Το βιβλίο του παρουσίασε ο καθηγητής Γιώργος Ρούσης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2015, 10:55
Το βιβλίο του παρουσίασε ο καθηγητής Γιώργος Ρούσης
Το βιβλίο του με τίτλο «Μετάβαση – Από τη δύναμη της συνήθειας στην διεκδίκηση της μαρξικής ουτοπίας» παρουσίασε τη Δευτέρα ο συγγραφέας και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Ρούσης.

«Αυτό που επιδίωξα ήταν να δείξω την δύναμη της συνήθειας και το συντηρητικό ρόλο που παίζει στη διαιώνιση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων» δήλωσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Ρούσης.

«Ήθελα ταυτόχρονα να δείξω πως λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση ο ουτοπικός στοχασμός» συμπλήρωσε.


Για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος» μίλησαν ο κ. Δημήτρης Καλτσώνης, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Δημήτρης Μπελαντής, δικηγόρος – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Παναγιώτης Σωτήρης, Δρ. Φιλοσοφίας και ο κ. Αλέξανδρος Χρύσης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονιστής ήταν ο κ. Στάθης Χατζόπουλος, δικηγόρος.

Μεταξύ άλλων το παρών στην παρουσίαση έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.Ο συγγραφέας με αφορμή την υστέρηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση, αναδεικνύει αρχικά τον σημαντικό ρόλο που παίζει η δύναμη της συνήθειας στη διαιώνιση της κυρίαρχης τάξης.

Στη συνέχεια τεκμηριώνει τη θέση ότι το μαρξικό όραμα της χειραφέτησης, σε αντίθεση με εκείνα των προγόνων του ουτοπικών σοσιαλιστών και κομμουνιστών, αποτελεί μια επιστημονική, εφικτή σήμερα ουτοπία, η οποία απορρέει από την ανάλυση της πραγματικότητας. Ακολουθεί η αναλυτική συμβολή του Ernst Bloch τόσο στην αποκατάσταση της μαρξικής ουτοπίας από την παραχάραξη που υπέστη από τον οικονομικό ντετερμινισμό, όσο και στην παραπέρα προώθησή της.

Όπως αναλύει ο συγγραφέας, για να παρεμποδιστεί αυτή η ουτοπία της χειραφέτησης να γίνει υπόθεση ευρύτερων λαϊκών μαζών, οι συντηρητικές δυνάμεις επιχειρούν συστηματικά να τη διαστρεβλώσουν και να αποδείξουν, ενάντια στην ιστορική εμπειρία, ότι είναι ανέφικτη είτε επειδή δεν κυριαρχεί πουθενά, είτε επειδή εκεί που επιχειρήθηκε απέτυχε.

Για να αντιμετωπιστεί ο μονοδιάστατος κυρίαρχος λόγος ο οποίος τελικά εντάσσεται στη λογική του τέλους της ιστορίας, και να προωθηθεί ο ουτοπικός στοχασμός, ο Γιώργος Ρούσης υποστηρίζει ότι δεν αρκεί η ιδεολογική πάλη, αλλά χρειάζεται να κατακτηθεί ένα νέο μεταβατικό «Είναι», λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της λαϊκής συνειδητότητας, ένα «Είναι» που, ενάντια στο σύστημα, θα προωθεί την επαναστατικοποίηση των συνειδήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να συνδυάσει την κομμουνιστική στρατηγική με μια αντίστοιχη τακτική. Επιδίωξή του είναι να καλυφθεί το κενό που δημιουργούν από τη μια η επίκληση του σοσιαλισμού δίχως αυτή να συνοδεύεται από κάποια πρόταση για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί έτσι ώστε αυτός να διεκδικηθεί από την πλειοψηφία του λαού μας και από την άλλη η πλήρης εγκατάλειψη του οραματικού στόχου στο όνομα μιας δίχως αρχές κυβερνητικής λαγνείας.Λίγα λόγια για τον συγγραφέα


Ο Γιώργος Ρούσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1948. Είναι γνωστός αγωνιστής-διανοητής της κομμουνιστικής αριστεράς, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι θεωρητικές του αναζητήσεις και το συγγραφικό του έργο στρέφονται κυρίως σε ζητήματα που αφορούν στην πολιτική θεωρία και πιο ειδικά στο κράτος, και στην αποξένωση-χειραφέτηση, τα οποία αντιμετωπίζει από μαρξιστική σκοπιά. Στις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: Ο Μαρξ γεννήθηκε νωρίς: Η ετεροχρονισμένη επικαιρότητα της κομμουνιστικής χειραφέτησης (Γκοβόστης 2008), Από την κρίση στην επανάσταση: Πόλεμος θέσεων (Γκοβόστης 2012), τα οποία, όπως και το παρόν βιβλίο, εντάσσονται στην προσπάθεια συμβολής στην επεξεργασία μιας στρατηγικής, προωθητικής της επαναστατικής συνειδητοποίησης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2015, 12:30