Οι Βυζαντινοί

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009, 10:55
Οι Βυζαντινοί

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατέχει αβέβαιη θέση στην ευρωπαϊκή Ιστορία. Αν και συχνά παρερμηνεύεται ως ο εκλιπών διάδοχος του κλασικού κόσμου, ανήκει στο κυρίως ρεύμα της ευρωπαϊκής και μεσογειακής Ιστορίας. Ο αντίκτυπός της είναι αισθητός ως τις μέρες μας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το παρόν βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στα περίπλοκα ζητήματα της ιστορίας, των εθνοτήτων και της ταυτότητας του Βυζαντινού Κράτους.

Ο βυζαντινός κόσμος υπήρξε συνάμα το σημείο συνάντησης του Ισλάμ με τη Χριστιανοσύνη. Οι Βυζαντινοί βρέθηκαν να αλληλεπιδρούν και να συνυπάρχουν με τους μουσουλμάνους, είτε επρόκειτο για τους Άραβες του 7ου αιώνα είτε για τους Οθωμανούς του 15ου αιώνα. Η έκταση και η μορφή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, υπέστησαν πολλές μεταβολές, ενώ ο πολύμορφος κόσμος των υστεροβυζαντινών χρόνων διέφερε κατά πολύ από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του 4ου  αιώνα, εποχή κατά την οποία είχε ιδρυθεί η πρωτεύουσα, Κωνσταντινούπολη. Ο κόσμος που περιέβαλλε το Βυζαντινό Κράτος γνώρισε και αυτός δραματικές αλλαγές κατά την ίδια περίοδο, αλλά η βυζαντινή ταυτότητα υπήρξε ανθεκτική και διακριτή. Η ένταση την οποία προκάλεσε στη βυζαντινή κοινωνία η αντιπαράθεση ανάμεσα στη μεταβολή και τη συνέχεια αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα που διερευνώνται στο βιβλίο αυτό.

 

Το βιβλίο ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση, σε σχέση με παλαιότερα συναφή έργα, τόσο ως προς την απεικόνιση όσο και ως προς την περιγραφή του βυζαντινού πολιτισμού. Το βιβλίο επικεντρώνεται στους πολίτες του Βυζαντινού Κράτους, στην οπτική τους για τη θέση τους στον κόσμο και για τον πολιτισμό τους, καθώς και στις μεταβολές που γνώρισαν στο διάβα των αιώνων. Ως αποτέλεσμα, η ζωή και οι συνήθειες περιγράφονται με γλαφυρότητα, ενώ παράλληλα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρίσκει τη θέση της στην Ιστορία, στο επίκεντρο της εξέλιξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού.”

Timothy Gregory, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η ΑΒΕΡΙΛ ΚΑΜΕΡΟΝ είναι καθηγήτρια Αρχαίας και Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κοσμήτορας του Κολεγίου Κιμπλ. Πρόσφατα της απονεμήθηκε ο τίτλος της Dame Commander της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί πολλά έργα σχετικά με τη Βυζαντινή και την Αρχαία Ιστορία. Το βιβλίο ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ τιμήθηκε με το βραβείο CRITICOS 2006.

 

Συγγραφέας: Άβεριλ Κάμερον,  Αγγλία - Μετάφραση: Γιώργος Τζήμας -Πρόλογος-Επιστημονική Επιμέλεια: Ηλίας Γιαρένης

Σειρά: Γενικών Γνώσεων - Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2009

Σελ.: 416 - Τιμή: 22,00 € - ISBN: 978-960-453-529-3

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009, 10:55