Τι είναι η Δύση; Η λέξη βρίσκεται παντού, από τις ειδήσεις μέχρι τα βιβλία της ιστορίας. Αλλά έχει τόσες διαφορετικές έννοιες που συχνά προκαλείται σύγχυση. Είναι μια περιοχή του κόσμου; Η Ευρώπη; Η Αμερική; Και οι δύο; Ή το σύνολο των πλούσιων χωρών; Είναι μια μορφή κοινωνίας; Ένα οικονομικό σύστημα; Μια θρησκεία, ένας τρόπος ζωής, ένας τρόπος σκέψης; Η ύπαρξή της πρέπει να μας χαροποιεί ή να μας προβληματίζει; Πού, λοιπόν, βρίσκεται σήμερα η Δύση; Σε συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη; Ή μήπως έχει γίνει παγκόσμια; Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποσαφηνίσουμε την έννοια της Δύσης, πρέπει να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα. Αυτό ακριβώς αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο διάσημος φιλόσοφος και συγγραφέας Ροζέ-Πολ Ντρουά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ροζέ-Πολ Ντρουά γεννήθηκε στο Παρίσι το 1949. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normale Superieure. Σε ηλικία μόλις 23 ετών πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη φιλοσοφία, εξέδωσε ένα βιβλίο για τη δημοσιογραφία και δημοσίευσε τα πρώτα του άρθρα στην εφημερίδα Le Monde. Μέχρι σήμερα συνεχίζει τόσο τη δημοσιογραφική όσο και την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως δημοσιογράφος, έχει πάρει συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα, όπως ο Ουμπέρτο Έκο, ο Μισέλ Φουκό, ο Κλοντ Λεβί-Στρος, ο Τζορτζ Στάινερ κ.ά., ενώ έχει δική του εβδομαδιαία στήλη στη Le Monde. Κάποια από τα άρθρα του έχουν εκδοθεί στο βιβλίο με τον τίτλο Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΣΟΦΩΝ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Από το 1989, ο Ροζέ-Πολ Ντρουά εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, όπου μελετά την επιρροή των ασιατικών συστημάτων σκέψης στην ευρωπαϊκή φιλοσοφική φαντασία, καθώς και το πρόβλημα των συνόρων της φιλοσοφικής ταυτότητας. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του 101 ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου France Television 2001 και έχει μεταφραστεί σε 21 γλώσσες, και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Ο Ζαν Φιλίπ ντε Τονάκ είναι δημοσιογράφος στο περιοδικό Nouvel Observateur και συγγραφέας. Έχει εκδώσει πολλά δοκίμια, μια βιογραφία και ένα μυθιστόρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργα του ιδίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός:


Αυτοί οι άνθρωποι είχαν παράξενους τρόπους ζωής. Άφηναν τα ενδύματά τους να γεμίζουν τρύπες, δίδασκαν σε Σχολές χωρίς μαθητές, έπεφταν σε έκσταση. Οι τρόποι θανάτου τους ήταν εξίσου αλλόκοτοι: ο ένας έπεσε μέσα σ’ ένα ηφαίστειο, ενώ ο άλλος γελούσε μέχρι τελικής πτώσεως. Και σχεδόν όλοι είχαν οικονομικές δυσκολίες. Αυτούς τους επίμονους πειραματιστές στην αρχαιότητα τους αποκαλούσαν αναζητητές της σοφίας ή φιλοσόφους. Σήμερα έχουμε ξεχάσει πόσο παράξενοι υπήρξαν. Για να γνωρίσουν αυτούς τους χαμένους σοφούς, ο Ροζέ-Πολ Ντρουά και ο Ζαν-Φιλίπ ντε Τονάκ αποφάσισαν να σκάψουν βαθιά μέσα σ’ ένα σωρό από ιστορίες, λόγους και ανέκδοτα. Το αποτέλεσμα: μία ασυνήθιστη, εκπληκτική και διασκεδαστική όψη της Δυτικής φιλοσοφίας.

“Τι είναι φιλοσοφία;” Ένα ερώτημα που πολλοί θα φαντάζονταν ότι στην απάντησή του κρύβει δυσνόητες έννοιες, πολύπλοκους στοχασμούς, αναλύσεις κατανοητές μόνο από τους ειδικούς, τους “μυημένους” στη φιλοσοφία. Και όμως, ο Ροζέ-Πολ Ντρουά μάς αποδεικνύει ότι μπορεί ο καθένας να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία όπως θα ασχολιόταν, για παράδειγμα, με το ποδόσφαιρο: ως επαγγελματίας, ως ερασιτέχνης, ακόμα και ως αρχάριος. Τοποθετώντας τη δεκαεξάχρονη κόρη του απέναντί του, την εμπλέκει σε ένα φανταστικό διάλογο ερωταποκρίσεων. Στη θέση της κοπέλας μπορεί να τοποθετηθεί οποιοσδήποτε άνθρωπος ενδιαφέρεται για τη φιλοσοφία μα και καθένας που προβληματίζεται σχετικά με την ηθική, τη δικαιοσύνη, το θάνατο, την ελευθερία… Γιατί, σε τελική ανάλυση, η φιλοσοφία δεν είναι μια θεά που κατοικεί αλλού, έξω από μας, σε έναν κόσμο μακρινό και άγνωστο, αλλά μια δραστηριότητα άμεσα συνυφασμένη με τη ζωή, την καθημερινότητα μας.


Έχετε μήπως ήδη συναντήσει κάποιους φιλοσόφους; Μείνατε αρκετό καιρό στη συντροφιά τους; Σας έτυχε να διαπιστώσετε ότι δεν είναι θλιμμένοι; Το βιβλίο αυτό σας προτείνει να συναναστραφείτε πολλούς φιλοσόφους, διάσημους ή παραγνωρισμένους, αρχαίους ή σύγχρονους, Δυτικούς ή Ανατολικούς, αποκτώντας μια σχέση στενή και οικεία. Θα διαπιστώσετε ότι αυτοί οι κατασκευαστές ιδεών, που συχνά τους θεωρούν άχαρους, είναι περίεργοι άνθρωποι της περιπέτειας, πειραματιστές της ζωής. Δεν έχετε κανένα λόγο να τους φοβάστε. Θα σας κάνουν να δείτε πόσο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους η σκέψη, η ζωή και το γέλιο. Από τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα μέχρι τον Φουκό και τον Ντελέζ, θα διαισθανθείτε ότι η καθημερινή άσκηση της φιλοσοφίας αγωνίζεται ενάντια σε δύο μονάχα εχθρούς: τη βλακεία και τη θλίψη.

__________________________________________________________________________
Ροζέ-Πολ Ντρουά: “Μικρή Ιστορία της Δύσης”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης