Το παρελθόν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010, 23:01
Το παρελθόν


Το βιβλίο του Αργεντινού Άλαν Πάουλς έχει χαρακτηριστεί «λογοτεχνική βόμβα» και είναι ίσως η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης του 20ού αιώνα, κυνική, τρομακτική και ταυτόχρονα αστεία.

Μπουένος Άιρες, τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο χωρισμός του Ρίμινι και της Σοφίας πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στον φιλικό και οικογενειακό τους μικρόκοσμο. Έχουν ζήσει μέχρι τότε δώδεκα χρόνια απόλυτου έρωτα και αποφασίζουν να οδηγήσουν την τέλεια σχέση τους στην κορύφωσή της, στον τέλειο χωρισμό. Από αυτό το σημείο ξεκινά η αφήγηση στο Παρελθόν, από το τέλος μιας από εκείνες τις σχέσεις που γεννιούνται στην ύστερη εφηβεία και κατά τη διάρκειά τους οι δύο εραστές μεγαλώνουν μαζί, διαπλάθουν ο ένας τον άλλον και πλάθουν τον κόσμο κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους.

Όταν το 2003 εκδόθηκε στην Αργεντινή το «Το παρελθόν», αναδείχθηκε αμέσως σε εκδοτικό φαινόμενο της χρονιάς. Ο συγγραφέας του, Άλαν Πάουλς –σεναριογράφος και σκηνοθέτης επίσης, με σημαντικό λογοτεχνικό και δοκιμιακό έργο πίσω του– χαιρετίστηκε τότε ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς, κερδίζοντας την αναγνώριση των κριτικών και των ομοτέχνων του. Το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Herralde, την υψηλότερη διάκριση στο χώρο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με τίτλο «Μη με ξεχνάς», σε σκηνοθεσία Έκτορ Μπαμπένκο και πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρθία Μπερνάλ.
___________________________________
Άλαν Πάουλς (Alan Pauls): «Το παρελθόν»  -  μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου

ISBN 978-960-986-009-8  -  σελ. 605  -  έκδοση Μαΐου 2010

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010, 23:12