Ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες κι ελάχιστα πρόσωπα. Η Ελπίδα Νοργαλά -μια νεαρή συγγραφέας- και ο Μιχάλης Ψαλτάκης –ένας δημοσιογράφος σε εφημερίδα. Η μοίρα τούς ενώνει ένα πρωινό στην Πανεπιστημίου, όταν εκείνη παρακολουθεί πλανεμένη μια πεταλούδα, και εκείνος περνά με τη μοτοσικλέτα του. Ακολουθεί ένα ατύχημα και η Ελπίδα μένει στο νοσοκομείο σε κώμα. Με τις συχνές επισκέψεις ο Μιχάλης αισθάνεται ότι κάτι ιδιαίτερο τους συνδέει, αυτό όμως δεν είναι αρκετό ώστε να τον εμποδίσει να κλέψει το βιβλίο της, που αναφέρεται στα «σ’ αγαπώ» της προδοσίας. Ανακαλύπτει αργά τα συναισθήματά του για κείνη και αποδέχεται τον έρωτά του, όταν κινδυνεύει να τη χάσει. Η ανάγκη του να την κρατήσει στη ζωή του τον οδηγεί στην απάτη, στον εξευτελισμό, στη συνειδητοποίηση, στη συγγνώμη, που δεν είναι λέξη αλλά πράξη.

Η συγγραφέας Σοφία Στεκουλέα έξι χρόνια μετά το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η γύμνια της γιούκας», που εκδόθηκε απ’ τα «Ελληνικά Γράμματα», επιστρέφει με το «Μια πεταλούδα στην Πανεπιστημίου», το δεύτερο συγγραφικό εγχείρημά της, που κυκλοφορεί από τον νεοεμφανιζόμενο εκδοτικό οίκο «Λευκή Σελίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άξονας του βιβλίου είναι ο έρωτας. Όμως, γύρω από αυτόν περιστρέφονται πρόσωπα, ιδέες, ερωτήματα και καταστάσεις που προκαλούν τον αναγνώστη να ακολουθήσει τη διαδρομή τους, ώστε να ανακαλύψει ο ίδιος τα ψέματα που κρύβονται πίσω από τις αλήθειες των λέξεων.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 2 Μαΐου στις 19.00 το απόγευμα, στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (στη συμβολή των οδών Λασκαρίδου και Φιλαρέτου), ο οποίος παραχωρήθηκε ευγενικά από τον δήμο της περιοχής.

Για το έργο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντάρας και οι δημοσιογράφοι Σοφία Βούλτεψη και Γιώργος Φιλιππάκης. Αποσπάσματα θα αποδώσει η ηθοποιός Έλενα Φίλιππα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη βραδιά θα συντονίσει η συγγραφέας Εύα Πετροπούλου – Λιανού, ενώ θα «ντύσει» μουσικά η τσελίστας Ουρανία Καραντούμη.

Ο χώρος όπου πραγματοποιείται η παρουσίαση του βιβλίου και σήμερα είναι η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας, είναι το σπίτι όπου μεγάλωσε και έζησε η Σοφία Λασκαρίδου (1882-1965). Ήταν η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η ζωγράφος μετά από προτροπή της μητέρας της παρουσιάσθηκε το 1901 στον τότε βασιλιά Γεώργιο Α’ και του ζήτησε την ψήφιση νόμου για την εισαγωγή και των γυναικών στη Σχολή Καλών Τεχνών, «ανοίγοντας» έτσι ουσιαστικά τον δρόμο για την εισαγωγή τους σε ανώτατα ιδρύματα.

Δάσκαλοι της υπήρξαν, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο Νικηφόρος Λύτρας και ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ενώ αργότερα είχε επαφές και συνδεόταν φιλικά με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τη Θάλεια Φλωρά κ.ά.. Θεωρείται μια από τις σημαντικές καλλιτέχνιδες του 19ου αιώνα που διαμόρφωσαν και χάραξαν τον δρόμο για την πορεία της τέχνης στην Ελλάδα και βοήθησαν στη διάδοση της στις επόμενες γενιές.

ISBN: 789609745024
ΤΙΜΗ: 13 €
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Λευκή σελίδα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σοφία Στεκουλέα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: sofiastekoulea@yahoo.gr
ΤΗΛ: 2109584885, 6942778917

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης