Το ψυχολογικό θρίλερ της πρωτοεμφανιζόμενης Kate Hamer φαβορί για σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία

Εάν κανείς επιθυμεί να κάνει το τεστ για το πόσο γρήγορα μπορεί να διαβαστεί ένα βιβλίο, γυρίζοντας αχόρταγα τις σελίδες του, το λογοτεχνικό περιοδικό Library Journal προτείνει ανεπιφύλακτα Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό της πρωτοεμφανιζόμενης βρετανίδας Kate Hamer (The Girl in the Red Coat). Ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ που διαβάζεται απνευστί, κάνει τον αναγνώστη να αναρωτιέται τι θα συμβεί μέχρι την τελευταία σελίδα και χαιρετήθηκε από απανταχού κριτικούς ως το επόμενο μυθιστόρημα που θα κατακτήσει τις πρώτες θέσεις στις λίστες των μπεστ σέλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη, είναι η ιστορία της απαγωγής ενός χαρισματικού παιδιού που εκτυλίσσεται μέσα από την αφήγηση δύο διαφορετικών προσώπων: της μικρής Κάρμελ, που πέφτει θύμα απαγωγής, και της μητέρας της Μπεθ. Η εναλλαγή μεταξύ των αφηγηματικών φωνών όχι μόνο ενισχύει το σασπένς, αλλά συμβάλλει στη λεπτομερή σκιαγράφηση των περίπλοκων δεσμών μητέρας και κόρης: της βαθιάς αγάπης, της αλληλεξάρτησης, αλλά και των δυσκολιών που ορισμένες φορές ανακύπτουν. Η Hamer κατορθώνει να μεταφέρει με ακρίβεια και πειστικότητα δύο ξεχωριστές οπτικές χωρίς να χάνει το κεντρικό νήμα της υπόθεσης με αποτέλεσμα ένα πρωτότυπο καθηλωτικό μυθιστόρημα μοναδικής συναισθηματικής έντασης.

Όπως έχει αναφέρει η ίδια η συγγραφέας, η ιδέα για το βιβλίο ξεκίνησε με την εικόνα ενός κοριτσιού, χαμένου στο δάσος. Το κόκκινο χρώμα, το διεστραμμένο αρπακτικό που προσποιείται τον συγγενή για να μπορέσει να πλησιάσει το αθώο κορίτσι, το δάσος και το φεστιβάλ αφήγησης που αποτελούν το σκηνικό τη στιγμή της απαγωγής είναι στοιχεία που συνδέουν το μυθιστόρημα με τη διάσημη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας και γι’ αυτούς τους λόγους το χαρακτηρίζουν παραμύθι του 21ου αιώνα. «Μεγάλωσα με τα παραμύθια των Γκριμ, η παιδική μου ηλικία ήταν απόλυτα συνυφασμένη με αυτά» έχει δηλώσει η συγγραφέας «όμως μόνο όταν τέλειωσα το βιβλίο συνειδητοποίησα τις ομοιότητες με την Κοκκινοσκουφίτσα». Και όπως ακριβώς συμβαίνει στα κλασικά παραμύθια, το Κορίτσι με το κόκκινο παλτό εμπνέεται από τους χειρότερους ανθρώπινους φόβους -τον χαμό ενός παιδιού, τον βίαιο αποχωρισμό από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την απώλεια της αθώτητας-, και μας αναγκάζει να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις μέχρι τώρα επιλογές μας.

Το μυθιστόρημα της Hamer, αναπάντεχο και συγκινητικό, έχει συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες σημαντικών βρετανικών λογοτεχνικών βραβείων -Costa Book Awards, Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στο Edinburgh International Book Festival και The John Creasey New Blood Dagger-, ενώ είναι υποψήφιο για το British Book Industry Award, στην κατηγορία Λογοτεχνικό Ντεμπούτο. Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του έχει προκαλέσει τεράστια αίσθηση και ήδη συζητιέται έντονα η κινηματογραφική του μεταφορά. Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό είναι ένα βιβλίο που φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει: κανείς δεν μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του ή να το βγάλει από τη σκέψη του, αφού το ολοκληρώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης