Το βράδυ του Μυστικού Δείπνου εκτυλίσσεται το παράδοξο μιας συμβολικής πράξης ανθρωποφαγίας. Χρησιμοποιώντας κόκκινο κρασί και άζυμο άρτο ο Ιησούς προτρέπει τους μαθητές να τραφούν με το σώμα και το αίμα Του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί; Σε τι αποσκοπεί μια τέτοια πράξη; Πώς συνάδει με τις γενικότερες αρχές του κινήματος; Τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ; Τι θέματα συζητήθηκαν και τι αποφάσεις ελήφθησαν;

Το ανά χείρας βιβλίο, χωρίς να απομακρύνεται από το πλαίσιο του ιστορικού μυθιστορήματος, φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Η Ιστορία μοιάζει περισσότερο με κατασκευή Lego παρά με παζλ, τα κομμάτια του οποίου έχουν εξορισμού μια και μόνη σωστή θέση. Με τα ίδια ιστορικά γεγονότα μπορεί κανείς να προτείνει διαφορετικές ιστορικές ερμηνείες, όπως με τα ίδια κομμάτια Lego μπορεί να συναρμολογήσει διαφορετικές κατασκευές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπ’ αυτήν την έννοια ο Δημήτρης Κασάμπαλης χρησιμοποίησε τα ίδια δομικά στοιχεία (τα ίδια γεγονότα, πολλές φορές τους ίδιους διαλόγους) των ευαγγελικών κειμένων συνδυάζοντάς τα με διαφορετικό τρόπο, ώστε να προκύψει μια νέα κατασκευή, μια νέα ερμηνεία τού Θείου Πάθους, μια νέα εκδοχή των γεγονότων που περιγράφουν τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Κασάμπαλης γεννήθηκε στο Βόλο και σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε για σπουδές στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (Μπακαλεορά και Μάστερς).

Αρχικά ως φοιτητής και στη συνέχεια ως ομογενής ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα της ελληνικής παροικίας της Νέας Υόρκης. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποδήμων Κυπρίων Αμε­ρικής και καλλιτεχνικός συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Νέας Υόρκης.

Είναι κάτοχος πτυχίου MBA με ειδίκευση στην Οργανωσιακή Συμπεριφορά και τη Διαφήμιση (1994) και τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αμερικανικού Κολλεγίου Deree.
Έχει εργαστεί σε μεγάλες αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες. Από το 1996 κατέχει τη θέση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών και Συλλογής Κομίστρου στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας.

Συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
_________________________________________
Δημήτρης Κασάμπαλης: «Το μυστικό του Μυστικού Δείπνου»

ISBN 978-960-426-570-0  –  Σελίδες 304  –  Τιμή 18,00 ευρώ  –  έκδοση Απριλίου 2010

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης