Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Τσακωνιάτη «Γιάννης Σμαραγδής: Ο αρχιτέκτονας της ψυχής» θα γίνει τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 19.00 στη Στοά του βιβλίου.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους του ελληνικού κινηματογράφου και το φιλμικό του έργο, είναι το θέμα του νέου βιβλίου του εξαιρετικού θεωρητικού του κινηματογράφου Μίμη Τσακωνιάτη, «Γιάννης Σμαραγδής: Ο αρχιτέκτονας της ψυχής» και υπότιτλο «Καλή σου νύχτα, κυρ’ Αλέξανδρε» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρμός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βιογράφο του ελληνικού φωτός» τον χαρακτηρίζει ο συγγραφέας σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας, το οποίο αναφέρεται στην ταινία για τον άγιο των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1981 στην ΕΡΤ.

Θα ακολουθήσουν βιβλία για τις ταινίες Καβάφης, ElGreco και Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι, ταινίες αφιερωμένες σε πρόσωπα πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού που κινηματογράφησε ποιητικά ο Γιάννης Σμαραγδής.

Με μεγάλη συγκίνηση κράτησε στα χέρια του αυτό το πρώτο βιβλίο ο μεγάλος σκηνοθέτης. Έχοντας δεχθεί και νιώσει στη μακρόχρονη πορεία του την αναγνώριση και την επιβράβευση (αλλά και την εχθρότητα και την ιταμότητα…), νιώθει ακόμα πιο επιφορτισμένος μέσα από το έργο του να τιμηθεί όσο περισσότερο γίνεται η πατρίδα! Και το φως της! Διατηρώντας πάντα τον ιδιαίτερο τρόπο να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, να τις αναλύει και να δημιουργεί πάντα με τον απαράβατο κώδικα αξιών που τον χαρακτηρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη είναι η χαρά του για την επικείμενη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου. Είναι άλλωστε πρωτοφανές, για την Ελλάδα, τουλάχιστον ένα έργο που έχει γίνει για την τηλεόραση να τοποθετείται στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου και να κυκλοφορεί ένα ολόκληρο βιβλίο μόνο για αυτό το έργο.

Κι αυτό στον απόηχο μιας ακόμη επιτυχίας του Γιάννη Σμαραγδή. Της τελευταίας του ταινίας Καζαντζάκης.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο στον κινηματογράφο Pickwick ένα τιμητικό αφιέρωμα στις ταινίες του. Το αφιέρωμα προέκυψε μετά από εκατοντάδες τηλεφωνήματα κατοίκων του Σικάγο, Ελλήνων και όχι μόνο, που είδαν την ταινία Kαζαντζάκης προτρέποντας και εκατοντάδες άλλους συνανθρώπους τους να τη δουν. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία προβλήθηκε για μια φορά στο Σικάγο με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις, δεν χώρεσαν οι θεατές κι αποφασίστηκε και δεύτερη προβολή. Μετά, και πάλι δεν χώρεσαν οι θεατές και προβλήθηκε για δεύτερη εβδομάδα. Προκειμένου να βρεθεί λύση να ικανοποιηθεί η επιθυμία του κόσμου που ζητούσε μετ’ επιτάσεως να τη δει, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να κάνουν αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη προβάλλοντας και τις ταινίες του El Greco, Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι και Καζαντζάκης.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα! Και τα αιτήματα του κοινού για άλλες επαναλήψεις συνεχίζουν να έρχονται…

Η μεγάλη χαρά όσων το παρακολούθησαν ήταν πως μπόρεσαν να δουν και την ταινία El Greco, κορυφαία του σκηνοθέτη η οποία έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα φθάνοντας το ιλιγγιώδες νούμερο των 1.200.000 εισιτηρίων. Μάλιστα, το 2012 η ταινία κατατάχθηκε στην 5η θέση σε λίστα στον διεθνή ιστότοποIMDB στις 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Πρόσφατη είναι και η αποθεωτική υποδοχή της ταινίας του Σμαραγδή Kαζαντζάκης στην προβολή που έγινε στην UNESCO στο Παρίσι όπου εκατοντάδες θεατές, κυρίως ξένοι μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα παρακολούθησαν και χειροκρότησαν θερμά.

Προβολές της συγκεκριμένης ταινίας έγιναν το καλοκαίρι σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Και αυτό συνεχίζεται. Ο Kαζαντζάκης ξεπέρασε ήδη τις 300.000 εισιτήρια, και όπως όλα δείχνουν ο κύκλος της πορείας του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο ακάματος σκαπανέας της Έβδομης Τέχνης, όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος Δ.Ε. του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Ιωνία» Χρίστος Στερ. Μπελλές στην εκδήλωση προς τιμήν του σκηνοθέτη που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία. «Ομιλούμε για ένα μύστη της αληθινής τέχνης και τον τιμούμε γιατί έχει ήθος με την ομηρική έννοια της λέξης. Στον Όμηρο η λέξη ήθος σημαίνει τόπο, πατρίδα. Και ο Γιάννης Σμαραγδής σεργιανίζει στις γειτονιές του κόσμου κρατώντας σφιχτά το χέρι της μεγάλης του ερωμένης, που δεν είναι άλλη από τη γενέθλια γη, την πατρίδα, την Ελλάδα».

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Τσακωνιάτη «Γιάννης Σμαραγδής: Ο αρχιτέκτονας της ψυχής» θα γίνει τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 19:00 στη Στοά του βιβλίου.

Οι παρευρισκόμενοι θα λάβουν ένα δώρο έκπληξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης