Την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χατζάκη με τίτλο «Το αιολικό πάρκο των θεών – Οροπέδιο Λασιθίου», στην αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η Δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά, για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας κ. Παναγιωτάκης Γιώργος, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αλιφιεράκης Μανόλης, ο Αντιδήμαρχος Λασιθίου κ. Πετράκης Μανόλης και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Περισυνάκης Μιχάλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος του Δήμου Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Χερσονήσου καθώς και η αγαπημένη τραγουδίστρια Κωνσταντίνα, η όποια μάλιστα βρέθηκε στην Κρήτη ειδικά για την παρουσίαση.

Μετά την ομιλία του συγγραφέα ακολούθησε προβολή βίντεο διάρκειας 20 λεπτών το όποιο ουσιαστικά παρουσίαζε συνοπτικά το βιβλίο και την πρόταση του συγγραφέα για την αναστήλωση των ανεμόμυλων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι ένας τόπος ευλογημένος με πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο. Ένα αληθινό παρθένο κομμάτι γης, μια από τις πιο γοητευτικές και φυσικές γωνίες που έχει να παρουσιάσει ολόκληρος ο πλανήτης μας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτό το μέρος επιλέχθηκε, κατά την μυθολογία, για να γεννηθεί ο μεγάλος θεός Δίας, ο πατέρας των θέων και των ανθρώπων, στο σπήλαιο του ψυχρού ή Δικταίο άντρο, στο μυθικό και ιερό βουνό της Δίκτης του οροπεδίου Λασιθίου.

Τόπος, που αποτέλεσε «Μήλο της Έριδος» για πολλούς κατακτητές από την μινωική εποχή μέχρι και την Τουρκοκρατία.

Στην δεκαετία του 1950 και μετά στο Οροπέδιο Λασιθίου, αναπτύχθηκε το πρώτο, μεγαλύτερο και ομορφότερο Αιολικό Πάρκο του κόσμου, σε μια εποχή και περιοχή όπου τα διαθέσιμα υλικά και τεχνολογίες ήταν περιορισμένα και σε ποσότητα και σε ποικιλία, για να υπηρετήσουν τον απλό αγρότη, δένοντας αρμονικά με το περιβάλλον και αποτελώντας ένα πρωτόγνωρο θέαμα.

Δυστυχώς, σήμερα, ο λασιθιώτικος κάμπος δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του, τα κουφάρια των μύλων όρθια, πλαγιαστά ή πεσμένα κάτω θρηνολογούν για το κατάντημα τους και μόνο οι διηγήσεις από τους παλιούς ανθρώπους και από φωτογραφίες μπορούμε να φανταστούμε αυτό που υπήρχε.
Ο τεχνολόγος μηχανικός Γιώργος Χατζάκης, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτόν τον τόπο και από μικρός έμαθε και έζησε τους μύθους του Οροπεδίου.

Στο βιβλίο του, με τίτλο το «Οροπέδιο Λασιθίου: Το Αιολικό Πάρκο των Θεών, μας πηγαίνει μια βόλτα στην πλούσια ιστορία του Οροπεδίου, μας διηγείται ιστορίες και μύθους, αλλά ταυτόχρονα καταθέτει και μια αξιόλογη πρόταση αναστήλωσης του αιολικού πάρκου, έχοντας μάλιστα πάρει και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτή την πρόταση.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης