Πολύτιμος οδηγός και εξαιρετικός σύμβουλος για την αντιμετώπιση της βουλιμίας και της παχυσαρκίας το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Ζουμπανέα «Διατροφική νοημοσύνη» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα») 

Άνθρωποι που με τη βοήθεια του συγγραφέα κατάφεραν να «νικήσουν» τον εχθρό της βουλιμίας, επιστήμονες του χώρου της διατροφής, της υγείας και της ψυχολογίας, αλλά και δεκάδες φίλοι του διαιτολόγου-διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα βρέθηκαν κοντά του στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Διατροφική Νοημοσύνη. Η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», και η οποία πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του καταστήματος Public στο Σύνταγμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα μιας παρουσίασης βιβλίου, με τυπικές περιγραφές περιεχομένου και επαίνους για την έκδοση, τόσο ο ίδιος ο συγγραφέας όσο και οι ομιλητές της εκδήλωσης μετέτρεψαν τις ομιλίες τους σε σύντομες, περιεκτικές και κατανοητές διαλέξεις γεμάτες καινούργιες πληροφορίες, πολύτιμες εμπειρίες, συμβουλές και γνώσεις για τις λεγόμενες «διατροφικές διαταραχές», τις αιτίες που τις προκαλούν και την αντιμετώπισή τους.  

Στόχος του βιβλίου είναι να λειτουργήσει σαν ένας υπομονετικός σύντροφος, που γνωρίζει καλά τις δυσκολίες και τις θυσίες των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα και που ταυτόχρονα μέσα από την εμπειρία είναι σε θέση να τους προσφέρει γνώσεις και τεχνικές για να κερδίσουν τη μάχη με τη βουλιμία.  

Την παρουσίαση άνοιξε ο στενός φίλος του συγγραφέα και σεφ της εκπομπής «Πρωινός Καφές», Νικόλαος Σακελαρίου, ο οποίος τόνισε ότι «στη δίαιτα πρέπει να βάζουμε γεύση» και αποκάλυψε με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο μικρά μυστικά για να γίνονται ακόμα και τα πιο βαριά φαγητά –όπως ο μουσακάς– κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Διατροφική Νοημοσύνη” Ευάγγελος Ζουμπανέας μαζί με δύο εκ των ομιλητών, την κα Μάρα Δαρμουσλή μοντέλο και συνιδρυτικό μέλο της Μ.Κ.Ο. “ΑΝΑΣΑ” και τον σεφ της εκπομπής “Πρωινός Καφές” Νικόλα Σακελλαρίου

 

Τη σκυτάλη πήρε ο διδάκτορ Αθλητικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Άσκησης, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας και μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας δρ. Εμμανουήλ Γεωργιάδης. Με απλά αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και με τη βοήθεια διαγραμμάτων, ο ομιλητής εξήγησε τον ψυχολογικό κύκλο της βουλιμίας και των παραγόντων που την προκαλούν. Παρουσίασε αναλυτικά την αξία της σωματικής άσκησης και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η υγεία και όχι το αδυνάτισμα πρέπει να είναι ο τελικός στόχος Το αδυνάτισμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα θετικό ενδιάμεσο αποτέλεσμα». 

 

 

 

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Διατροφική Νοημοσύνη”, Ευάγγελος Ζουμπανέας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την παρουσίαση της έκδοσης.

 

 

 

Η Ιωάννα Κοντελέ, διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονική συνεργάτης της μονάδας εφηβικής υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐας Κυριακού, μιλώντας για το τεράστιο ποσοστό ανθρώπων με προβλήματα διατροφικών διαταραχών παγκοσμίως, παρουσίασε τη βιωματική σχέση των «ασθενών» με το φαγητό σαν μία παντοτινή «εσωτερική φυλακή», όπου η τροφή απαγορεύεται και η λήψη της προκαλεί ενοχές και καταλήγει στην αυτοτιμωρία. «Η Διατροφική Νοημοσύνη του Ευάγγελου Ζουμπανέα είναι το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα που ασχολείται με τις διατροφικές διαταραχές, έναν τομέα εν πολλοίς άγνωστο στη χώρα μας ακόμα και σε πολλούς γιατρούς-διατροφολόγους», είπε μεταξύ άλλων η κα Κοντελέ. 

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκε και μίλησε η Μάρα Δαρμουσλή, μοντέλο και συνιδρυτικό μέλος της Μ.Κ.Ο. «ΑΝΑΣΑ» που βοηθά ανθρώπους με προβλήματα διατροφικών διαταραχών. Παρά το επάγγελμά της, η κα Δαρμουσλή μίλησε επικριτικά για τα σημερινά εξαντλητικά πρότυπα ομορφιάς και τις συναδέλφους της που προβάλλουν την εικόνα της νευρικής ανορεξίας και χαρακτήρισε τα προβλήματα διατροφής ως τη «σύγχρονη μάστιγα». 

Η διαιτολόγος-διατροφολός και επιστημονική συνεργάτης της μονάδας εφηβικής υγείας του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, Ιωάννα Κοντελέ, η υπεύθυνη των εκδόσεων non fiction των Ελληνικών Γραμμάτων Ευδοκία Πρασίνου, ο διδάκρο Αθλητικής Ψυχολογίας και Χυχολογίας της Άσκησης, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας και μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας δρ. Εμμανουήλ Γεωργιάδης και ο διαιτολόγος-διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Διατροφική Νοημοσύνη” Ευάγγελος Ζουμπανέας.

Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας Ευάγγελος Ζουμπανέας, ο οποίος με τη βοήθεια video wall εξήγησε μεταξύ άλλων στους καλεσμένους του τη λειτουργία των μηχανισμών της πείνας και του κορεσμού καθώς και τον καθοριστικό των νευροδιαβιβαστών τόσο στη διαδικασία της σίτισης γενικά όσο και στις διατροφικές διαταραχές ειδικότερα. Ταυτόχρονα εξήρε το συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης και παρότρυνε τους παρισταμένους να ξεχάσουν το «κώλυμα με τη ζυγαριά», η οποία δεν είναι και ο πιο ασφαλής δείκτης του σωματικού βάρους ή καλύτερα του λίπους, το οποίο καταπολεμάται στη δίαιτα. 

Ιδιαίτερα συγκινητική και ταυτόχρονα ενθαρρυντική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση μιας γυναίκας που πάσχει από διατροφικές διαταραχές, ο αγώνας της οποίας και οι καθημερινές νίκες της απέναντι στα υπερφαγικά επεισόδια χρησίμευσαν ως αφορμή για τον Ευάγγελο Ζουμπανέα. 

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του, ενώ όλοι οι προσκεκλημένοι έφυγαν με ένα υπέροχο δώρο: έντυπο ενημερωτικό υλικό από το περιοδικό «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» για τους ενήλικες και από τη ΦΑΓΕ για τους μικρότερους, καθώς κι ένα πακέτο κράκερς χωρίς ζάχαρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. 

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: ΦΑΓΕ, NESTLE Fitness, Astra Medical Hellas, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και χορηγοί επικοινωνίας τα περιοδικά: «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» και «FAMILY LIFE».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης