Όλοι γνωρίζουν τον Κάρλ Μάρξ, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και τον Ιωσηφ Στάλιν. Αλλά ποιος ξέρει την Τζένη Μαρξ; Ποιος γνωρίζει τη Μιλέβα Μάριτς ή την Ναντέζντα Αλιλούγεβα; Η σουηδή φεμινίστρια και συγγραφέας κόμικς Λιβ Στρεμκιστ αφιέρωσε ένα ολόκληρο βιβλίο σε αυτές και σε άλλες γυναίκες διάσημων ανδρών. «Είμαι κάθε γυναίκα» είναι το νέο βιβλίο της Λιβ και οι ιστορίες που αναφέρει σε κάνουν να θυμώνεις – αλλά και να γελάς

Είναι οι ιστορίες γυναικών που δεν μπόρεσαν ποτέ να ανακαλύψουν ή να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους εξαιτίας των συζύγων τους. Γυναίκες που παρέμειναν σχεδόν αόρατες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για πάντα. Γυναίκες που έγιναν οικονομικά και συναισθηματικά εξαρτημένες και των οποίων η ζωή ήταν να ευχαριστήσουν, να υπακούσουν, να υποστηρίξουν και να καλλιεργήσουν τους άντρες τους. Η Λιβ μιλάει για τις γυναίκες στη ζωή του Στάλιν, του Μαρξ, του Αϊνστάιν ή του Έλβις Πρίσλεϊ και πώς αυτοί εκμεταλλεύθηκαν σωματικά και ψυχολογικά τις σχέσεις και τους γάμους τους. Για παράδειγμα, η δεύτερη σύζυγος του Στάλιν, η Ναντέζντα Αλιλούγεβα, διέφυγε από τον τρομερό γάμο της μόνο μέσω της αυτοκτονίας. Η Ναντέζντα Αλιλούγεβα λέγεται ότι είχε υποστεί κακοποιήσεις και απιστίες από τον Στάλιν, αλλά έκανε υπομονή. Εκτός από κείνη την αποφράδα μέρα στο Κρεμλίνο, στους εορτασμούς της 15ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης, που αρνήθηκε να υψώσει το ποτήρι σε πρόποση του Στάλιν, επέστρεψε στην οικία της και έγραψε μια φαρμακερή επιστολή που αποκήρυττε τον σοβιετικό ηγέτη ως τύραννο, πήρε ενα περίστροφο και αυτοπυροβολήθηκε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πρισίλα Πρίσλεϊ έζησε για δώδεκα χρόνια με τους παράλογους κανόνες του Έλβις , πριν τελικά αποπειραθεί να τον αφήσει. Και η Μιλέβα Μάριτς συνέβαλε σημαντικά στη θεωρία της σχετικότητας, αλλά αφού ο Αϊνστάιν την είχε αφήσει μόνη της με τους γιους τους για την ξαδέλφη της και ποτέ δεν ανέφερε το όνομά της στο έργο του.

Η Μιλέβα, εκτός ότι γέννησε τρία παιδιά μαζί του, ήταν πολύ πιθανόν να «γέννησε» και την περίφημη Θεωρία της Σχετικότητας κάνοντας όλους τους απαραίτητους μαθηματικούς υπολογισμούς γι’ αυτήν. Και γι’ αυτόν τον λόγο ίσως ο Αϊνστάιν, όταν πήρε το Βραβείο Νόμπελ, κατέθεσε όλο το ποσό στο λογαριασμό της, παρόλο που εκείνη την εποχή ήταν πλέον χωρισμένοι κι εκείνη πάλευε μόνη της να μεγαλώσει τα παιδιά τους…

O τίτλος του βιβλίου, «Είμαι Κάθε γυναίκα», είναι δανεισμενος απο ένα τραγούδι του Αμερικανού μουσικού Τσάκα Χαν. Το κείμενο συνοδεύεται από κόμικς και επισημαίνει ότι όλες αυτές οι προσωπικές ιστορίες στο τέλος έχουν κάτι κοινό: τη δομική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η καταπίεση των γυναικών σε μια σχέση, ο υποβιβασμός τους στον άνθρωπο των παραδοσιακών ρόλων. Το γεγονός ότι η ευφυΐα και το ταλέντο τους συχνά αγνοούνται ή μειώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι η Στρεμκιστ χρησιμοποιεί ακραία ιστορικά παραδείγματα,μπορεί κανείς να δει παρόμοια φαινόμενα σε πολλές σχέσεις.

Η Λιβ Στρεμκιστ ζει στο Μαλμοε. Ήδη από πέντε ετών έκανε τα δικά της κόμικς, αλλά σταμάτησε, μέχρι που άρχισε να ζωγραφίζει και πάλι κόμικς σε ηλικία 23 ετών. Δημοσιεύει τακτικά σκίτσα της στο περιοδικό κόμικς Galago και σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες στη Σουηδία.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και τα κόμικς της αφορούν κυρίως κοινωνικοπολιτικά ζητήματα από φεμινιστική και αριστερή άποψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης