Στο «Πόλις Art Cafe» θα μιλήσει το βράδυ (30/6) ώρα 20.00, ο Αμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Σόντερς, που απέσπασε το βραβείο Booker 2017 για το μυθιστόρημά του «Λήθη και Λίνκολν» (μετάφραση Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδόσεις Ίκαρος). Ο Σόντερς θα συζητήσει με τον μεταφραστή του, Γ.- Ι. Μπαμπασάκη, ενώ συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Γρηγόρης Μπέκος.

Γεννημένος το 1958 στο Αμαρίλο του Τέξας και μεγαλωμένος στο Σικάγο, ο Σόντερς έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες φαντασίας για παιδιά και δοκίμια, ενώ έχει κερδίσει πολλά αμερικανικά βραβεία για τα διηγήματά του. Στο «Λήθη και Λίνκολ», που είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο Αβραάμ Λίνκολν. Τον Σεπτέμβριο του 1862, όταν ο Εμφύλιος μετράει ακόμη μόλις έναν χρόνο, ο Λίνκολν χάνει τον αγαπημένο του γιο Γουίλι, που πεθαίνει από τυφοειδή πυρετό. Δύο ημέρες αργότερα, ο Γουίλι κηδεύεται σε μαρμάρινη κρύπτη της Τζόρτζταουν και το ίδιο βράδυ ο πατέρας του πηγαίνει ασυνόδευτος στο νεκροταφείο για να θρηνήσει σιωπηλά το παιδί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πενθώντας για τον Γουίλι, ο Λίνκολν θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα πνεύματα του νεκροταφείου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας χορός φαντασμάτων που ο Σόντερς εμπνεύστηκε από τη βουδιστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος δεν αποτελεί μόνιμη και τελεσίδικη κατάσταση, αλλά ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την αναγέννηση του νεκρού. Κατά την ενδιάμεση αυτή φάση, η ψυχή συνεχίζει να βιώνει διάφορες εμπειρίες, που την προετοιμάζουν για την επάνοδό της στον κόσμο.

Ένα από τα βασικά θέματα του βιβλίου είναι ο ίδιος ο Λίνκολν: Η θέση και η στάση του ως Προέδρου κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου (ενός πολέμου που είχε στο επίκεντρό του τη δουλεία), η κατάθλιψή του, η οποία τον κυνήγησε εφ’ όρου ζωής και δεν είχε ως μοναδική της πηγή τον θάνατο του Γουίλι, ο βαθμός της πολιτικής του αποδοχής, ακόμα και η φυσική του κατατομή, που ήταν σε πολλούς απεχθής.
 
Στο βιβλίο παρακολουθούμε επίσης την αμερικανική κοινωνία της εποχής με όλα τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της.

Πόλις Art Cafe» (Πεσμαζόγλου 4, Αίθριο Στοάς Βιβλίου)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης