Το κεντρικό θέμα του 11ου τεύχους (Οκτωβρίου) της Athens Review of Books είναι αφιερωμένο στην Καναδή ποιήτρια Αν Κάρσον και καθηγήτρια της κλασικής ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με αφορμή την έκδοση της ελεγείας της «Νύχτα»: η αναγνώριση της φευγαλέας και αποσπασματικής φύσης της ανθρώπινης ύπαρξης από εκείνον που βιώνει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά και στοχασμός πάνω στο πένθος και τη μνήμη, ιδιαίτερα όπως διαμεσολαβείται μέσω της ελληνικής και της ρωμαϊκής σκέψης. Γράφει η Μάρθα Κληρονόμου. Συμπληρώνεται με αποσπάσματα από τα «Short Talks» της Κάρσον σε μετάφραση Χάρη Βλαβιανού.

Το τεύχος του Οκτωβρίου δίνει έμφαση στη λογοτεχνία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει με το σημαντικό κείμενο του Γιάννη Στουρνάρα για το «τρίγωνο της γνώσης»: Μιλά για τη δαιμονοποίηση της αριστείας στη χώρα όπου δοξάστηκε ο προς τα κάτω εξισωτισμός και προβάλλει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας, την έρευνα και την καινοτομία, οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν τον καταλύτη του νέου αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νέο τεύχος μπορείτε ακόμη να διαβάσετε:
– Μια όντως κριτική ανάγνωση για το πολυσυζητημένο βιβλίο της Έλλης Παππά, με τον εύγλωττο τίτλο «Η κόλαση είναι οι άλλοι… σύντροφοι». Γράφει ο Νίκος Μαραντζίδης.
– Το πυκνό δοκίμιο του κορυφαίου Αμερικανού ιστορικού James E. Miller, γραμμένο για την ARB, σχετικά με μια διαδικασία παγκοσμιοποίησης-διέξοδο από τα κάθε είδους πάθη που καλλιεργούνται με την έξαρση των εθνικισμών, βίαιων θρησκευτικών συγκρούσεων και θορυβώδους επανεπιβεβαίωσης άλλων πολιτισμικών παραδόσεων.
– Την εντυπωσιακή σύνθεση του Mark Mazower («Η οδύνη του Θεού»), βασισμένη στην κριτική 13 βιβλίων, σχετικά με τη φρίκη του 20ού αιώνα.
– «Κι εσείς αντισημίτης, σύντροφε Κάρολε;». Για τον αντισημιτισμό του Καρλ Μαρξ γράφει ο Χ. Ε. Μαραβέλιας.
– Η ξένη βοήθεια, ιστορικά, παράγων εκσυγχρονισμού. Από την «κρατική ελεφαντίαση» και τον ΔΟΕ έως το ΔΝΤ. Γράφει ο Μιχαήλ Ζουμπουλάκης.
– Για το σατιρικό έργο του Αξιόνοφ σχετικά με τους ουρανοξύστες του (δυσθεώρητου) σταλινισμού γράφει ο Δημήτρης Φύσσας. Η σάτιρα του Αξιόνοφ φευγαλέα παραλαμβάνει και δικούς μας, όπως τον Γλέζο, τον Μάρκο, τον Μίκη κ.ά.
– «Ο πολιτισμός είναι συνωμοσία ενάντια στην πραγματικότητα» (!), διατείνεται κορυφαίος συνωμοσιολόγος. Για τις εγχώριες και ξένες «θεωρίες συνωμοσίας» γράφει ο Πέτρος Μαρτινίδης.
– Ο τελευταίος δεινόσαυρος. Ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης γράφει για τον Φιντέλ Κάστρο.
– Το τραγικό βάθος του Λεονίντ Αντρέγιεφ. Γράφει η Κατερίνα Σχινά.
– Η Μαίρη Μικέ γράφει για τον κορυφαίο μελετητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας Πάνο Μουλλά.
–O «φύλακας των σκέψεων» του Φερνάντο Πεσσόα. Γράφει η Μαρία Παπαδήμα.
– Μητρότητα και ναρκισσισμός. Γράφει ο Νίκος Σιδέρης.
– Τα ίχνη τριών ανορθόδοξων πολέμων (Μακεδονικός Αγώνας, Εμφύλιος, Κυπριακός αγώνας για αυτοδιάθεση). Γράφει ο Θάνος Βερέμης.
– Περί του Μακεδονικού και άλλων δαιμονίων. Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.
– Ο Παπαδιαμάντης στην Αμερική. Γράφει ο Γεράσιμος Κατσάν .
– Το Κόμμα της Ανθρωπότητας. Γράφει ο Μανώλης Βασιλάκης.
– Αθηνά Κακούρη: άνευ πάθους και άνευ δέους. Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου .

– Σχέδιο εξωφύλλου: η Αν Κάρσον από τον Kωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης