος και ο κριός, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ισχυροποίηση και την επιβίωση του ανθρώπου επί της Γης. Η ιστορία της εξημέρωσης των ζώων από τον άνθρωπο ανάγεται στις απαρχές του πολιτισμού, ενώ, ο Στράτος Θεοδοσίου επισημαίνει το γεγονός ότι η ανθρωπότητα εξελίχθηκε με τη σημαντική βοήθεια των βοοειδών.

Ο ερευνητής, αστρονόμος-συγγραφέας συνδύασε πρωτότυπα τη Μυθολογία, την Ιστορία και την Τέχνη με την Αστρονομία αναλύοντας ένα μεγάλο πλήθος μυθολογικών και ιστορικών αναφορών. Το βιβλίο εικαστικά είναι θαυμάσιο, αφού περιέχει ένα τεράστιο αριθμό κατάλληλων και αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών. Σημειώνω ότι σχεδόν όλες οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τις περιηγήσεις του συγγραφέα στα πολλαπλά ταξίδια του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και χώρες του εξωτερικού (Βιετνάμ, Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη και Ευρώπη), επισκεπτόμενος παράλληλα και τα αντίστοιχα Μουσεία τους.

Η ελληνική Μυθολογία ήταν ο καταλύτης για την καταγραφή αυτού του πρωτότυπου έργου. Όλο το βιβλίο διαπνέεται από το έντονο ελληνικό πνεύμα. Ο συγγραφέας εμπνεόμενος συνεχώς από την αμφίδρομη σχέση Μυθολογίας και Αστρονομίας δημιούργησε ένα πραγματικό και πολύ χρήσιμο βιβλίο αναφοράς με πλούσια Βιβλιογραφία, που σημειωτέον έχει διαβαστεί όλη από τον συγγραφέα, και ένα πολυσέλιδο και χρηστικό αλφαβητικό ευρετήριο ‒ελληνικό και ξένο‒ στο τέλος του βιβλίου. Το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει ο κάθε συγγραφέας στους φανατικούς αναγνώστες του που έτσι θα βρίσκουν αμέσως αυτό που θέλουν να αναζητήσουν πολύ εύκολα..

Το σημαντικό, 832 σελίδων, βιβλίο του Στράτου Θεοδοσίου είναι ένα αριστούργημα γραφής. Η «ΑΣΤΡΟΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» είναι ένα πρωτότυπο, πολυσέλιδο έργο, όπου ο συγγραφέας, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, κατάφερε να δέσει αρμονικά τη Μυθολογία με την Αστρονομία και όχι μόνον

Εν κατακλείδι, η «Αστρομυθολογία. Ο αστρονομικός αποσυμβολισμός των μύθων των Ελλήνων και των αρχαίων λαών στις αστρικές εποχές του Ταύρου, του Κριού και των Ιχθύων», από τις Εκδόσεις Δίαυλος (Ιούνιος, 2021),αποτελεί ένα ογκώδες, εύληπτο όμως και κατανοητό από όλους, στο διάβασμά του, βιβλίο.

Δείτε ακόμα:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης