Πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες ενός μοναδικού αρχείου αρνητικών από την Ανάφη, το παρόν βιβλίο ασχολείται με τη ζωή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών που οδηγήθηκαν σε εσωτερική εξορία από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά (1936-1942).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 Ανάφη, 25 Μαρτίου 1941. Ο πρώτος εορτασμός της επετείου της
Ελληνικής Επανάστασης μετά τις ηρωικές μάχες στην Αλβανία.
Συμμετέχουν όλοι οι Αναφιώτες σε εκδήλωση που οργάνωσε
η ΟΣΠΕ, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ένας εκτοπισμένος.

Αντλώντας από Πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες ενός μοναδικού αρχείου αρνητικών από την Ανάφη, το παρόν βιβλίο ασχολείται με τη ζωή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών που οδηγήθηκαν σε εσωτερική εξορία από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά (1936-1942). Αντλώντας απόδημοσιευμένα και αδημοσίευτα απομνημονεύματα και από προσωπικές αφηγήσεις πρώην εξορίστων, παρέχει τη ζωντανή εικόνα μιας διόλου ενιαίας συνάθροισης ανθρώπων που αντιμετώπιζαν από κοινού μια σειρά προβλημάτων σε ένα ακριτικό τότε νησί: στέγαση και τροφή, οργάνωση και λειτουργία ομάδων εργασίας, εσωτερικές συγκρούσεις, ελεύθερος χρόνος, σχέσεις με τους ντόπιους, σχέσεις των φύλων.

Αναλύοντας το φωτογραφικό υλικό, η συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία και τις δοκιμασίες της ομάδας συμβίωσης της Ανάφης μέχρι τη διάλυσή της στη διάρκεια της Κατοχής.

 Μέλη της ΟΣΠΕ Ανάφης μαζεύουν και μεταφέρουν φρύγανα για
προσάναμμα στα μαγειρεία. Η εργασία ήταν ιδιαίτερα επίπονη.
Διακρίνονται τα πανιά που προφύλασσαν τον λαιμό και το κεφάλι
 από τα αγκάθια των ξερών φυτών.

Κριτικές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κέννα έχει καταφέρει να συνθέσει ένα εντυπωσιακό πορτρέτο των εξόριστων στην Ανάφη, των μεταπτώσεων και των τραγωδιών τους και της σχεδόν απαράμιλλης αντοχής τους. Ένα εξαιρετικό έργο.»    Michael Herzfeld, «Πανεπιστήμιο Harvard»

«Ένα συναρπαστικό πορτρέτο της κοινοτικής ζωής των εξορίστων: σκυλιά και γατιά που βαφτίζονται με ονόματα γνωστών φασιστών, θαλάσσια λουτρά και γιορτές, και βέβαια οι αναμενόμενες στερήσεις, η πείνα και ο θάνατος.»  –  Sofka Zinovieff, «Times Literary Supplement»

 Η “λέσχη των εξορίστων” στην Ανάφη. Στον χώρο αυτό οι
εξόριστοι μελετούσαν, έπαιζαν σκάκι ή τάβλι και οργάνωναν τα
κοινά γεύματα και τις εκδηλώσεις της ΟΣΠΕ.

«Η Κέννα αφενός χαρτογραφεί σε μια έρευνα πεδίου την τοπογραφία της εξορίας… αφετέρου αναλύει τον «εσωτερικό χώρο» και, μέσω αυτού, τον έντονα πολιτικοποιημένο βιωμένο κόσμο των εξορίστων… μια υποδειγματική εργασία στη μεικτή ζώνη των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.»  –  Κώστας Θ. Καλφόπουλος, «Αντί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 Μέλη της ΟΣΠΕ Ανάφης έτοιμα να ξεφορτώσουν τα εφόδια και να
υποδεχθούν τους νέους εξόριστους που έφθαναν
με το καράβι μια φορά την εβδομάδα, εφόσον το επέτρεπε ο καιρός.

«Ένα εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο, τόσο για το φωτογραφικό, όσο και για το αναλυτικό του περιεχόμενο… 146 σελίδες, οι οποίες περιέχουν 48 ανέκδοτες φωτογραφίες της εποχής, που ιστοριογραφούν και στοιχειοθετούν με ευκρίνεια και σεβασμό την ανθρώπινη διάσταση της πολιτικής εξορίας… Λεπτομέρειες και πτυχές της καθημερινής ζωής που, μέσα από τη συνοδευτικές φωτογραφίες, συμβαίνουν πραγματικά σχεδόν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.»  –  Ελισάβετ Κυρτσόγλου, «Το Βήμα»

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Margaret E. Kenna γεννήθηκε στην Αυστραλία. Σπούδασε ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κεντ και πραγματοποίησε διδακτορική και άλλη έρευνα στην Ελλάδα. Διδάσκει ανθρωπολογία στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Διεθνούς Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Ουαλίας.

 
 Ομάδα μελών της ΟΣΠΕ Ανάφης πλένουν σε σκάφη ρούχα ή τρόφιμα.

Καρπός της τριαντάχρονης σχέσης ζωής και έρευνας που έχει αναπτύξει με την Ανάφη και τους κατοίκους της είναι το βιβλίο «Η κοινωνική οργάνωση της εξορίας» και «Greek Island Life. Fieldwork on Anafi.»
______________________________________________
Margaret E. Kenna: «Η κοινωνική οργάνωση της εξορίας – Πολιτικοί κρατούμενοι στον μεσοπόλεμο» – Μετάφραση: Γιάννης Καστανάρας

ISBN: 960-221-271-3 – Σελίδες: 171 – Τιμή: 30,00 € – Έκδοση: 2004

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης