Παρουσίαση του βιβλίου «Ελλάδα αποικία χρέους»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013, 22:25
Παρουσίαση του βιβλίου «Ελλάδα αποικία χρέους»
Την Τρίτη 28/5/13 θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ν. Κοτζιά (Ελλάδα αποικία χρέους, Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία & γερμανική πρωτοκαθεδρία) στο ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7 και ώρα 19.00. Ομιλητές Α. Τσίπρας, Ν. Μαριάς, Θ. Μικρούτσικος, συντονίζει ο δημοσιογράφος Π. Παπακωνσταντίνου.

«Ο Ν.Κοτζιάς διατυπώνει μια νέα ερμηνεία των πολιτικών-θεσμικών επιπτώσεων της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Κρίσης. Μέσα από την εξέταση των αυτοκρατοριών τα 500 τελευταία χρόνια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ μετεξελίσσεται σε μια αυτοκρατορία στηριγμένης α) στις χρηματοπιστωτικές αγορές, β) στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών, γ) στη Γερμανία.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι στην ΕΕ κυριαρχεί όλο και περισσότερο η τάση άνισης διαβάθμισης των κρατών-μελών της. Δημιουργείται μια αλυσίδα στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η Γερμανία, η οποία κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ, και στο κάτω μέρος ο ευρωπαϊκός νότος. Οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερμανία χαρακτηρίζονται, πλέον, από «οικονομικό πολιτιστικό εθνικισμό» ακόμα και «ρατσισμό».

Η τάση της ΕΕ να αναπτυχθεί σε αυτοκρατορία, συνδέεται με την εξέλιξη της Γερμανίας σε ένα είδος «αυτοκρατορικού κράτους», μιας Νέας Ρώμης που είναι το πραγματικό κέντρο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Αυτή η αλλαγή συνδέεται με την μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους. Ο συγγραφέας δείχνει μέσα από τις εμπειρίες και τις θεωρητικές συζητήσεις του παρελθόντος, με σειρά συγκρίσεων, τι είναι και πώς ορίζεται η «Αποικία Χρέους».

Ο συγγραφέας αναλύει το σημερινό σύστημα επιτροπείας που έχει στηθεί στην Ελλάδα. Πώς και με ποιους μηχανισμούς, θεσμούς, προγράμματα λειτουργεί αυτό. Τις καταστροφικές επιδιώξεις της τρόικας και των γερμανών. Τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής ολιγαρχίας και διαπλοκής. Τις επιπτώσεις που έχει η μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους στην κοινωνία και την οικονομία της, καθώς και στην Κύπρο. Αναλύει το δημοκρατικό πρόβλημα και το πρόβλημα κυριαρχίας που προκύπτει για την «Ελλάδα αποικία χρέους». Διατυπώνει προτάσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013, 22:33