<Ένας άντρας με λεπτό λαιμό χώθηκε σ' ένα μπαούλο, έκλεισε από πάνω του το καπάκι κι άρχισε να πεθαίνει από ασφυξία. Ορίστε, είπε καθώς πέθαινε από ασφυξία ο άντρας με το λεπτό λαιμό. Πεθαίνω από ασφυξία μες στο μπαούλο επειδή έχω λεπτό λαιμό. Το καπάκι του μπαούλου είναι κλειστί και δεν μπαίνει καθόλου αέρας. Θα πεθάνω από ασφυξία, μα το καπάκι του μπαούλου δεν το ανοίγω.>

Το έργο του Χαρμς αποτελείται κυρίως από μικρές ιστορίες, ποιήματα και θεατρικά σκετς, που θα μπορούσαν να καταταχθούν στη λογοτεχνία του παραλόγου και του μαύρου χιούμορ. Το μεγαλύτερο σε έκταση έργο του, το διήγημα «Η γριά», δεν ξεπερνά τις τριάντα σελίδες. Οι ιστορίες του Χαρμς, με το χαρακτηριστικά αντισυμβατικό ύφος τους (διαρκείς επαναλήψεις λέξεων, χρονική ανακολουθία, ασυνεπής χρήση του ενικού και του πληθυντικού ευγενείας κ.ο.κ.) και την πάντοτε απρόσμενη τροπή τους, θυμίζουν παιδικές αφηγήσεις ή όνειρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Περιστατικά, γραμμένα μεταξύ 1933 και 1939, είναι ο μοναδικός κύκλος ιστοριών επιλεγμένων από τον ίδιο το Χαρμς.

Η εκδοτική ομάδα Κόμμα (« , ») σχηματίστηκε το 2007 στη Γερμανία, από Έλληνες που τους συνέδεε το ενδιαφέρον για το γραπτό λόγο και την ελληνική τυπογραφία.Το Νοέμβρη του 2008 κυκλοφόρησε τα Περιστατικά του Δανιήλ Χαρμς, εκτός εμπορίου.

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νεφέλη, το Κόμμα φιλοδοξεί να προτείνει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό την ανακάλυψη μικρών σε έκταση, απροσδόκητων κειμένων. Πρόκειται για κείμενα από την ελληνική και την παγκόσμια δημιουργία, διαφόρων ειδών ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο, που μέχρι σήμερα έχουν τύχει ελάχιστης ή και καθόλου προσοχής στον ελληνικό εκδοτικό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δανιήλ Χαρμς (ψευδώνυμο του Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ) γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1905. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 έκανε την εμφάνισή του στους αβανγκάρντ λογοτεχνικούς κύκλους, κυρίως ως ποιητής, και συμμετείχε στην ίδρυση της Ένωσης για την Αληθινή Τέχνη (ΟΜΠΕΡΙΟΥ).

Το 1931 εξορίστηκε για περίπου έναν χρόνο στο Κουρσκ, με την κατηγορία της «οργάνωσης και συμμετοχής σε παράνομη, αντισοβιετική ένωση λογοτεχνών». Τον Αύγουστο του 1941 συνελήφθη για «ντεφετιστική προπαγάνδα» και το Φεβρουάριο του 1942 πέθανε στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κρεστύ του Λένινγκραντ κατά τον αποκλεισμό της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Τα μόνα έργα για ενηλίκους που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν δυο ποιήματα σε λογοτεχνικό περιοδικό. Ζούσε αποκλειστικά από τη συγγραφή και τη μετάφραση παιδικής λογοτεχνίας, όσο του το επέτρεπε η σοβιετική λογοκρισία.

Η «αποκατάσταση» του Χαρμς άρχισε επί Χρουστσόφ, ωστόσο τα περισσότερα από τα έργα του για ενηλίκους δεν είδαν το φως της δημοσιότητας στη Ρωσία πριν από τα χρόνια της γκορμπατσοφικής γκλάσνοστ.

__________________________________________ 

Δανιήλ Χαρμς (Даниил Хармс): “Περιστατικά” – Μετάφραση: Ροδούλα Παππά

Σειρά: Κόμμα – ISBN: 978-960-211-911-2 – Απρίλιος 2009 – Σελ.: 72 • Τιμή: € 8,50

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης