Ανδρέας Αθανασούλης

Ο Λίο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Μο Σαλάχ παίζουν μπάλα στις εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για τέσσερα παιδικά βιβλία που με τη μορφή κόμικς συστήνουν στους μικρούς φίλους του ποδοσφαίρου τέσσερις από τους πιο σπουδαίους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια εξαιρετική ιδέα δύο οπαδών της Ίπσουιτς -από τις ιστορικές ομάδες της Αγγλίας-, του Σάιμον Μάγκφορντ και του Νταν Γκριν. Οι δύο τους, γνήσιοι Βρετανοί ποδοσφαιρόφιλοι, θυμούνται ακόμα το 1978 όταν η ομάδα τους κατέκτησε το Κύπελλο, παρότι ο δεύτερος ήταν πολύ απασχολημένος για να δει τον αγώνα! Έχουν γράψει περισσότερα από 20 βιβλία ανάλογου περιεχομένου. Κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τα αστέρια του ποδοσφαίρου, ωστόσο στη βιβλιογραφία τους έχουν προσθέσει και σούπερ σταρ του αθλητισμού όπως ο πιλότος της Φόρμουλα 1 Σερ Λιούις Χάμιλτον και η πρωταθλήτρια του τένις Έμμα Ραντουκάνου.

Ο Μίνωας έχει μεταφράσει τέσσερα βιβλία της σειράς «Αστέρια του Ποδοσφαίρου»: «Ο Ρονάλντο τα Σπάει», «Ο Μέσι τα Σπάει», «Ο Εμπαπέ τα Σπάει» και «Ο Σαλάχ τα Σπάει». Είναι η τετράδα που καλύπτει το συντριπτικό ποσοστό των απαιτήσεων των μικρών φιλάθλων, καθώς οι συγκεκριμένοι σούπερ σταρ είναι τα κυρίαρχα brand names και γνωστοί ακόμα και σε αυτούς που δεν ασχολούνται με το άθλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεγονότα, ιστορίες και στατιστικά γραμμένα με πολύ χιούμορ ξετυλίγουν τους μύθους των μάγων της μπάλας και εξηγούν το πως οι διάσημοι ποδοσφαιριστές ξεχώρισαν από τα πρώτα τους χρόνια και έφτασαν να διεκδικούν τον τίτλο του καλύτερου παίκτη όλων των εποχών.

Τα πρώτα χρόνια τους και η επαφή τους με την μπάλα, τα σημεία ορόσημα, τα πιο σημαντικά γκολ, τα ρεκόρ, η πορεία τους από τις γειτονιές τους μέχρι τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σαλόνια του πλανήτη, τα δυνατά τους σημεία, οι χαρακτηριστικοί πανηγυρισμοί τους, οι βασικές «μαγικές» κινήσεις με την μπάλα, αλλά και τα σχόλια κορυφαίων παικτών και προπονητών συμπεριλαμβάνονται στις 128 σελίδες του κάθε βιβλίου.

Επειδή ακριβώς τα βιβλία απευθύνονται σε εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές στο τέλος υπάρχει και ερωτηματολόγιο 10 θεμάτων, όπου ο μικρός αναγνώστης καλείται να θυμηθεί και να απαντήσει για τα βασικά χαρακτηριστικά του σούπερ σταρ.

Παράλληλα, υπάρχει και επεξήγηση των όρων του ποδοσφαίρου, όπως είναι η «Σέριε Α», το «ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ» το «Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων» ή το «Κόπα Ντελ Ρέι».

Τα πρωτότυπα βιβλία στην αγγλική έκδοσή τους περιγράφουν με άριστη ποδοσφαιρική αργκό τα τρομακτικά πεπραγμένα των «Big-4», ενώ στην ελληνική έκδοση έχει γίνει μία πολύ καλή προσπάθεια. Βέβαια, οι μεταφράσεις του αρκτικόλεξου GOAT (σ.σ. Great Of All Time) που έχει μεταφερθεί ως ΚΟΤΕΣ (σ.σ. Καλύτερος Όλων Των Εποχών Σήμερα) φαίνεται στο μάτι παράξενο, ωστόσο παίρνει άφεση… αμαρτιών, καθώς τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά.

Συνολικά και τα τέσσερα βιβλία είναι ιδανικό δώρο για τους φαν του Ρονάλντο, του Μέσι, του Εμπαπέ και του Σαλάχ και θα αγαπηθούν από κάθε παιδί που το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι η «στρογγυλή Θεά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης